Franciaország   Párizs    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek

Párizs irodalmi kávéházai

Párizs  - Konyhája és irodalmi élete sokszor kéz a kézben járt. Mutatjuk, mely kávézókat és éttermeket tartották a festők és írók napközi otthonuknak. Ha betérsz, nem fogsz csalódni, megőrizték az eredeti hangulatukat. 

1. Lipp

 

Ha tudni akarod, mi történik Párizsban, ugorj be a Lippbe egy sörre… Párizs talán leghíresebb klasszikusan elegáns étterme, sokan azért járnak ide, mert láthatják a francia hírességeket. Nekik például a söntéssel szemközi asztaloknál van a fenntartott helyük, így, aki a belső terembe tart, elvonul előttük, a külső teremben ülők meg bekukucskálnak. Hemmingway esténként egy liter sört és sült krumplit rendelt itt sült kolbásszal. Ez volt a kedvence.

 

De  Chagall, Gide, Malraux, Proust, Saint-Exupéry, Sartre, Camus is törzsvendégnek számított. Vacsorázott itt már több amerikai elnök is, meg a hollywoodiak közül Harrison Ford, Gregory Peck, Sharon Stone, Richard Gere, Sylvester Stallone és Arnold Schwarzeneger. Halandó itt nem foglalhat előre helyet, ki kell várnia a sorát. Húsz euróért azonban szerényen megebédelhetsz.

 

 Cím: 151 Boulevard Saint-Germain. Facebook: brasserie-lipp 

 

2. Closerie des Lilas

 

 

A Szajna bal partján, a Montpartnasse-on találod azt az éttermet, amely méltán tekinthető a francia irodalomtörténet részesének. A Closerie des Lilas a 19. század végén lett a burzsoázia és a nincstelen művészek találkahelye. Baudelaire és Verlaine ivott itt rendszeresen.

 

⇒ Itt foglalhatsz Párizsban szállást

 

A költő, Paul Fort meg a barátait gyűjtötte egybe, s keddenként Max Jacob és Apollinaire olvasta fel verseit, cserélt véleményt a költészetről. Az amerikai emigránsok is szívesen időztek a Lilasban, köztük F. Scott Fitzgerald, Henry Miller és Ernest Hemingway.

 

► Cím: 171 bd. du Montparnasse, 6e, Paris, 75006, France. Honlap: www.closeriedeslilas.fr

 

3. Les Deux Magots

 

A múlt század közepén vált irodalmi törzshellyé, képzőművészekkel erősítve a kávézó jövendőbeli mítoszát. A kávéház nevezetessége az a két kis pufók, távol-keleti figurát mintázó szobor, amelyről a nevét kapta. Ki fordult meg itt rendszeresen? Soroljuk, például Aragon, Sartre, Simone de Beauvoir és Camus, a szürrealisták közül André Breton, a festők közül Picasso és Léger. 1933 óta minden évben itt osztják ki a Les Deux Magots irodalmi díjat, mintegy a Goncourt-díj alternatíváját.

 

► Cím: 6 Place Saint-Germain des Prés.  Honlap: www.lesdeuxmagots.fr

 

4. Polidor

 

Talán a legolcsóbb étterem, már a listánkat tekintve és napjainkban. Hugo, Verlaine, Rimbaud egykori kedvence.  Eugène Ionesco, James Joyce, Henry Miller és Jack Kerouac gyakran volt a Polidor visszatérő vendége. Most a Sorbonne közelsége miatt az egyetemi hallgatók törzshelye. A dekoráció és a menü alig változott valamit az elmúlt száz év alatt.

 

 Cím: 41, rue Monsieur Le Prince.  Honlap: www.polidor.com

 

5. La Perouse

 

Emile Zola, George Sand, Victor Hugo gyakran felkeresték a privát szalonokat is a rendelkezésükre bocsátó éttermet. A hely berendezése ma is kissé fülledt, s az étterem megőrizte azt a tükröt is, ahol a kokottok egy karcolással azt ellenőrizték, a kapott gyémánt valódi-e. Privát szalonokat mind a mai napig igénybe lehet venni, s némelyik berendezését elnézve, akár itt is bármi megtörténhet…

 

► Cím: 51 Quai des Grands Augustins 6e. Honlap: www.laperouse.com

 

 

Fotó: wikipedia by Arnaud 25 - cco

 

Betöltés...
(7)
Pozitív értékelés (7) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: