Franciaország   Párizs    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek

Párizs kertjei

Párizs – A város több mint 400 és köztük vagy tucatnyi valóban híres parkjai és kertjei közül íme a két talán leghíresebb: a Tüllériák kertje  és a Luxembourg-kert.

Párizsi Luxembourg kert.

Luxembourg-kert

 

A Panthéonhoz közel húzódik a város legnagyobb parkja, szép növényekkel, szobrokkal (köztük a New York-i Szabadság-szobor másával), és Medici-szökőkutakkal.

 

A Luxembourg-kastély előtti tóban hattyúk úszkálnak, a gyerekek miniatűr vitorlás hajókkal játszanak. A kertben piknikeznek, napoznak. A parkban hatalmas játszótér van.

 

Közlekedés: 12-es metró: Notre-Dame des-Champs megálló. Ingyenes belépés.

 

Tüllériák kertje 

 

A tüllériák vagy Tuilerák kertje a Louvre és a Concorde-tér között található park, kis tavacskával, növényekkel, szép szobrokkal, padokkal, friss pázsittal, a park végén egyiptomi obeliszkkel.

 

Párizs egyik leggyönyörűbb és legrégebbi közparkja. Látható innen a Diadalív, a folyón túli Eiffel torony és az Orsay Múzeum is.

 

A kertet még Medici Katalin alapította, XIV. Lajos építésze szimmetrikus, szabályos, szobrokkal díszített igazi francia kertté alakította át, egy hosszú, egyenes ösvény szeli át a parkot, amely a Champs-Élysées-én át a Diadalívhez vezető egyenes út első szakaszának is tekinthető.

 

A kert nyugati végében nyolcszögletű tavacska, itt még távirányítós játékhajók is bérelhetők és úsztathatók.

 

Közlekedés: 1-es metró: Tuileries állomás Ingyenes belépés.

 

 

 

 Még több információ: párizsi kertek és parkok

 

 

David Mark képe a Pixabay -en.

Betöltés...
(5)
Pozitív értékelés (5) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: