Franciaország   Párizs    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek

Párizs látnivalók

Franciaország - A francia főváros elegáns és kacér, építészete csábító, az éjszakák pedig teli örömökkel és álmokkal. Párizs romantikája a legkőszívűbb turistát is megérinti.

 

Kis ügyességgel be tudod állítani az automatikus - és jó - fordítást, magyar nyelvre

 

1. Notre-Dame katedrális

 

A város legmaradandóbb szimbóluma, csábító turisztikai attrakciója. A világ egyik leghíresebb temploma, nemcsak Victor Hugonak és púpos hősének köszönhetően.

 

A Notre-Dame 1163 és 1345 között épült, ma a világ egyik leghíresebb gótikus remekműve. Hatalmas belső tere és gótikus ablakai lenyűgözőek. Talán a világ legismertebb temploma, gyönyörű faragott kőcsipkék díszítik. A Notre-Dame francia kifejezés jelentése: Mi Asszonyunk.

 

A székesegyház egyszerre több mint 6000 hívőt képes befogadni. Méreteihez méltóan orgonája is hatalmas, 7800 sípból áll. Koronázási ceremóniák és királyi menyegzők színhelye volt, itt koronázták meg Napóleont és itt avatták szentté Jeanne d’Arc-ot.

 

Öt hatalmas harangja van, a legnagyobb Emmanuel, 13 tonnás. Különleges alkalmakkor és ünnepekkor, húsvétkor, karácsonykor vagy a pápa látogatásakor szólaltatják meg. De a látogatók naponta többször is gyönyörködhetnek harangjátékban. Szabadon bejárhatják a belső tereket is, s felmehetnek a tornyokba, megszemlélhetik a híres vízköpőket.

 

Legalább 400 lépcső visz fel a tetejére, de megéri a fáradtságot, a kilátás elképesztően szép. A katedrális apró múzeuma relikviákat és műgyűjteményt őriz.

 

A párizsi Notre-Dame, Victor Hugo műve, 1831-ben jelent meg. A francia romantika egyik legnagyobb történelmi regénye hat hónap alatt készült el, s nem sokkal később óriási népszerűségre tett szert. Balzac, Flaubert és Dickens is merített belőle.

 

Cím: 6 Place du Parvis de Notre-Dame.  Belépődíj: ingyenes. Közlekedés: 4-es metróval Cité megálló. Nyitva: 8:00-18:45 Honlap: cathedraledeparis.com

 

 

2. Eiffel-torony

 

Gustave Eiffel, a torony építője még csak nem is sejtette, hogy évente több mint hétmillió embert vonz majd vasszerkezete és a tetejéről nyíló fantasztikus panoráma...

 

Az Eiffel-torony a maga 324 méterével 1930-ig a világ legmagasabb építményének számított. 12 ezer acéldarab összecsavarozva, amely 10 ezer tonnát nyom, és háromszáz méter magas, 41 éven át a világ legmagasabb épülete volt. Már megépítésekor sokan tiltakoztak ellene, de mikor bemutatták, a nagyközönség el volt ragadtatva a pompás kilátástól és a teljesen újszerű hidraulikus felvonóktól.

 

Az építmény első három szintje nyitva áll a nyilvánosság előtt, az első emeletén lévő étterem a világkiállítás alatt az első számú vendéglőnek számított Párizsban. A második szintet tudományos kísérletek színhelyének szánták, ám később a Le Figaro szerkesztősége foglalta el. A harmadik emeletről csodálatos kilátás nyílik Párizsra, a helyiek szerint egy órával naplemente előtt a legszebb a panoráma.

 

Kezdetben sokan ellenszenvvel viseltettek iránta, még bontási kérelemért is folyamodtak, csak azért maradhatott meg, mert egy fontos távíró antennát szereltek a tetejére. Az épületet eredetileg ideiglenesen, csak a világkiállítás idejére szánták, de óriási sikere után a helyén maradt, bár többször fel akarták robbantani, kétszer is eladta egy szélhámos ócskavasnak, s a második világháborúban a németek fegyvereket akartak belőle készíteni.

 

Cím: Champ de Mars 7. Közlekedés: 6. metró Bir-Hakeim.  Nyitvatartási idő: 09:30-23:00 Belépődíj: 1. és 2. emeleti lift: 10 €, 3. emeleti: 15 €. Lépcsőn: 6 € (2. emelet) Honlap: tour-eiffel.paris

 

 

 

3. Louvre

 

A művészetek múzeuma, a Louvre rendkívüli gyűjteményében festmények, szobrok és antik műtárgyak sorakoznak a világ minden tájáról.

 

1793-ban nyitotta meg kapuit, nem sokkal a forradalom után, hogy bemutassa a kifosztott királyi paloták látványos kincseit. A legismertebb: Leonardo da Vinci titokzatos Mona Lisája, amelyet golyóálló üveg véd.

 

De! Itt áll Hamurabi törvénykönyve és a Milói Vénusz is. Raffaello, Botticelli, Caravaggio művei... Monet és Delacroix... A Regent-gyémánt... Egyiptomi gyűjteménye is lenyűgöző. Ha egy nap alatt akarod bejárni, a végén csak zsong a fejed és összemosódnak az élmények.

 

Udvarán a híres üvegpiramis acélból, alumíniumból és üvegből készült. Ördögi legenda is kapcsolódik hozzá. Még elkészülte előtt, az 1980-as években elterjedt, hogy az építmény pontosan 666 üveglapból áll - főként a modern piramisforma ellenzői és kritikusai híresztelték bőszen.

 

Dan Brown A da Vinci-kód című könyvében is megemlíti. A hivatalos információk azonban cáfolják: mind a tervező, mind a múzeum ennél 20-40-nel több üveglapot tart számon. Megszámolására is többen kísérletet tettek, eltérő eredménnyel...

 

Cím: Cour Napoléon, 1. Recepció: az Üvegpiramis alatt.  Közlekedés: 1. metróval a Palais Royal vagy Musée du Louvre megállóig. Nyitva: 9:00-18:00 (szerda és péntek 22:00), zárva kedden. Honlap: www.louvre.fr  

 

 

4. Diadalív

 

A Charles de Gauelle tér közepén áll Párizs legismertebb diadalíve. A napóleoni háborúk alatt elesett franciáknak állít emléket, itt található az ismeretlen katona sírja is.

 

Az Arc de Triomphe vagyis a Diadalív 51 méter magas és 45 méter széles. Eredendően Titus római császár hasonló emlékművéről mintázták.

 

Építése 1810-ben kezdődött, de Napóleon bukása miatt csak 1836-ra fejeződött be. Lifttel vagy 284 lépcső megmászásával csodálatos panorámához juthatsz.

 

A Diadalív egy vonalban található a Louvre és a Défense-i modern Diadalív (Grande Arche ) épületeivel.

 

A Diadalív, nevéhez illőn a francia hadsereg dicsőségét hirdeti, a mindenkorit… Az Arc de Triomphe feliratai megörökítik a napóleoni csaták helyszíneit, a győri (Raab) csatát is. A leghíresebb 660 tábornok neve is felkerült, akik kimaradtak, zokon vették… legalább is az utódaik.

 

1921-ben itt helyezték el az Ismeretlen katona emlékművét, minden nap este fél hétkor gyújtják meg a lángot. Ilyenkor leáll az amúgy roppant zavaros körforgalom.

A franciák nemzeti ünnepén, július 14-én innen indul a katonai parádé. Végig a Champes Élysées sugárúton. Nemzeti szimbólum.

 

Cím: Charles de Gaulle tér Közlekedés: RER A: Charles de Gaulle - Étolie megálló. Honlap: arcdetriompheparis.com  

 

 

5. La Défense negyed

 

Modern üzleti negyed francia eleganciával. Avantgard szobrokkal és valódi felhőkarcolókkal. A negyed meghatározó látványossága a modern Grande Arche, amely pontosan Párizs régi Diadalívével egy vonalban áll.

 

A negyed a nevét egy a francia-porosz háború katonáinak emlékére 1883-ban állított szoborról kapta: La Défense de Paris (Párizs védője). A névadás megtévesztő, hisz ez egy üzleti, nem pedig katonai-védelmi negyed.

 

A La Défense első felhőkarcolója a Nobel Tower 1966-ban épült. A több mint egy tucat felhőkarcoló együttese Európa legnagyobb üzleti negyede.  Az autók a föld alatt közlekednek, és földalatti garázsokban parkolnak.

 

Az új diadalív, a Grande Arche majdnem kocka: 108 méter széles, 110 méter magas, és 112 méter mély, egyesek szerint 4 dimenziós hiperkockához hasonlítható. Lifttel fel lehet menni a tetejére, ahonnan élvezhető a kilátás.

 

A Grande Arche a terület nyugati végében áll, mely kapuszerű kialakításával jelképesen igazodik a Diadalívhez, és a Champs-Élysées-vel egy vonalban áll. Az útvonal a történelmi városmagtól, a Louvre-tól indul, majd a Champs-Élysées-n végighaladva éri el a Défense negyedet, a Diadalív érintésével.

 

Közlekedés: 1-es metró, RER A: La Défense megálló. Belépődíj: (Grande Arche): 10 €. Nyitva (Grande Arche): 10:00-20:00. Honlap: www.ladefense.fr/en

 

 

6. Pompidou Központ

 

Művészeti galéria és kulturális központ. Sokan utálják még ma is, de azért évente 6 millióan felkeresik…

 

Az 1970-es futurisztikus épület névadója a volt francia elnök Georges Pompidou.

 

Multikulturális komplexum Párizs 4. kerületében, a Beaubourg területén. Egy hatalmas nyilvános könyvtár, múzeum, mozi, műhelyek, fesztivál- és kiállítótermek, kávézók együttese. Mozgólépcsőjének a tetejéről szenzációs a panoráma. Az épület a modern és abszurd művészetek otthona, izgató a 20. századi gyűjteménye. Van itt  színház is, rendszeresek a zenei és táncelőadások.

 

Ez a különleges és mindmáig bizarrnak ható épület „szerelem második látásra”. Egykor nagyon utálták ezt is a franciák, mint az Eiffel tornyot, ma már megszokott látvány.

 

Richard Rogers és Renzo Piano tervezte ezt a csontvázkülsejű és csővázszerű épületet. A csövek és szerkezetek funkcióját színkódok jelölik: a kék a légkondicionálót, a zöld a vizet, a sárga a villamos energiát, a piros a lifteket.

 

Az épület előtti téren utcai előadóművészek hada. Zsonglőrök, tűznyelők, zenészek. A közeli sekély vizű  Sztravinszkij szökőkút a környezethez illően hóbortos, 16 fura figura díszíti, valamennyit más-más szobrász készítette és valamennyit a zeneszerző művei inspirálták.

 

 Közlekedés: metróval a Rambuteau, Châtelet, Hôtel de Ville állomás Nyitva: naponta 11:00-21:00, kedden zárva Belépő: 12 € egész napos Info: www.centrepompidou.fr

 

 

7. Sainte-Chapelle

 

Egykori, 13. századi imahely. Az utóbb szentté avatott IX. Lajos francia király építtette két krisztusi ereklye számára a kétszintes kápolnát. Sainte-Chapelle jelentése szent kápolna. Nagyon hamar, alig 7 év alatt készült el, s bár a gótikus építészet remekének tartják, építője kilétét máig homály fedi.

 

Az épület felső szintje a király és kísérete magánkápolnája volt, az alsó szinten az udvari méltóságok vehettek részt a szertartásokon. A felső kápolna hatalmas rózsaablaka és 15 hatalmas, színesüveg-táblája ószövetségi jeleneteket, Krisztus életének eseményeit ábrázolja.

 

Az évszázadok során a kápolnát sok csapás érte, árvíz sújtotta, lisztet árultak benne, majd kaszinót, később levéltárat rendeztek be az épületben. 1862-ben nyilvánították történelmi emlékművé. Ma mindkét szintje és a balkon is látogatható. A kápolna az igazságügyi palota udvarán keresztül közelíthető meg.

 

Cím: 4 blvd du Palais. Közlekedés: 4-es metró: Cité megálló, 1-es metró: St-Michel megálló. Honlap: sainte-chapelle.monuments-nationaux.fr/en/ 

 

 

8. Invalidusok temploma

 

Hadi kórházként épült 1670-ben, hogy itt ápolják a sebesült katonákat. Klasszicista építészeti remekmű.

 

Az Invalidusok hatalmas épületegyüttese ma katonatörténeti múzeumi gyűjtemény, de hadirokkantak kórháza és hajléka továbbra is. Eredetileg ugyanis a számukra építették, XIV. Lajos utasítására. Alig kisebb mint a versailles-i kastély.

 

Több francia háborús hős temetkezési helye, az aranykupolás templomban nyugszik Bonaparte Napóleon is. Mellette számos családtagja és katonája, valamint  a mindenkori francia hadsereg hírességei, marsallok és generálisok nyugszanak.

 

Az Invalidusokban napjainkban is fogadnak nyugdíjas és rokkant francia katonákat. 1804. július 15. arról nevezetes, hogy ez volt az első alkalom, amikor Becsületrendet osztott itt Napóleon a bátor és hazafias katonáknak szolgálataikért.

 

Cím: 35 rue du Chevaler-de-la-Barre. Közlekedés: 8-as, 13-as metró: Invalides állomás. Honlap: www.invalides.org

 

 

9. d'Orsay Múzeum

 

Ez a hatalmas múzeum Párizs viszonylag új látványossága, 1986-ban nyitották meg. Valójában egy átalakított vasútállomás a Szajna partján. A múzeum gyűjteménye az 1848-1914 közötti időszakot öleli át.

 

Az Orsay ott kezdi a műremekek bemutatását, ahol a Louvre abbahagyja, és ott ér véget, ahol a Pompidou központ kollekciója kezdődik.

 

A ma háromemeletes múzeum legnagyobb érdeklődésre számot tartó emelete a legfelső, itt láthatók az impresszionisták és posztimpresszionisták alkotásai – az üveg tetőboltozatnak köszönhetően természetes fényben… a szó szoros értelmében páratlan élmény ez, hisz a múzeumok mindegyike zárt térben s mesterséges fényben úsztatja a képeit és szobrait…

 

Időrendben tartalmazza Monet, Manet és Courbet műveit. Renoir, Cézanne, Pisarro, és Van Gogh alkotásai ugyancsak szerepelnek a gyűjtemény darabjai között.

 

Az épület hajdan vasútállomásként (Gare d’Orléans) funkcionált, a villanyvasút megjelenésekor azonban kiüresedett, később színházaknak, árveréseknek adott helyet, 1973-ban pedig lebontásra ítélték. De közbeszólt a közharag, és megmentette a katedrálisszerű, monumentális vas- és üvegépítményt a hatalmas terekkel, csodálatos fényekkel. Így lett múzeum, de nevét nem a vasútállomásról, hanem a helyén álló és 1871-ben a Kommün idején lerombolt Palais d’Orsay-ról kapta.

 

Cím: Rue de la Legion d'Honneur és a Rue de Bellechasse. Közlekedés: RER C: Musée d'Orsay megálló. Zárva hétfőn. Ingyenes 18 év alatt Honlap: www.musee-orsay.fr 

 

 

10. Rodin Múzeum

 

A Rodin Múzeum a d'Orsay múzeum közelében található, azon korábbi Hôtel Biron szálloda épületében, ahol az impresszionista Auguste Rodin szobrász élt és dolgozott. A múzeum 1919-ben nyitotta kapuit, két évvel Rodin halála után. Itt található a szobrász sírja is.

 

Rodin, aki 1906 és 1917 között itt élt és dolgozott, a hagyatékát Párizsnak adományozta, azzal a feltétellel, hogy a gyűjteményből egy állandó múzeumot létesítsenek.

 

A termek szobrai közül a leghíresebb A csók. Eredeti címe  Francesca da Rimini.  A 13. századi olasz nemes hölgy felolvasás közben beleszeretett a férje öccsébe, Paolóba. Amikor lebuktak, a férj megölte a feleségét.

 

Ha figyelmesen megnézed az ölelkező párt, láthatod, ahogy Paolo kezében tartja a könyvet,  ajkaik pedig nem érnek egymáshoz, jelezve ezzel, hogy szerelmük beteljesületlen maradt. Francesca története Dante isteni színjátékában szerepel először.A kertben pedig a híres Gondolkodó csodálható meg.

 

A múzeum Camille Claudel, Rodin tanítványa és őrületbe kergetett szeretője festményeit is bemutatja. De láthatóak Van Gogh, Renoir, Manet és Rodin festményei is.

 

Cím: 77 Rue de Varenne  Közlekedés: metróval a Varenne, Invalides állomás, a RER: Invalides állomás. Hétfőn zárva. Honlap: musee-rodin.fr

 

Még több  információ: www.paris.com

 

 

 

Edi Nugraha képe a Pixabay -en.

Betöltés...
(9)
Pozitív értékelés (9) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: