Franciaország   Párizs    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek

Párizsi kisokos

Párizs -  Nagyon drága város, de nem kell aggódni. Rengeteg az olcsó szálló, városszerte szétszórva. És ez nem hátrány, mert nagyon jó a metróhálózat. Se az étkezés, se az italozás nem kerül kevés pénzbe, de érdemes a párizsiak szokásait követni, s egy-egy bisztróban a napi menüt választani.

Párizs hasznos tudnivalói, árakkal.

Biztonság

 

Párizs biztonságos város, de késő este ne ülj metróra… ha mégis, kerüld a Châtelet-Les Halles, a Gare du Nord, Barbès Rochechouart és Strasbourg St-Denis állomásokat.

 

Nappal és este sok a zsebes. Ha megszólít egy fiatal lány, beszélsz-e angolul, rázd a fejed s menj tovább…(nem prosti, csapatban dolgozik). Általában is, ha megszólítanak, ne hidd, hogy jót akarnak neked…

 

A metrón történik a legtöbb rablás, ajtózáráskor. Táskát ne tégy asztalra vagy földre, tartsd az öledben. Kerüld a nagyobb tömeget, tüntetéseket. És az utcán ne adományozz, mert nem tudod kinek, és mi lesz a következménye.

 

 

Időjárás

 

Párizs klímája egész évben enyhe. A nyár ritkán forró, a fagy és a hó ritka, az eső időszakos. Gyorsan elvonuló zivatarokra mindig számíthatsz, de ez nem teszi tönkre az utazást.

 

 

Párizsi szállás és hotelek

 

Párizs mindig teli turistákkal, de a főszezon májustól szeptemberig tart. Augusztusban a párizsiak szabadságra utazva elhagyják a várost. A szállodai árak maradnak a magasban, de sok bolt bezár. Jobb, ha online előre foglalsz szállást. 

 

A kollégiumi szobák ára 20-40 euró, az olcsó szállodai szobák 50 euróba kerülnek éjszakánként. Közelebb a központhoz már minimum 75 euró.

 

  Booking.com  

 

 

Sok a kis szálloda, kétcsillagost is választhatsz. Nem lesz nagy a szoba, de a célnak megfelelő, miként a fürdőszoba is, bár nem lesz tele piperecikkekkel. A kis szállodáknál nézd meg van-e lift, és adnak-e reggelit. Ha nem, ne fizess be, inkább reggelizz a sarki kávézóban.

 

 

Közlekedés

 

A tömegközlekedést a metró 14 vonala biztosítja, behálózva a város minden pontját. Van busz, külső kerületekben villamos, és gyorsvasút. Taxi nincs sok, nehéz leinteni.  A Batobus hajók a Szajnán haladnak, megállva a jellegzetes látványosságoknál, mint Eiffel-torony, Musée d'Orsay, a Louvre, a Notre-Dame, a Hőtel de Ville.

 

Vonat a CDG repülőtérről a városközpontig  >> 9.90 €

Vonat az Orly repülőtérről a városközpontig  >> 9.90

Taxi a CDG repülőtérről a városközpontig >> 40.00 - 50.00

3km taxi Párizsban  >> 6.00 - 10.00

Metrójegy  >> 1.80

Egész napos belvárosi metróbérlet  >> 11.50

 

Aktuális árak ⇒ Párizs

 

Étkezés

 

Jó ételhez jutni egyfajta születési előjog a párizsiaknak, amelyet rendkívül nagyra is értékelnek s megadják a módját – az étkezés, olykor csak egy kávé elfogyasztása is órákig tarthat. Egy életre szóló élménnyel gazdagodhatsz, (és a pénztárcád súlyán is nyomot hagy), ha asztalt foglalsz a város pazar, M. háromcsillagos palotaéttermeinek egyikében, például a Le Plazában, az Athenée-ben vagy a L’Astrance-ban.

 

Ám ha jó előre bejelentkezel az egyik trendi bistronomique-ba, amely a gasztronómiai magasságokat a bisztró árakkal párosítja, sokkal olcsóbban is megúszhatod, miközben az ízekben sem csalódhatsz – válaszd a népszerű Frenchie-t, Le Chateaubriand-t, a Rinót vagy a Springet. Hm...McDo és Quick éttermekben és pékségekben  baguette-alapú szendvicsek… A sör és az égetett szesz hátborzongatóan drága, de a bor megfizethető.

 

Reggeli: a klasszikus reggeli friss zsömle és  kávé  >> 2.00 - 5.00

Ebéd: szerény bisztró napi menü >> 5.00 -10.00

Vacsora: szerény bisztró napi menü  >> 10.0 - 15.00

Házi bor (0,375 l) minden étteremben viszonylag olcsó  >> 4.00 - 10.00

Olcsó, de nem kommersz bor (üveg): helyi boltokban  >> 3.00 - 10.00

Sör (0,33 l): felháborítóan drága  >> 5.00 - 8.00

Kávé (csésze): pékségekben olcsó, teraszokon drága  >> 1.00 - 4.00

McDonald's  menú  >> 8.00 

25-50 euró a vacsora árra egy étteremben, persze borral. A frekventált területeken még drágább. Legyen barátod a piac. Kenyér, sajt, szalámi, bor – piknik egy partban. 10-15 euróból megúszod. Utcai szendvicsek, palacsinták 6-10 euróba fájnak.

 

Látnivalók

 

A párizsi attrakciók belépti díja nem lépi át az ésszerűség határát, a legtöbb múzeum ingyen-napokat iktat a programjába, kicsit utána kell érdeklődni, de megéri…

 

Eiffel-torony (3. szint) >> 13.00 €
Eiffel-torony (2. szint)  >> 8.00
Louvre Múzeum: állandó gyűjteményekre  >> 6.00
Diadalív: 280 lépcső a csúcsra  >> 9.00    
Versailles: könnyű vonatúttal elérhető  >> 18.00
Paris Citybusz túra: 24 órás hop-on, hop-off , de nem kihagyhatatlan >> 29.00
Katakombák : csontváros a mélyben  >> 8.00
Egy óra szajnai körutazás: az Eiffel torony mellől indulva  >> 11.00
Pompidou Központ: modern, bizarr, népszerű múzeum  >> 12
Orsay Múzeum: a francia művészet vasútállomása  >> 8.00
  

 

Bár, hidd el, ha csak a járdáról csodálod Párizst, is roppant gazdag élményekkel térhetsz haza.

 

 

Online belépőjegy vásárlás, látnivalók, programok:

 

 

Vásárlás

 

A párizsi luxus nemcsak az árucikkek minőségét jelenti, de a vásárlás közben is végigkíséri az üzletekben bóklászót. Így még akkor is a felső tízezer tagjának érezheti magát az ember, ha csak a kirakatokban gyönyörködik. Hol máshol is találhatnál olyan palotákat idéző boltokat, mint például a sikkes Bon Marché, az Art Nouveau Printemps vagy a monumentális Galeries Lafayette?

 

Ha a csúcsmárkákat keresed, sétálj be a párizsi ihletésű ruhákkal teli Marais-ba, a vogue-os rue Saint-Honoré-ba vagy a Colette-be. De ha kisebb a büdzsé, irány a Porte de Vanves-i bolhapiac, ahol antikvitásokat, egy rakat vintage Chanelt és dekoratív apróságokat szerezhetsz be, akár szuvenírnek is. Érkezz korán, hogy a nagy választékból kedvedre csemegézhess, majd pihenj meg egy kicsit egy isteni villásreggelivel.  

 

 

Szórakozás

 

Balett és opera a csillogó Opéra Garnierben, Moliére klasszikusai a Comédie Francaise-ben és kánkán a hírhedt Moulin Rouge-ban – a párizsi éjszakai élet mindent kínál a fennkölttől a végzetesen züllöttig. A fiatalos, trendi tömegpartik leginkább a Bastille környékén, a könnyed hip-hop bárok Oberkampfban találhatók, a legjobb DJ-k a Nouveau Casinóban játszanak, a melegek kedvenc helye pedig a Marais. A Le Baron igazi celebmágnes, ahová a válogatós ajtónálló csak a legjobban öltözötteket engedi be, a techno partik csúcsa pedig a Batofar partyhajó.  

 

 

Még több  információ: www.paris.com

Francia körutazás
Párizs, Versailles, Loire-völgye I. Párizs, Versailles, Loire-völgye II.
Párizs, Versailles, Disneyland I. Párizs, Versailles, Disneyland II.

 

(Fotó: flickr.com by Moyan Brenn)
Betöltés...
(12)
Pozitív értékelés (12) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: