Franciaország   Párizs    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek

Párizsi kávézók, teraszok

Párizs - Mióta megtiltották a beltéri dohányzást, még zsúfoltabbá vált a kávézók terasza, s a teraszok is kezdtek gombamód elszaporodni. Így választani közülük nagyon nehéz, főként turistaként… Íme öt a legnépszerűbb, leghíresebb és híresen párizsias teraszos kávézók közül.

Párizs legjobb kávézói, kávéházai, teraszai.

Amikor a tavasz első napsugarai megvilágítják a párizsi utcákat, a helyiek nyomban útba veszik a kedvenc kávézójukat, s annak is járdaszéli teraszát. Megkezdődik a szokásos gall rituálé: erős feketekávé reggel, gyöngyöző pezsgő délben és jeges rozé este...

 

Cafe de Flore

 

Egy kávé és egy croissant társaságában e kávéház teraszán ücsörögni jelenti ’A’ párizsi élményt, amit egyszer mindenkinek érdemes kipróbálni. Többször csak akkor, ha nem számít, mennyibe kerül az étel s ital, mert az árak itt igencsak borsosak… viszont klasszikus sármjával képeslapba illő a környezet, a kávézó Art Deco berendezése a II. világháborúig nyúlik vissza.

 

Járt itt Picasso, Sartre, Camus, s e terasz volt Simone de Beauvoir és Jean-Paul Sartre kedvenc találkahelye. Ma a francia hírességek is előszeretettel látogatják. 

 

Cím: 172 boulevard St Germain, 75006. Honlap és fotó : cafedeflore.fr  

 

Le Sancerre

 

Tartsd magad távol a Sacré-Coeur mellé települt turistacsapda bároktól, és inkább sétálj egy kicsit tovább a szomszédos Abbesses-be. A Le Sancerre egy nagyon kellemes kis hely, remek kilátással, így teraszáról kényelmesen bámészkodhatsz. A hét minden napján nyitva tart reggel 7-től éjjel 2-ig, és mindig tömve van bohém helyiekkel, biciklisekkel és transzvesztitákkal, diákokkal és turistákkal. Rendelj egy pohár bort, esetleg sört, de ne válaszd a jócskán túlárazott koktélt, így semmi sem árnyékolhatja be a párizsi élményed.

 

Cím: 35 rue des Abbesses, 75018. Facebook: www.facebook.com/ahcenesell

 

Pause Cafe

 

Egy napsütéses reggelen nincs is jobb hely, ahol elfogyaszthatnád a reggelid, mint e Bastille térhez közeli kávéház terasza. Frissen facsart narancslé, forró kávé és a legfinomabb omlós croissant várja itt az éhes turistát. Mióta szerepelt a Mikor a macska elmegy című mozifilmben, a divatos párizsi fiatalok is gyakran látogatják. 

 

Cím: 41, Rue de Charonne, 75011 

 

Cafe de la Paix

 

Ha páholyból szeretnéd megfigyelni, milyen őrült a franciák vezetési stílusa, jobb helyet nem is választhatnál, mint e kávézó terasza. Igazi ingyen kabaré, bár, ha figyelembe veszed, hogy fél tucat kagyló és egy pohár bor itt több mint 30 euróba kerül, valószínűleg a látványt is belekalkulálták az árba…

 

A kávézó a Le Grand Hotel része, amelyet 1858-ban ugyanaz az építész tervezett (Charles Garnier), mint a Palais Garnier Operaházat, így érdemes legalább egy pillantást vetni a kávézó elképesztően szép belterére, illetve a hotel híres télikertjére.

 

⇒ Itt foglalhatsz Párizsban szállást

 

A hely legendáriuma lenyűgöző, néhány példa: 1898-ban Oscar Wilde a teraszról nézte, ahogyan az Operaház tetejére felhelyezték az egyik arany angyalt… Az 1950-es években Marlene Dietrich is megfordult itt, akkora tömeget a kávézóba vonzva, hogy a pincéreknek egy külön útvonalat kellett kialakítaniuk, hogy a konyhából és a kasszától az asztalokhoz jussanak… 1989-ben itt mutatták be a nagyközönségnek a francia köztársaság allegorikus alakját, a Marianne-szobrot, amelyet akkor Inès de La Fressange modellről mintáztak. 

 

Cím: 5 Place de l'Opera, 75009. Honlap: www.cafedelapaix.fr/uk 

 

Le Select

 

A Montparnasse negyed szívében lévő kávéház nem sokat változott az 1925-ös megnyitása óta, s éppen ez adja a hely egyedi báját. Hemingway, Picasso és Henry Miller is sokat időzött itt. Ma színes vendégsereg díszíti a teraszát, a filozofálgató bölcsészhallgatók, a legfrissebb trendeket megvitató üzletemberek, a shoppingolástól fáradt divatkövetők és a bámészkodó turisták is imádják. Innen valóban látni lehet Párizs igazi arcát. 

 

Cím: 99 boulevard du Montparnasse, 75006. Honlap: www.leselectmontparnasse.fr

 

 

 

Még több információ: bestrestaurantsparis.com

 

 

 

fotó:commons.wikimedia.org - Arnaud 25 - cco

Betöltés...
(7)
Pozitív értékelés (7) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: