Patagónia

Argentína -  Az úttörők és szökött fegyencek terepe. Butch Cassidy-től és a Sundance kölyöktől Ernesto Che Guevaráig sokan megjárták már e vidéken. Patagónia kalandra hív. Mindenkit.

Patagónia, Argentína és Chile szépséges látnivalója.

A legendás Routa 40 út szeli át, a bolíviai határtól egészen a déli jégmezők kapujáig. Az egyik széle csupa zord és mégis elbűvölő kietlenség az élet halvány jeleivel, a másik szélén tobzódó tengeri világ bálnákkal és oroszlánfókákkal.

 

Patagónián Argentína és Chile osztozik. Mintegy kétmillió ember lakja. Magellán nevezte patagonnak az őslakókat, mert azt hitte, hogy óriások. Pedig csak nagyobb termetűek voltak, mint a spanyolok. Nyugati és déli területeit az Andok hegyei borítják, keleti részén fennsíkok és alföldek osztoznak. Patagónia argentin részéhez  Río Negro, Santa Cruz, Mendoza és La Pampa tartozik.

 

 

 

1. Tóvidék

 

Markáns hófödte csúcsok és gleccserek, kristályosan áttetsző folyók, esőerdők, borsmenta, zöld és kék színben játszó tavak. Az élmény semmihez sem fogható: csend és béke, ez a nirvána dél-amerikai változata.

 

Hajózz végig lassan a fjordok között, élj át egy őrült vadvízi evezést vagy csak üldögélj egy hotel teraszán, s nézd, ahogy a nap aláereszkedik. Bárhogy is döntesz: felejthetetlen az élmény. 

 

A túrázás, síelés, rafting, kajakozás, sziklamászás, sporthorgászat és még ezernyi szabadtéri kikapcsolódás terepe e tóvidék.

 

A táj extrém és vad, szinte érintetlen, a hegyek, a tavak, a vízesések mind más és más arcukat mutatják. A tóvidék helyes kis városokkal és alpesi jellegű falvakkal tűzdelt. E szép és rusztikus környezetben az érintetlen természet és a civilizáció megtartotta egyensúlyát.

 

 

 

2. Perito Moreno-gleccser

 

A 30 km hosszú jégmező a világ harmadik legnagyobb ivóvíz-tartaléka. És azon természeti csodák egyike, amelyeket egyszer az életben látni kell...

 

Hajóval érdemes közelebbről (de biztonságos távolságból) szemügyre venni e gleccsert. Az Argentin-tó partjáról, Punta Banderasból indulnak járatok.

 

A Perito Moreno-gleccser 60 méter magasan emelkedik a víz fölé, teljes magassága 170 méter. Naponta 2 méteres sebességgel nyomul előre. A gleccser legmélyebb részén legalább 700 méter mélységű.

 

A jégtömeg az Argentin-tó partjának ütközik, aminek következtében két részre osztja a vizet. Ez azt eredményezi, hogy a tó egyik oldalán az eltávozni nem tudó víz több méterrel megemeli a tó vízszintjét, és a hatalmas súly mind a jégfalra nehezedik. Ennek következtében a 60 méter magas jégfal időnként – három-öt évente – óriási robajjal beszakad, és a tó szintje kiegyenlítődik.

 

 

 

3. Valdés-félsziget

 

A világörökség része. A szél eróziós munkájának köszönhetően számtalan fosszília és ősi lábnyom került a felszínre és tanulmányozható a szikláin. A múzeumának gyűjteménye rendkívül változatos, akárcsak a természet maga: dinoszaurusz csontvázak, megkövesedett növények és hatalmas fatönkök, algák és kagylók tárulnak elénk.

 

Partvonalát tengeri emlősök, sörényes fókák, déli elefántfókák és dél-amerikai medvefókák népesítik be. A déli elefántfókák kolóniája ezernél is több példányból áll nyáron, novembertől márciusig. Ilyenkor van az ellési időszak, és itt nevelik fel kicsinyeiket. Déli simabálnák találhatóak Golfo Nuevóban és Golfo San Joséban, a Patagónia és a félsziget közötti védett vizekben. Ezek a sziláscetek május és december között jönnek ide párosodni és elleni, mert az öböl vize csendesebb és melegebb, mint a nyílt tengeren. A parttól távol, a tengeren kardszárnyú delfinek láthatók.

 

SZÁLLÁSFOGLALÁS: Patagónia hotelek és szállások

 

A félsziget belsejében nanduk, guanakók és nagy marák élnek. A területen lakik a ritka déli-sarkvidéki galamb. A madarak költőhelye a San José-öböl kis szigete, az Isla de los Pájaros.

 

A fő attrakció a májustól decemberig erre vonuló gyilkos bálna (orca), aminek átlagos hosszúsága 18 méter, de nem ritkák a 24 méteres példányok sem! Szeptemberben születnek a kisbálnák, ezért ez a legjobb időszak az idelátogatásra. Argentína partjainál a föld becsült 6000 bálnájából mintegy 2-3000 fordul meg évente. Az orcák épp hogy megszületett kisfókákra vadásznak. Itt készültek azok a híres felvételek, mikor a bálnák egészen a partig merészkednek, hogy elkapva a kis állatot hosszasan játszanak vele, mielőtt megennék.

 

 

 

4. Ushuaia

 

Argentína Tűzföld tartományának fővárosa, a világ legdélebbi városa. Eredetileg egy börtönszigetet hoztak itt létre, ahonnan gyakorlatilag lehetetlen és értelmetlen volt megszökni. Ha ide látogatsz, érdemes egy kis cabaña-ban, azaz mindennel felszerelt faházban megszállnod.

 

Hajózhatsz a Beagle öblén, megtekintve a híres világítótornyot, oroszlánfókákat és pingvineket.

 

A Tűzföldi Nemzeti Park a chilei határ közelében a Fagnano-tótól a Beagle-csatornáig terjed, erdők, glaciális tavak, gleccserek és tengeröblök uralják a területet.

 

 

 

Az Ensenada-öböl partján áll a világ legdélebbi postahivatala, ahol az útleveledbe is kérhetsz hivatalos pecsétet. A Martial gleccser lábához kiadós gyaloglással és egy kis libegős szakasszal juthatsz el. Gyönyörű a kilátás Ushuaia városára és a Beagle-öbölre. 

 

 

 

► Még több információ: patagonia.com.ar

 

(Fotó: flickr.com by Travel South America, shutterstock.com)

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: