Peking

Peking - A kínai főváros csupa hang, szag és íz, ám a szmog miatt kevésbé színes. Az utazók örök kedvence a Tiltott város, a Beihai park, a Nyári palota, és a rossz emlékű Tienanmen tér.

Peking legszebb látnivalói és nevezetességei.

1. Tiltott Város

 

A világ legnagyobb palotakomplexuma, Kína legszebben megőrzött épületegyüttese és Peking leghíresebb látnivalója ötszáz éven át szolgálta fényűző pompában az uralkodódinasztiákat.

 

Területére a régmúlt időkben csak engedéllyel léphetett be az egyszerű halandó, ma a belépti díj megfizetésével bárki bebocsátást nyer – emiatt sokszor óriási a zsúfoltság, ezért érdemes a reggeli órákra időzíteni a látogatást. A palotamúzeum majdnem két millió műtárgyat őriz, köztük remekbe szabott kerámiákat, festményeket, arany-, ezüst- és bronztárgyakat, becses dokumentumokat és sok mást.

 

A komplexum egyik leghíresebb épülete Az Égi tisztaság palotája, amelynek csarnokában ravatalozták fel a császárokat, és őrizték a kis dobozt, amelybe az uralkodók utódjuk nevét elrejtették, és amelyet csak halálukat követően nyithattak ki.

 

A Legfelső harmónia csarnoka pedig Kína legnagyobb fából készült csarnoka, s majd 30 méterrel emelkedik a magasba, a birodalmi hatalom ceremoniális központja volt. A földi nyugalom palotájában a legendák szerint évente 1300 disznót áldoztak a császári tűzhely istenének, és ugyanebben az épületben rendezték be a szobát, ahol a császári pár nászéjszakáját töltötte.

 

 Belépő: 60 RMB (áprilistól októberig), 40 RMB (novembertől márciusig). Nyitva: 8.30-16.30 naponta.

 

 

 

2. Tienanmen tér

 

A világ legnagyobb tere Peking szívében túl sok látnivalót nem kínál, legalábbis a tér önmagában, viszont számos történelmi esemény helyszíneként magában őrzi Kína múltját. A Ming-dinasztia idején építették meg, de Mao Ce-Tung víziója volt, hogy a világ legnagyobb terévé emelje, amely több mint félmillió ember befogadására képes.

 

A ’Mennyei béke’ nevet viselő tér leginkább egy rendkívül véres történelmi esemény színtereként ismert – ez a Tienanmen téri vérengzés, az 1989-ben kíméletlenül elfojtott diáktüntetés.

 

Itt foglalhatsz Pekingben szállást

 

A tér oldalain híres és hírhedt épületek és építmények sorakoznak, közöttük a Tiltott Város korábbi kapui, a Mennyei Béke Kapuja, a Kínai Nemzeti Múzeum és Mao Ce-Tung Mauzóleuma. S a Tiltott Város mai bejáratát is a téren át lehet elérni. 

 

 

 

3. Beihai Park

 

Egy sűrű, városnézős reggel után igazi felüdülés megérkezni a Tiltott Város közelében fekvő Beihai Parkba.

 

Kína legrégebbi és legautentikusabban megőrzött császári parkja 1000 éves múltra tekint vissza. Öt dinasztián át építették, s a kínai művészet remekeként tartják számon a mesterséges dombokkal, színes pavilonokkal és díszes templomokkal tűzdelt parkot. Mellette a Beihai tó nyáron csónakázásra, télen korcsolyázásra invitál.

 

A tóparton a Kerek Város, a világ legkisebb városa, egykor Kublaj kán lakhelye volt. A tó közepére épített Jade szigeten templom őrzi a 160 centis jádebuddhát, Mianmar ajándékát, amelyet egyetlen fehér jádekőből faragtak ki, és pompás drágakövekkel díszítettek.

 

A park másik leghíresebb látnivalója és ékessége pedig a Kilenc Sárkány Fal, amelynek mindkét oldalát pazarul megmunkált, színes sárkányok díszítik, s máig a legjobb állapotban fennmaradt építmény Kínában. 

 

Ha megéheztél, a Baihai Parkban azon a helyen ebédelhetsz, ahol egykor csak az uralkodók ülhettek asztalhoz – a tóparti Fangshan étterem, amellett, hogy császári pompáját megőrizte, gondosan válogatott alapanyagokból és kitűnő ízléssel készített ételeket szolgál fel, a modern kor igényeihez igazodva.

 

 Cím: Wenjin Jie 1. Közlekedés: metróval Tiananmen Xi állomásig, onnan az 5-ös busszal. Nyitva: naponta 6.00-20.00 /22.00 (szezontól függően). Belépő: RMB 10 (áprilistól októberig), and RMB 5 (novembertől márciusig).

 

 

 

 

4. Mao Ce-tung Mauzóleuma

 

Habár Mao Ce-tung azt kérte, hamvasszák el, órákkal a halálát követően döntöttek: bebalzsamozzák. De pletykák keringenek arról, hogy a balzsamozást végzők olyan sok formaldehiddel pumpálták fel a testet, hogy teljesen megduzzadt, s készítettek egy wax-másolatot, ha esetleg száradás után sem nyerné vissza a formáját – így csak nagyon kevesen tudják, hogy ma melyiket szemlélhetik a látogatók.

 

A mauzóleum első emeletén az emlékhely, a második emeleten pedig egy múzeum kapott helyet, amely Maóval együtt hat nagy kommunista vezetőnek állít emléket. A mauzóleum előtt rendszerint hosszú sorban állnak a látogatók, a bejáratnál virágot árulnak, s vesznek is bőven, mert a legtöbb látogató számára a mauzóleum inkább emlékhely, mint turisztikai látványosság.

 

► Cím: A Tiananmen tér déli csücske. Belépő: nincs.  

 

 

 

5. Nyári Palota

 

A legnagyobb és legszebb királyi park Kínában, Peking központjától 15 kilométerre, nyugatra. Területének háromnegyedét víz borítja, az ember alkotta Kunming-tó több mint két négyzetkilométert ölel fel.

 

Északi partján hosszú és díszes folyosó húzódik, amelyben miniatűrök ezrei mesélik a kínai mitológia történeteit. Egykoron császárok pihenőhelye volt, ma 3000 építményével: palotákkal, templomokkal, hidakkal és tornyokkal kihagyhatatlan látnivaló, igazi látványosság.

 

Nézd meg Cixi császárné privát színházát, a Tizenhét lyukú hidat és a hosszú folyosó végpontján a márvány hajót, amely a vízen lebegő, díszes, kétemeletes pavilon a vízre reflektáló tükrökkel és vízköpő sárkányokkal.

 

 Közlekedés:  907, 375, 801, 808, 732, 394 vagy 718-as busszal. Nyitva: naponta 7.00-17.00/ 18.00 (szezontól függően). Belépő: 20 RMB (novembertől márciusig), 30 RMB (áprilistól októberig). 

 

 

 

6. Pekingi Akvárium

 

A világ legnagyobb beltéri akváriumrendszere falai közé varázsolja az amazonasi esőerdőt, a pandákat és a piranhákat, bálnákat és számos ritka halfajt, cápa akváriumába pedig a legbátrabbak le is merülhetnek a félelmetes ragadozók közé.

 

Naponta kétszer delfin-show-val bűvöli a gyerekeket, és egy csatorna köti össze a Nyári Palotával, így át lehet csónakázni, s közben a tájban is gyönyörködni.

 

 Cím:  Gaoliangqiao 18, Haidian negyed. Közlekedés: 4-es busz (Qianmentől). Nyitva: 9.00-17.30. Belépő: 120 RMB felnőtteknek, 60 RMB gyerekeknek. Honlap: www.bj-sea.com 

 

 

 

7. Pekingi Nemzeti Stadion

 

A madárfészekre emlékeztető épület adott otthont a 2008-as nyári olimpiai játékoknak. A fészektető 45 ezer tonna acélból épült, s ezzel a világ legnagyobb acélszerkezetét építették meg, a forma és anyag együttese egyébiránt a technológia és a természet harmóniájára hivatott emlékeztetni. De a stadiont nem csupán látogatni lehet, hanem síelni is benne: mert a legnagyobb belvárosi síközpontot rendezték be a madárfészek belsejében.

 

A stadion és környéke, a többi olimpiai helyszínnel egyetemben estefelé telik meg élettel, amikor zenészek, árusok és turisták lepik el, és a madárfészek is az esti kivilágításakor a legszebb.

 

 Nyitva: 9.00-18.00 hétköznap, 9.00-21.30 hétvégén és ünnepnapokon. Belépő: 50 RMB / túra. Síelés: 80-140 RMB. Fotó: flickr.com by Wojtek Gurak. Honlap: www.n-s.cn

 

 

► Még több információ: chinahighlights.com/beijing

 

 

 

(Fotó: shutterstock.com, flickr.com by Damian Bere)

Betöltés...
(7)
Pozitív értékelés (7) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: