Ninacaca színes temetője

Peru - A ninacacai temető valóságos turisztikai attrakció – mint egy szürreális látványosság jelzi: a halál is lehet vonzó. Legalább is a mások s idegenek halála.

Ninacaca: halottak színes városa, Peru látnivalója.

A perui Szent Péter temetőben keresztek helyett kicsiny építmények sokasága jelzi a sírok helyét. Találhatsz itt miniatürizált iskolát és katedrálist, Taj Mahalt és Vatikánt, labdarúgó stadiont vagy kórházat. A városháza miniatűr másában a polgármester nyugszik, az első mini építmény, az iskola alatt pedig egy meggyilkolt tanár.

 

Bár a temető színes és játékos, az eredete szívszorító: egy terrorista támadásra vezethető vissza. 1989 márciusában egy merénylet során elrabolták majd megölték a falu paraszti közösségének vezetőjét, egy robbanás elpusztította a falu polgármesterét és belehalt sérüléseibe az iskola igazgatója is.

 

A falu legfontosabb építményei megsérültek, le kellett bontani őket. Ekkor tették az iskola igazgatójának a sírjára az iskolaépület kicsinyített mását, tisztelegve 35 éven át tartó tanári munkássága előtt. A falu polgármesterének nyughelyét pedig a miniatürizált városháza jelezte. Így kezdődött… s lassan szokássá vált.

 

A temetőben azóta álmok és vágyak, szorgos életek és soha meg nem élt jövők szimbólumai sorakoznak. Cementből, vasból, márványból vagy kerámiából – nincs szabály, nincs előírás, a helyi mesteremberek által készített műemlékek ára 300-1000 dollárba kerül.

 

Nincs se vallási, se perui jellegzetessége a halottak e színes és nyüzsgő városának, de ma már a falu lakói büszkék arra, temetőjük különleges halotti kultuszának nincs e sártekén sehol se párja.

 

 

 

(Fotó: ninacaca pasco facebook)

Betöltés...
(7)
Pozitív értékelés (7) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: