Perui konyha

Peru - Az egyik legjobb konyha a perui Latin-Amerikában. Egy nagyobb lakoma igazi földrajzi keresztmetszetet nyújt az országról: halak a tengerpartról, burgonya és kukorica az Andokból, tengeri malac és chili paprika a felföldekről, banán és manióka a dzsungelből, chirimoya és lucuma gyümölcsök a sivatagos trópusi völgyekből…

Perui konyha, gasztronómia legjobb fogásai.

Persze keverednek a nyugati és keleti hatások: spanyol raguk és levesek, arab édességek és desszertek, olasz és kínai tészták, japán halak…

 

► Kitérő: A perui szakácsok két nagyágyúja közül az egyik Nobuyuki Matsuhisa, aki Japánban született és ott lett szakács, ám Peruban talált magára és saját szusikésére, a Nobu azóta a világ több városában is felkapott fúziós étteremlánc, van Budapesten is. A másik Peru leghíresebb szakácsa, Gastón Acurio, a Facebookon fél millió rajongója van, pedig nincs se tv-világsorozata, se londoni étterme... (Info: astridygaston.com/en/ )

 

 

Ételek és italok

 

A perui konyha alapja a hal és tengeri herkentyű,  no meg a bizarrnak ható, roston sült tengeri malac… köretként a sokféle burgonya és a (lila, fehér, sárga) kukorica, valamint alapanyagként a csípős paprika, az ají.

 

Ha igazi perui ízekre vágysz, ülj be egy cebicheríába, vagyis olyan étterembe, amely hagyományos perui stílusban készíti el a tengeri étkeket. Mindennek az eredője, és így kihagyhatatlan, a cebiche, azaz a legfrissebb nyers halszeletek lime dzsúszban marinálva, a legtöbbször hagymával,  aji paprikával, főtt kukorica és édesburgonya is jár mellé, meg jég- hideg sör. Limában az Avenida la Maron találod a legnépszerűbb cebicheríákat, érkezz korán, hogy biztosan legyen helyed.

 

► Kóstold: sánguche, vagyis húsos szendvics. Apí, vagyis lila kukoricából készített levesszerűség. Causa, vagyis sárga krumplipüré-gombóc (lehet réteges, mint a rakott krumpli), töltve csirkével, tonhallal vagy tojással, hidegen tálalva olajbogyóval.

 

► Kortyolj: piscót, vagyis perui szőlőből készült (törköly) pálinkát, amelyet a frissen lesajtolt szőlő levéből, majd mustjából, erjesztés és azonnali lepárlás által nyernek. És chichát is, ami egy sötétpiros színű kukoricából készült alkoholos ital.

 

 

Utcai árusok

 

Ne hagyd ki az utcai étekárusok két kedvencét: az egyik a cuy, vagyis a grillezett perui tengerimalac, a másik a Anticuchos: húsfalatok nyárson. Az igazi Anticuchos pácolt marhaszív nyárson, gyakran főtt burgonyával és kukoricával. 

 

A roston sült cuy (tengeri malac) bizarr, de finom. A cuscói katedrálisban látható Da Vinci Utolsó vacsora című képének másolata, amelyen Krisztus és a 12 tanítvány ülnek körül egy asztalt, középen a tálon egy sült tengeri malac. A roston sült tengeri malac íze a nyúl és a fácán  húséra emlékeztet.

 

 

Kínai hullám

 

Minden nagyobb városban találsz kínai éttermet is (Chifa). Térj be, és ne csodálkozz, ha a földszint hatalmas játékterem, s az emelet az étkezde. Peruban másfél millió kínai él, és amit otthon nem tehet, itt igen, a szerencsejátékot és a gasztronómiai élvezeteket egy légtérben egyesítve.  Limában a legjobb kínai ételeket hol máshol, mint Chinatownban találod, finom tészták frissen a wokról és rengeteg wonton-variáció (kínai töltött tészta) vár rád.

 

 

 

 

(Fotó: shutterstock.com)

Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: