Perui tudnivalók

Peru - Hivatásos magyar külképviselet nem, csak tiszteletbeli konzuli hivatal működik az országban. Vízum nem szükséges. Peru tektonikai szempontból földrengésveszélyes területnek számít.

Peru hasznos tudnivalói, közlekedési információkkal.

Biztonság

 

Az ország belső viszonyai összességében nyugodtak. Különösen a fővárosban gyakoriak a bűncselekmények. Rendszeresen történnek külföldi turisták sérelmére különböző típusú lopások (szállodákban, közterületeken, tömegközlekedési eszközökön). Kisebb számban - nagyobb értékekre - rablások is előfordulnak. Óvakodj a megbízhatatlan reptéri transzferektől.

 

Főleg a kábítószer-kereskedelem, illetve a fegyveres útonállás miatt ajánlott kihagyni az országjárásból elsősorban az Huallaga, Apurímac és Ene folyók vidékét (Apurímac, Ayacucho, Huánuco és Junín megyék), a kolumbiai és a bolíviai határszakaszt, Pucallpa környékét (Uyacali megye) és Convención tartományt (Cuzco megye). Az Andok középső és déli részén lehetőleg ne utazz közúton éjszaka.

 

Ne viselj ékszert, s mindig úgy tégy, mintha tudnád, merre tartasz vagy hova akarsz menni, még akkor is, ha nem tudod…:-)

 

Szárazföldi utazás komoly elővigyázatosságot követel, különösen az olcsó távolsági buszok igénybevétele vagy egyedüli kalandozás esetén (a rablásveszély és a rossz közlekedési morál miatt).

 

 

Időjárás

 

Az ország földrajzilag 3 fő részre osztható: a hegyvidék, a partvidék és az őserdő. Száraz és enyhe az időjárás a part menti régiókban, mérsékelt és hideg az Andok közelében és trópusi esős a síkságokon. Peruba látogatni legjobb májustól októberig, a száraz évszakban. Novembertől áprilisig tart az esős évszak, a legcsapadékosabb az időjárás január és április között. Ekkor a hegyi utak szinte járhatatlanná válnak.

 

Száraz évszakban a hőmérséklet meghaladja a 32 ° C-ot. Az igen erős UV sugárzás miatt sötét napszemüveg és magas fényvédő faktorú krémek, valamint kalap használata még viszonylag hűvös, borús idő esetén is nagyon ajánlott.

 

Az őserdőbe látogatóknak tanácsos természetes anyagú öltözéket, hosszú ujjú inget, bokánál leszorítható nadrágot, zárt, könnyű túrabakancsot és nagyobb karimájú kalapot viselni, valamint erős szúnyog- és egyéb rovarriasztót használni. A hegyvidék éjszakára nagyon lehűlhet még a nyári hónapokban is.

 

A Cuzcoba, Macchu Picchura és más, magasan fekvő vidékre látogatók a magassági betegség leküzdése érdekében az érkezés első napjára semmiképpen se tervezzenek kirándulást, ajánlott a napot nyugodt pihenéssel tölteni, könnyű ételeket és kokateát fogyasztani - ezt a helyi hotelek is ajánlják -, illetve súlyos tünetek esetén javallott az ún. soroche tabletta szedése.

 

Figyelem: túrázás, országon belüli közúti utazás esetén mindig legyen nálad több liter ivóvíz!

 

 

Egészség

 

Kellő elővigyázatosság esetén nincs ok komoly aggodalomra. Védőoltásokat nem írnak elő, de sárgaláz oltás és malária elleni gyógyszer előzetes szedése szükséges az őserdei túrára indulóknak. Általános elővigyázatosságból más (a tífusz, tetanusz, agyhártyagyulladás, Hepatitis A és B elleni) oltások is szóba jöhetnek, hazai felvételük előtt ajánlott az ANTSZ véleményét kikérni. Dengue a főváros bizonyos szegénynegyedeiben, illetve az őserdő egyes részein előfordulhat, bár tömeges megbetegedés még nem volt.

 

Baleset vagy súlyosabb betegség esetén elsősorban a magánklinikák igénybevétele ajánlott. Enyhébb lefolyású betegségre – ha nem kívánsz orvoshoz fordulni –, a helyi gyógyszertárakban (ezek éjjel-nappal nyitva vannak, és szinte minden utcasarkon van egy) vény nélkül is kaphatók gyógyszerek.

 

Célszerű rákérdezni az adott biztosítónál, hogy van-e perui biztosítópartnere, ugyanis ennek hiányában egy esetleges orvosi kezelés alkalmával a perui egészségügyi intézmény addig nem látja el a beteget, amíg annak költsége nincs kifizetve.

 

A kokatea Latin-Amerikában nem minősül kábítószernek, azonban még a legkisebb mennyiségben való behozatala is büntetőeljárást von maga után.

 

Csapvizet, mosatlan gyümölcsöt és zöldséget, valamint utcai árusoknál és  egyszerű étkezdékben kapható, bizarr küllemű ételeket ne fogyassz!

 

 

Közlekedés

 

 Repülő - A  limai Jorge Chavez repülőtér fogadja s indítja az összes tengerentúli járatot. A nemzetközi járatok esetében kilépéskor repülőtéri illetéket kell megfizetni. Alapvető szolgáltatások a repülőtéren: valutaváltó, készpénz-automaták és a bankok, csomagmegőrző, orvosi központ. Kávézók és éttermek, ajándék üzletek.

 

Az országban sok légitársaság működik, néhány időnként csődbe megy. A felszállás előtt legalább egy órával ki kell érned a reptérre, de Limában két óra az ajánlott. A járatok teli vannak, a csomagok feladása és a check-in gyakran kaotikus, az idő előtti felszállás sem ritka, miként a túlkönyvelés is megszokott. A járatok is változnak, törlődnek. Érdemes indulás előtt felhívnod a repteret. Peru nagy és hegyes vidékein át repülővel a legkényelmesebb és leggyorsabb közlekedni, kivált a nagyvárosok között. Szezontól függő az ár, de viszonylag olcsó.

 

► Busz - Ha távolsági buszra szállsz, mindig legyen a kezed ügyében a csomagod, és ne téveszd szem elől. A magasabb osztályú ülésrészt válaszd, ez kényelmes, és toilette is van, már ha a busz olyan… De jellemző: a buszok akkor indulnak, amikor a sofőr jónak látja, általában nem tiszták, de annál zsúfoltabbak. Az utak hepehupásak, sok a baleset.

 

► Taxi - A városokban a tömegközlekedési eszközöktől (el micro, la combi) életveszélyes műszaki állapotuk és vezetési stílusuk miatt feltétlenül tartózkodj.

 

Javasolt az ún. biztonsági taxik igénybevétele (többnyire Daewoo, zöld és sárga és emblémás – pl: LimaLimo vagy GreenTaxi) Az egyéb taxi igen olcsó, kerületen belül pár solért elvisz, azonban célszerű indulás előtt is tisztában lenned az útvonallal (annak jellemzőit előre felderíteni és megjegyezni), közölni a taxissal, és ha arról letérne, saját biztonságod érdekében mielőbb kiszállni. Utazás előtt alkudd ki az árat, ne a végén… Telefonon vagy szállodából taxit rendelni a legbiztonságosabb.

 

► Hajó - Isquitos város az Amazonas térségében rendelkezik hajó összeköttetéssel a következő városokkal: Letíciával Kolumbiában és Tabatingával Brazíliában.

 

► Vasút - Perunak nincs széles vasúti hálózata. A meglévő vasútvonalak nem kapcsolódnak egymáshoz. Ha vonatra szállsz, vegyél első osztályú jegyet, máskülönben alighanem roppant kényelmetlen lesz az utazásod. A jegyet mindig előre váltsd meg.

 

A Cuzcót Ollantaytambóval és Machu Picchuval összekötő vasútvonalat a brit Peru Rail SA üzemelteti. A vonatok naponta járnak. Hetente három alkalommal közlekednek Cuzco és Puno között, utóbbi a  Titicaca tó mellett fekszik. Turistalátványosságnak számít Lima és Huancayo között a Ferrocarril Central Andino hegyi vasútvonal, amely 4829 méter magasba kúszik fel a hegyek oldalán. Tacna és a chilei Arica között is van vonatközlekedés.

 

TOwÁBB: Peru hotelek és szállások

 

► Autó - Autóval keresztülvágni az országon kemény megpróbáltatásokkal teli vállalkozás. Rosszak az utak, a helyi útmutatók pontatlanok, ha megkérdezel valakit, se biztos, hogy tud segíteni, de mindig mond valamit. Okosabb, ha a városok és célállomások közötti távolságot repülővel teszed meg, és helyben bérelsz csak autót vagy terepjárót. Utóbbi nem olcsó, de lehet, az egyetlen eszköz, hogy épségben eljuss célodhoz. Az utakon gyakori a katonai és rendőrségi ellenőrzés.

 

Tilos vezetés közben a kihangosító berendezés nélküli mobiltelefon-használat. A szabados vezetési stílus, valamint a hegyvidéki utak jóval fokozottabb figyelmet igényelnek az európai autóstól, ezért hosszabb út esetén javasolt a gyakori pihenő. A biztonsági öv használata még városban és a hátsó ülésen is erősen ajánlott. Gyakorta számítani lehet szórakozott  gyalogosokra, biciklisekre és mozgóárusokra, akik körülnézés nélkül lépnek le a járdáról, és a szabályosan haladó járműveknek szó szerint nekiütköznének, ha a vezető nem kerüli ki őket.

 

 

Pénz

 

A hivatalos pénznem a perui új sol az (S /), osztva 100 centavora. Bankjegyek címlete: 10, 20, 50, 100, és 200. Pénzérmék: 5, 10, 20, és 50 centavo. Banki órák: hétfőtől péntekig 9:30-16:00/18:00 óra között. Nagyobb városokban szombaton 9:30-12:30 óra között.

 

Dollárral a szupermarketekben (ahol egyben váltanak is kisebb összegeket vásárlás esetén) lehet fizetni, azonban célszerű perui solban is aprópénzt magadnál tartani. Az euró használata a hétköznapi életben nem elterjedt. Hitelkártyával csak a legnagyobb szállodákban érdemes próbálkozni.

 

Az árfolyam a perui bankokban nem a legkedvezőbb, és általában nagy a sorbanállás is. Jobbak lennének az utcai pénzváltók, de sajnos gyakori a csalás. A bankautomata az egyik legkényelmesebb és legbiztonságosabb módja a pénzváltásnak. Sok a hamis helyi valuta, ahol csak tudsz, fizess dollárban, de kisebb címletekkel.

 

 

Nota bene

 

A perui törvények szigorúan büntetik kábítószer (ideértve a marihuánát is) birtoklását, fogyasztását vagy kereskedelmét. Tilos régészeti lelőhelyeken talált és vett, valamint történelmi értékkel bíró tárgyaknak, továbbá állatoknak és növényeknek (még szárított formában sem) az adott perui állami szakhatóság (Instituto Nacional de Cultura/INC) engedélye nélküli kivitele az országból.

 

Elvárják, hogy köszönj, ha belépsz valahová! Buenos Dias (jó napot), Buenos tardes (jó napot), Buenos noches (jó éjt) vagy egy egyszerű hola (hello) is megteszi. Az udvarias búcsút is, viszlát (adios vagy hasta luego). A kézfogás gyakori. Vigyázz, ha valakit magadhoz akarsz hívni, nehogy a mutatóujjaddal tedd, mert az nagyon durva sértés. Ha gringonak neveznek, ne vedd túl zokon, általános elnevezése ez az amerikai és nyugati világból érkezőknek. A politikai beszélgetést kerüld.

 

Villamosenergia: 220V/60Hz - két-villás csatlakozók, befogadják a lapos, kerek csapokat. 110 volt AC áll rendelkezésre a 4 és 5 csillagos szállodákban.

 

Telefon: Az ország kódja Peru 51, és a telefonos rendszer jó, hiszen spanyol kézben van. Mobiltelefon bérelhető Limában és a főbb városokban... Internet kávézók a nagyobb városokban találhatók. Hasznos telefonszámok: mentők, tűzoltók 116. Rendőrség  105. Időeltolódás:  GMT -5

 

 

 

► Még több információ: www.peru.travel

 

 

(Fotó: flickr.com by dachalan)

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: