Phnom Penh-i látnivalók

Kambodzsa - Siem Reappel, Angkor Wat kapujával ellentétben, amelyet elözönlenek a turisták, Phnom Penh egy valódi élő város, egymillió lakossal. Túllépve a tragikus múlton a város újraéledt, s a kambodzsaiak mosolyogva és békésen élik mindennapjaikat. Adunk néhány tippet, hogy te is mosolyogva és élményekben gazdagon gondolj vissza a kirándulásra. 

Kambodzsa látnivalói, legszebb nevezetességei.

Királyi Palota

 

A pagoda mellett magasodik, a 19. században építették a Mekong partjára. Tróntermében zajlik ma is a koronázási ceremónia, itt tartják a királyi esküvőket, és az uralkodó itt fogadja a vendégeit. Az épület kereszt alakban húzódik, s három toronyban csúcsosodik ki. A középsőt a négyarcú Brahma ékesíti. A trónt és a mennyezetet gyönyörű freskók díszítik.

 

A Chan Chhaya Pavilon a klasszikus khmer táncok otthona. Itt tartják a királyi tánckar előadásait, s ez szolgál királyi tribünként, ha az uralkodó a néphez kíván szólni, valamint az állami és királyi bankettek színhelye.

 

A palota szépen gondozott kertjei egzotikus virágoktól illatoznak és számos kis tó teszi teljessé a látványt. A trónterem és a pavilon nyitva állnak a turisták előtt, de a Khemarin Palotába, amely a király lakrésze, a királyi kertekbe és több, turisztikai szempontból kevésbé jelentős épületbe tilos a bejárás. Ezek körülbelül a palota területének felét foglalják el.

 

 Cím: 348. utca 63. Nyitva: 7.30-11.00 és 14.30-17.00 között. Belépődíj: 3 $.

 

 

 

Ezüst Pagoda

 

Csodaszép, arany Buddha-szobráról híres, amelyet alig kevesebb, mint tízezer gyémánt ékesít, és kilencven kilót nyom. Emellett egy 17. századi, kisebb, kristályból készült Buddhát is őriz.

 

Nevét az ötezer ezüstcserépről kapta, amelyekkel a pagodát befedték, ezek egy részét ma már olasz márvány helyettesíti.

 

 Cím: 348. utca 63. , a Királyi Palota mellett. Nyitva, 7.30-11.00 és 14.00-17.00. Belépődíj: 3 $.

 

 

 

 

Wat Phnom

 

Híres buddhista templom, amelyet a 14. században építtetett egy gazdag özvegy, s egy mesterséges dombon emelték, miután az árvíz elmosta az e helyen álló Buddha-szobrot. A legnagyobb sztupája Ponhea Yat király hamvait őrzi, s a Khmer Újév ünnepének fő helyszíne.

 

► Cím: Wat Phnom domb, a Királyi Palotától északra. Fotó: flickr.com by Tee La Rosa 

 

 

 

Choeung Ek Kivégzőközpont

 

1975 áprilisa és 1979 januárja között körülbelül 2 millió kambodzsai halt bele Pol Pot rezsimjébe: halálra éheztek vagy vörös khmerek gyilkolták meg őket. A legnagyobb az ország 343 egykori kivégzőközpontja közül 16 kilométerre dél-nyugatra fekszik a várostól, ma emlékhely. Múzeuma annak a majdnem húszezer férfinak, nőnek és gyermeknek állít emléket, akiket itt öltek meg és temettek 129 tömegsírba. Mellette a hatvan méter magas buddhista sztúpa 8985 emberi koponyát rejt magában. Egy dollárért vehetsz egy krizantémot, s leróhatod a tiszteleted az áldozatok előtt.

 

 Cím: Choeung Ek Kivégzőközpont. Nyitva: 8-17. Belépő: 3 $. Honlap: cekillingfield.com

 

 

 

Pol Pot börtöne

 

S-21 – ez a kód jelölte a legfélelmetesebb titkos börtönt Kambodzsában. Egy korábbi középiskolában gyűjtöttek össze több tízezer embert, akiket apró, sebtében épített cellákban tartottak, vallattak és kínoztak – sokszor hosszú hónapokon keresztül – majd kivégzőközpontokba szállították őket. Összesen hét ember élte túl az S-21-et. Ma a Tuol Sleng Múzeum áll itt, négy betonépületében megnézheted a fogvatartottak fényképeit és a kambodzsai művész, Vann Nath – a hét túlélő egyike – festményeit a börtönéletről. Az S-21-ről szóló könyvét 4 dollárért veheted meg a bejáratnál.

 

► Cím: a 113. és a 350. utca sarkán. Nyitva: 8-17. Belépő: 2 $. Fotó: flickr.com by JustinVidamo.

 

 

 

Orosz Piac - Psar Toul Tom Pong

 

Itt mindent beszerezhetsz, mi szem-szájnak ingere. A piac nevét az 1980-as években Phnom Penh-be áramló száműzött oroszokról kapta. Készülj fel az alkudozásra, mielőtt elmerülsz a szűk és homályos utcácskák forgatagában, és bármire rábukkanhatsz, az üveg kobrától az 'I survived Cambodia' – 'Túléltem Kambodzsát' – feliratú pólón keresztül az antik Buddháig vagy selyem lámpaernyőig. S ha már mindent beszereztél, vegyél még egy kézzel festett pakli kártyát az egyik falábú könyvárustól – ő is a Kambodzsában szétszórt több millió taposóakna egyikének áldozata.

 

► Cím: 450. utca (délre a Mao Ce Tung úttól). Nyitva: napkeltétől napnyugtáig.

 

 

Külföldi Tudósítók Klubja

 

A folyópartról egy rövid sétával éred el az FCC-t – Foreign Correspondents Club / Külföldi Tudósítók Klubja –, újságírók és betelepültek törzshelye az 1960-as évek óta. A bejáratnál és a klub mindkét emeletén Al Rockoff fotográfus képei díszítik a falakat, feketén-fehéren ábrázolják a háborús Kambodzsa viszontagságait. Van egy tetőtéri bár is, de a legjobb hely az első emeleti terasz: sötét bőrszékeivel, ciripelő gekkóival és halk mennyezeti ventillátoraival Graham Greene regényeit idézi.

 

Cím: 363 Sisowath rakpart. Nyitva: 6.30-0.00. Fotó: flickr.com by mark turner. Honlap: fcccambodia.com.

 

 

 

► Még több információ: tourismcambodia.com

 

 

 

(Fotó: shutterstock.com)

Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: