Phnom Penh-i tudnivalók

Kambodzsa - Phnom Penh drágább, mint a vietnami vagy thaiföldi városok, de az összbenyomás szerint mégis olcsónak tűnik majd. Kambodzsa valutája a Riel - de valamennyi ATM elfogadja az amerikai dollárt, és szinte minden ár ki van írva dollárban is. 

Phnom Penh praktikus tudnivalói árakkal.

Biztonság

 

Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriába tartozik. Az országban nincs magyar képviselet. Az akkreditált magyar nagykövetség Hanoiban (Vietnam) található.

 

Az országban a közbiztonság rossz. Phnom Penh, Siem Reap (Angkor Wat) biztonságos, más terület neccesek, megbízható idegenvezető nélkül. Gyakori a zsebtolvajlás, lopás, fegyveres rablás. Légy elővigyázatos, körültekintő az utcákon, piacokon. Különösen veszélyes éjszaka, ismeretlen, megvilágítatlan helyen egyedül járkálni.

 

Bankkártyával készpénzt szállodában vagy bankban vegyél fel. Kártyával csak megbízható helyen fizess. Bárokban, diszkókban, „karaoke” szórakozóhelyeken előfordulhat túlszámlázás, az italok manipulálása, altatószerek beadása, majd az áldozat kifosztása. Az országban jelentős a taposóakna-veszély, a területek gyakran jelöletlenek. Ezért nem javasolt vidéken a főútvonalakról letérni, a látogatásra kijelölt helyszíneket elhagyni.

 

Időjárás

 

Phnom Penhben jellegzetesen trópusi az éghajlat, az esős évszak és a száraz évszak, valamint a hőmérséklet meglehetősen hasonló egész éven át. Mint bárhol másutt Dél-kelet Ázsiában, a legmelegebb hónap az április, épp mielőtt az esős évszak beköszönt. Utazásra legalkalmasabb a december és január, könnyen tűrhető a hőmérséklet, és szinte nincs eső. Amikor esik, akkor úgy 30 percre megáll az élet, de ez a városban ritkán okoz gondot. Szeptember és október az árvizek ideje.

 

Phnom Penh-i hotelek, szállás

 

A szállás is hihetetlenül olcsó, de ha egy kicsit többet áldozol rá, nagyon jó és szép helyeken hajthatod álomra a fejed. A középkategóriás hotelek minősége kiváló, és barátságos az áruk, a nagy láncolatok pedig ugyanannyiba kerülnek, mint más tájakon. Phnom Penh szállás és hotelárai stabilak, kivéve a főszezonban, decembertől februárig és júliusban, valamint augusztusban, a nyaralók miatt. Egy kicsit lehet alkudni, persze nem a hotelláncokban, hosszabb tartózkodás esetén.

 

 

  Booking.com  

 

Látnivalók 

 

Egy nap elég, hogy a legfontosabb látnivalókat sorra járd.

 

Királyi Palota, Ezüst Pagoda >> 6.00 $

Gyilkos mezők, Choeung Ek Emlékmúzeum belépő >> 2.00    

Gyilkos mezők, Choeung Ek Emlékmúzeum tuktukkal >> 5.50 - 10.00  

Nemzeti Múzeum >> 3.00

Wat Phnom | a legfigyelemreméltóbb templom >> 2.00

Gyilkos Mezők lőtér | AK-47 vagy M-16 lövészettel >> 40.00

Masszázs, 1 óra, nem felnőtt módra! >> 6.00 $

 

Közlekedés

 

Vasúti utazás nem javasolt. A közutak a rossz minőség miatt veszélyesek. Külföldieknek tilos motorkerékpárt kölcsönözni. Gépkocsi bérlésére általában gépjárművezetővel együtt van lehetőség. A Phnom Penh - Siem Reap között a Tonle Sap-tavon és a Mekongon közlekedő szárnyashajók biztonságosnak tekinthetők, de azért vedd szemügyre előtte.

 

Taxi a reptértől a városközpontig >> 9.00 - 12.00 $

Tuktuk a repülőtérről a városközpontig >> 7.00 - 10.50

Motoros taxi a reptértől a városközpontig >> 2.00 - 4.50

3 km tuktuk utazás a városban >> 1.00 - 2.00

Busz Siem Reap-be >>  5.00 - 11.00

Tuktukbérlés (egész nap) >> 10.00 - 15.00 $

 

Étkezés

 

A legtöbb étterem nyugati típusú ételeket is kínál, de vétek kihagyni a helyi jellegzetességeket. Az Angkor csapolt sör olcsó és hideg egész nap, gyakori a happy hour árképzési rendszer. Az üveges sör és tömény alkohol ára már húzósabb.

 

Költségkímélő reggeli >> 1.00 - 3.00 $

Költségkímélő ebéd, nyugati típusú éttermekben >> 2.00 - 4.00

Költségkímélő vacsora, a folyó mentén kicsit drágább >> 3.00 - 6.00

Angkor csapolt sör >> 0.70 - 1.50

Happy pizza, a folyó mentén, szósz alatt némi marihuánával >> 3.00 - 8.00

A palackozott víz (1,5 l-es) >> 0.50 - 1.00

Marlboro cigaretta >> 1.00 $

A piacokon remek hagyományos kambodzsai étkeket kapni, mint az amok (kókuszos hal curry banánlevélen), a bobor (húsos vagy halas rizskása) vagy a lok lak (szaftos marharagu salátaágyon, rizzsel). A Mekong-parti Sisowath Quay éttermei a khmer, ázsiai és nyugati ízeket kombinálják ügyesen, de ha kisebb a büdzsé, a Boeung Kak tó partján bambusz pavilonokban kínálják a finom burgereket és salátákat a kispénzű, éhes turistának. A legtöbb kávézó és étterem a Sisowath Quayen van, s a Tonle Sap folyó mossa partjait. A legelegánsabb étkezdék franciás konyhával és a legmagasabb árszabással a 240. utcát ékesítik.

 

Aktuális árak Phnom Penhben

 

Vásárlás

 

Phnom Penh piacain bevett szokás az árucsere, ami igazán kedves, mókás pillanatokat szerezhet, de vigyázz, a táskádra és a tárcádra mindig ügyelj! A központi piac óriási art deco teteje alatt mindent megtalálni a színes kendőtől a friss gyümölcsön és csillogó drágaköveken át a pirított szöcskéig. Az orosz piacon pedig meseszép kézzel szőtt selymet, ezüst ékszert és faragott Buddhát árulnak. A legfelkapottabb divatüzletek, művészeti galériák és könyvesboltok a város legdivatosabb sugárútjain, a 240. és a 178. utcában sorakoznak.

 

Szórakozás

 

A hátizsákos turisták törzshelye a Boeung Kak tó partja, akik függőágyakban pihennek egy üveg Angkor sörrel a kézben. A folyóparti bárok, pubok és kávézók estefelé zsúfolásig telnek a Sisowath Quay vibráló negyedében, s a legdivatosabb hely, ahol egy pohár bort vagy koktélt szürcsölhetsz, a Rubies borbár a 240. utcában. A kambodzsai kultúra fellegvára a Sovanna Phum Művészeti Egyesület, amely khmer bábelőadásokat és apszara táncokat is rendszeresen a műsorára tűz. Kambodzsa legnépszerűbb, ám apró bárja a Heart of Darkness / A Sötétség Szíve, éjfél után a legjobb a hangulat. Ha kibuliztad magad, fogj egy motoros riksát. Négyen kényelmesen elférnek benne, és egy tízperces út kevesebb, mint 3 dollár.

 

Egészség

 

Az egészségügyi infrastruktúra elmaradott, az orvosi, egészségügyi ellátás alacsony színvonalú. A fővárosban európai színvonalú alapellátást biztosító SOS Nemzetközi Klinika működik, a kórházi kezelést igénylő eseteket azonban Bangkokba irányítják. Ajánlott átfogó betegség- és balesetbiztosítást kötni.  A szúnyogok által terjesztett vírusok ellen nincs védőoltás, riasztószerekkel lehet védekezni. Kerüld el az élőállat piacokat, baromfigazdaságokat. Étkezéseknél kizárólag alaposan hőkezelt - megfőzött, átsütött - állati eredetű készítményeket fogyassz, lehetőleg ne utcai árusoknál, kifőzdékben. A csapvíz nem iható. Városokban a palackozott víz és üdítőital ellátás jó. Vigyázz, Kambodzsában magas az AIDS/HIV fertőzöttek aránya, tömeges a prostitúció, sok a gyermek prostituált.

 

 

 

 Még több kép és információ: tourismcambodia.com

 

 

 

(Fotó: flickr.com by wilth)

Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: