Csehország   Prága    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek

Prága látnivalók

Prága - A világ egyik legszebb kis fővárosa. A Vltava folyó, a rajta átívelő hidak, a környező erdővel borított dombok, a keskeny utcák fotográfus álmába illő képet kínálnak. A legjobb Prágában villamosra ülni, így is lehet várost nézni.

 

1. Óváros tér - Staromestske Namesti

 

Prága legszebb és leginkább nyüzsgő történelmi díszlete egy különleges macskaköves felületen. Népszerű találkozóhely, megannyi vásár kirakodóhelye. Már amennyi hely marad a teraszos kávézók mentén.

 

A Régi Városháza díszes gótikus csillagászati órája zenés figurális játékával mindig sokakat gyűjt maga köré, akik aztán némi csalódással állnak tovább. Mások meg nem sajnálva a belépőjegy árát felmásznak az ötven méter magas toronyba s megnézik közelről és belülről a szerkezetét. Az egyik eredeti darabja 1410-es évekből való.

 

A téren két gyönyörű templom áll: Szent Miklós barokk épülete és a feltűnő Týn templom, a tér közepén Húsz János szobra.

 

 Közlekedés: Staromestká metróállomásnál. Nyitva: Városháza tornya 09:00-18:00.  Belépődíj: Városháza túra 50 Kc.

 

2. Várnegyed - Hradzsin

 

A turisták kedvence a vár Díszudvarán tartott őrségváltás, napközben óránként, délben harsonaszó mellett.  A gótikus Szent Vitus székesegyház a cseh királyok egykori koronázásának helyszíne, de itt nyugszik IV. Károly és I. Ferdinánd is. A székesegyház drágakövekkel borított falú Szent Vencel-kápolnája híres zarándokhely. A várnegyed legkisebb, színes és  pici házak sorából álló Arany utcájában (Zlatá Ulicka) egykor alkimisták kutatták az aranycsinálás titkait.

 

A 22-es számú házban egy ideig Franz Kafka lakta. A házsor ma egy bosszantó butiksor…

 

Az utca végén magasodik a tömzsi Daliborka torony, 1496-ban az első rabja maga az utóbb névadó Dalibor volt, akinek főbenjáró bűne az volt, hogy menedéket adott egy szökött jobbágynak. Szívszaggató hegedűjátéka miatt a börtön ablak alatt esténként összegyűltek a polgárok…

 

► Közlekedés: villamos 22, 23. Belépődíj: 250 Kc. Info: old.hrad.cz

 

3. Károly-híd

 

Az 500 méter hosszú és 10 méter széles  hídon mindig nagy a nyüzsgés, este is, két oldalán szuvenírárusok, zenészek, mutatványosok sora… 1357-ben kezdték építeni, s 1841-ig ez volt a város egyetlen hídja.

 

⇒ Itt foglalhatsz Prágában szállást

 

Két oldalát homokkőbe faragott szentek díszítik, több száz éves valamennyi… legalábbis az eredetijük, amit ma múzeumban őriznek. Manapság csak a másolatokat tapogathatják és fényezhetik a turisták. A híd két végén a 15. századi Mala Strana és a 14. századi óvárosi hídtorony áll. Fentről gyönyörű a kilátás…

 

► Közlekedés: Staromestska metróállomásig vagy a 17, 18, 22, 51–es villamos

 

4. Zsidó Múzeum

 

A múzeum a régi zsidó negyedben található megannyi kisebb nagyobb zsinagóga és a temető szomszédságában. A zárt temető több mint 12.000 sírköve jóval több halottat rejt, mert a helyszűke miatt több rétegben temetkeztek, így valójában több mint százezer ember nyugszik itt. Az utolsó temetés 1787-ben volt.

 

Legismertebb halottja Löw rabbi (1523–1609) - a legenda szerint ő készítette agyagból a zsidók védelmére szánt Gólemet. A rabbi sírköve repedéseibe sokan cédulára írt rövid üzenetet dugdosnak három kívánsággal, hogy Löw teljesítse ezeket. A legrégebbi sírkövet 1439-ban állították.

 

► Cím: U Staré školy 1.  Nyitva: naponta, kivéve szombaton. Zsidó temető: keddtől csütörtökig. Info: www.jewishmuseum.cz

 

5. Vencel-tér

 

A prágaiak egyik népszerű találkozóhelye, hosszában két oldalán megannyi szállodával, hatalmas üzletekkel és teraszos kávézóval és éttermekkel, sörözőkkel. Kulturális és üzleti központ.

 

Egykor ezen a téren dolgozott Francz Kafka mint biztosítási hivatalnok. 1969-ban két diák is itt gyújtotta fel magát a rendszer elleni tiltakozásként.  Ma békés hangulatot mutat, mindig sokan vannak itt éjjel és nappal. A nagyobb nyílt standokon elképesztően finom kolbászkákat lehet enni, s leöblíteni egy pohár sörrel.

 

► Közlekedés: a Muzeum vagy Mustek metróállomásról.

 

6. Vyšehrad

 

Vyšehrad, a hegyi erőd egy hatalmas sziklatömbön áll a folyó felett, a városi látkép meghatározó eleme... A neogótikus Szent Péter és Pál-templom kettős tornyai is már messziről láthatóak. Homlokzatán gyönyörű faragványok.

 

A templom mögött van a kis Slavin temető, sok kiváló cseh művész, tudós van itt eltemetve: Dvorzsak, Smetana, Capek és Mucha is. A vár parkjában érdemes egy sétát tenni, a padok között mókusok futkároznak.

 

► Közlekedés: 7, 8 vagy 24 villamossal Nyitva: naponta. Info: www.praha-vysehrad.cz

 

7. Ráadás

 

Táncoló ház:  modern irodaház távolról nézve egy táncoló párt formáz,  a helyiek inkább tört s bedőlő vonalvezetése miatt részeg háznak nevezik. Legfelső szintjén Prága egyik legjobb francia stílusú étterme, a La Perle de Prague. (Karlovo námestí metroállomás) 

 

Ferencesek kertje: különleges oázis a város belsejében, a Vencel térről nyílik, egy kis árkádon át, nem könnyű észrevenni… Fák, virágok, padok, kulturált és kicsinyke park, épületektől körülvéve, de megkapóan bájos és nyugtató.  

 

Loreta: gyönyörű templom, építése 1526-ban kezdődött, legnagyobb kincse a több mint 6000 gyémánttal díszített szentségtartó. Óránként 27 harangos harangjáték szól.

 

Kampa: Károly-hídtól lefelé vezető lépcsőn lehet a szigetre jutni, a lépcső a Mission Impossible híres helyszíne volt. Csendes, békés, zöld sziget, parkjában áll a híres Lennon-fal.

 

 

 Még több információ: prague.eu/en

 

 

 

Lubos Houska képe a Pixabay -en.

Betöltés...
(16)
Pozitív értékelés (14) Negatív értékelés (2)

Ez is érdekelhet: