Csehország   Prága    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek   |   Shopping

Prágai tudnivalók

Prága - Hosszú ideig az volt a híre, hogy amilyen csodálatos, olyan olcsó ez a város. Na, ezek az idők már elmúltak.

Prága hasznos tudnivalói árakkal.

Prága még mindig csodálatos, de kissé zsúfolt, korántsem olcsó, és a bárokban, kávézókban a pincérek néha megpróbálnak átverni. Nem nagyon, csak annyira, hogy egy kicsit fájjon. A sörhöz és knédlihez – ha a helyiek által kedvelt kocsmákat keresed fel –, azonban békebeli áron juthatsz. A belvárosi hotelek ára húzós, de ha külső kerületekben foglalsz szállást – nagyon jó a villamos és metróhálózat – reális áron megúszod.

 

 

Biztonság

 

Nincs veszély, de a zsebesekre vigyázz, és a pincérekre is, mert hajlamosak átvágni. Prága központja biztonságos. A metró este sem kockázatos. De ne járj egyedül éjszaka a Vencel tér körül, mert a prostitúció technikailag legális, lazán szabályozott és igen magas kockázatú.

 

 

Időjárás

 

Prágában kedvező az időjárás az év nagy részében. A nyár általában meleg, de ritkán forró, és estére kellemesen lehűl az idő. Tavasszal és ősszel is általában jó az idő, nem sok a csapadék sem. A tél hűvös és gyakran havazik, de nem torlódik fel a sok hó.

 

 

Prágai hotelek és szállás

 

Prága általában zsúfolt, és a legdrágább júniustól augusztusig, a szezon áprilistól októberig tart.

 

  Booking.com  

 

 

A szállodai szobák ára drasztikusan változik, a hotel környezetétől függően, meglehet, három villamosmegállóval arrébb már jóval olcsóbb ugyanaz a minőség. Utószezonban a 3 csillagos feletti szállodák meglehetősen olcsóvá válnak.

 

 

Látnivalók

 

A jobb látnivalók ingyenesek vagy kevés pénzbe kerülnek, ez volt régen, ma már a várnegyedért is fizetni kell. 

 

 

De nem vészes, mert ezen kívül alig van olyan első látogatásra kötelező látnivaló, amit belülről is meg kell nézni és jegyet váltani.

 

Prágai Vár: Szent Vitus templom, Aranyutcácska, összjegy >> 250-350,00 Kc

Prágai Nemzeti Galéria: 16 óra után olcsóbb >> 150,00

Prágai városi 2 órás kerékpáros túra >> 570,00

Kafka szülőház-múzeum: izgalmas, de nem gyereknek való >> 180,00

Táncoló ház: Rasinovo nábøeží 80. a címe >> ingyenes

Zsidó múzeum és a régi temető:  >> 300.00 Kc

 

 

Közlekedés

 

Prágában olcsó és hatékony a tömegközlekedési rendszer, az integrált hálózatú busz, villamos, metró vonalaknak köszönhetően. A történelmi belváros gyalogosan is bejárható. De a villamosok városnézésre is alkalmasak (legjobb a 22-es villamos vagy a 8-as). Metróval, ami nagyon jó, vagy villamossal, ami szintúgy, szinte minden fontos helyre eljutsz. Buszra ritkán lesz szükséged. Jegyet aluljárókban, metróállomásokon, trafikokban vehetsz. Egy jegy, 90 perc korlátlan átszállással, ára (32 CZK). Ajánlott a napijegy (110 CZK) Taxira vigyázz. Megbízható: AAATaxi. A parkolás komoly problémát jelenthet. Info: www.myczechrepublic.com

 

Taxi a reptértől városközpontig >> 450,00-700,00 Kc

Airport Express busz városközpontig >> 50,00

Nyilvános busz a repülőtérről a városközpontig >> 26,00

3km taxi Prágában >> 100,00-140,00

Metró vagy villamosjegy >> 18,00-26,00

24-órás villamos / metró jegy >> 100,00 Kc

 

A Prága-Ruzyne (V. Havel) International Airport (PRG)  tiszta és hatékony repülőtér Prága belvárosától mindössze 16 km-re, nyugatra. Mindent megtalálsz, amire szükséged lehet. Transzfer: az Airport Express busz a leggyorsabb közlekedési eszköz, naponta 05:00-22:00 között, 30 percenként, menetidő 30-50 perc, útvonal: a főpályaudvar és repülőtér között. Ára: 50 CZK. Parkolás: az első 15 perc parkolás ingyenes. Ezt követően 30 perc 100 CZK  a terminál előtt. Info: www.prg.aero

 

Aktuális árak ⇒ Prága

 

Étkezés

 

Vepro, knedlo, zelo: fűszeres sertéshús, enyhén édes káposztával és knédlivel gazdag mártással. Koleno, vagyis sült vagy főtt csülök – egy adagból ketten laknak jól. Könnyen találsz magadnak söröző-éttermet, de ne menj a turistáknak ajánlott helyekre, az U Kalicha vagyis a Kehely arra jó, hogy körülnézz Svejk eredeti kocsmájában, de máshol étkezz, nagy a választék. A Vencel tér két oldalán pedig sült kolbászt vagy finom szendvicset kapsz mérsékelt áron.

 

Reggeli: hot dog és helyi kávézók >> 70,00-140,00 Kc

Ebéd: déli menü vagy kolbászkák sörrel >> 100,00-180,00

Vacsora: ne a legfelkapottabb éttermekben >> 120,00-200,00

Sör (0,5 l üveg) a világ legjobb sörei >> 20,00-35,00

Hot dog stand: egész nap és este >> 15,00-50,00

McDonald's Big Mac >> 69.00

Sör (boltokban) >> 15,00-20,00

Egy csésze kávé >>20,00-40,00 Kc

 

 

Vásárlás

 

A Károly-híd két oldalán emlékezetes lehet a vásárlás – itt nem minden a legjobb minőségű, de bája van az árusoknak: ez az utcai művészet kirakodóvására, akvarell képek, tollak, olcsó kézműves ékszerek, emléktárgyak… Prága a kristályairól és marionett figuráiról is nevezetes a vásárlók körében.

 

 

Szórakozás

 

Disco a Károly híd környékén. Mágikus előadások a Nemzeti Marionette Színházban, az előadás pillére Mozart Don Giovannija. Dvorak szülővárosában rendszeresek a koncertek. Olcsó jegyáron jó előadások az Old Town kápolnájában vagy tavasszal a Smetana Hallban. Ja, és Prágában pezseg az éjszakai élet.

 

 

 

Még több információ: prague.eu/en

 

 

Betöltés...
(7)
Pozitív értékelés (7) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: