Repülőjegyek

Repülés mítoszok és a meglepő igazság

Nem meglepő, hogy számos tévhit és legenda kapcsolódik a repüléshez. Szinte természetes, hogy vadabbnál vadabb gondolatok cikáznak a fejünkben, főleg, ha félünk is egy kicsit a repüléstől. Honnan kapjuk a levegőt? Valójában ki (vagy mi) irányítja a gépet? Ha bekapcsolva marad a telefonom, lezuhanunk? Most lerántjuk a leplet a leggyakoribb mítoszokról.

Repülés és mítoszok.

1. Ha nem kapcsolod ki a telefonod, a repülő le fog zuhanni

 

Az igazság: Az előírások szerint ki kell kapcsolni (vagy repülési üzemmódba állítani) az okostelefonokat és tableteket, aminek az az oka, hogy elméletileg van egy icipici esély arra, hogy bezavarjanak a repülőgép irányítási rendszerébe. S bár nem bizonyított, hogy problémát okozhatnának az okos készülékek, sőt erről még tanulmányok is születtek, ez egy olyan technikai biztonsági szabály, amelyet a légikísérőknek be kell tartatniuk. Végtére is, a biztonság a fő, s ha repülésről van szó, nem lehet túl óvatosnak lenni.

 

Mindeközben több repülőgéptársaság fontolgatja, hogy lehetővé teszi a fedélzeti tabletezést és mobilozást.

 

2. Az újrakeringetett levegőtől fertőző betegségeket kaphatsz

 

Az igazság: A repülőgépben meglepően jó minőségű a levegő. Sokkal tisztább, mint bármelyik másik kis térben, amelyben tartózkodni szoktál. A levegőt ugyanis rendszeresen cserélik, tehát engednek be levegőt kívülről, s ráadásul olyan orvosi minőségű szűrőrendszert alkalmaznak, amely a kórokozók, baktériumok és vírusok több mint 99 százalékát képes kiszűrni. Így, ha a repülőgépen megbetegszel, az sokkal valószínűbb, hogy az útitársaid vagy a repülés közben használt eszközök miatt lesz.

 

Védekezz ellene egy kis kézfertőtlenítéssel.

 

3. A magasban sokkal gyorsabban fejedbe száll az alkohol

 

Az igazság: Bár a magassági szint változása álmosabbá tehet, a véralkohol szintedre nincs hatással. Tehát, ha becsípsz a repülőgépen, az pontosan azt jeleni, mint ha szilárd földdel a lábad alatt élnéd át ugyanezt: túl sokat ittál.

 

 

4. Ha menet közben véletlenül kinyitod a biztonsági ajtót, pillanatok alatt kiszippant a légörvény

 

Az igazság: Lehet. Mármint elméletileg. De amikor a gép eléri az utazási magasságot, óriási nyomás nehezedik rá kívülről. Tehát supermannek kell lenned ahhoz, hogy legyen erőd kinyitni az ajtót. De akkor a repülés sem okozhat számodra gondot…

 

5. Ha ráírod a poggyászodra, hogy törékeny, akkor azt a megfelelő óvatossággal fogják kezelni

 

Az igazság: Nem feltétlenül. A személyzetnek minden utas minden csomagját (ez olykor 200 csomag fölötti számot jelent) el kell tudnia helyeznie az adott raktérben, méghozzá meglehetősen gyorsan. Ezért, ha biztosra akarsz menni, hogy az értékes törékeny holmid ne nyomódjon össze, s túléljen egy tengerentúli utazást, inkább küldd el csomagban hajóval.

 

Fotók: pixabay.com

 

Betöltés...
(8)
Pozitív értékelés (8) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: