Brazília   Rio de Janeiro    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek   |   Shopping

Riói látnivalók

Brazília - Rió lenyűgöző város trópusi környezetben, életvidám lakókkal, meredek gránit csúcsokkal és aranyló homokos tengerparttal. A pimasz felhőkarcolók árnyékában hatalmas bódévárosok, mégis - a felmérések szerint - a világ legboldogabb városa.

Rio de Janeiro legszebb látnivalói, nevezetességei.

1. Corcovadó

 

A Púp 710 méterre magasodik a város fölé. A tetején álló 30 méter magas és közel 1000 tonna súlyú Krisztus-szobor széttárt karja védi a város lakóit is: ha veszély érkezne a tenger felől, karjait összezárja majd, így jelezvén a baj közeledtét...

 

Az 1931 óta a hegytetőn álló Megváltó Krisztus autóval, taxival, busszal (vagy több órás hegymenettel gyalog) is elérhető, de a legszebb élmény fogaskerekűvel, amely napközben félóránként közlekedik.

 

A fogaskerekű jobb oldaláról sokkal szebb a kilátás, mint a balról. Ha a corcovadói kirándulás előtt bejárod a várost, még nagyobb élményben lesz részed, hiszen a lent megismert nevezetes pontok beazonosítása külön élvezet. A Krisztus-szobor lábánál tucatnyi ajándéktárgyárus kínálja a felszentelt és szerencsét hozó portékáját.

 

 Közlekedés: a fogaskerekűhöz a központból a 422-es, 498-as, 108-as buszokkal, a tengerparti részekről az 583-as és 584-es autóbuszokkal juthatsz el. A fogaskerekű viteldíja 46 R$. Honlap: www.corcovado.com.br   

 

 

 

2. Cukorsüveg-hegy

 

A Cukorsüveg-hegyet (Páo de Agucar) hagyd egy másik napra. A két hegy együtt megfeszített tempót követel. Ráadásul az egyik élmény szinte kiöli a másikat… Az 400 méter magas, tengerbe nyúló, kétpúpú Cukorsüveg-hegyre drótkötélpályás függőkabinokkal juthatsz fel.

 

Az alacsonyabb púpon (első megálló) kiszállhatsz kicsit körülnézni, majd a következő járattal folytathatod az utad. A kabinok félóránként indulnak. [10-11, illetve 14-15 óra között turisták hada lepi el ezt a hegyet is. Válassz más időpontot.] Ja, és ne hagyd ki, azzal az indokkal, voltál már egy hegyen, egészen más, és naplementekor a legszebb.

 

Mig  a Púp körül gyakran párás és felhős, addig a Cukorsüveg körül általában tiszta a levegő.

 

► Közlekedés: az 511, 512, 591 és 592-es busszal juthatsz a felvonóig, a felvonó-út ára: 53 R$. Honlap: www.bondinho.com.br  

 

 

 

3. Copacabana

 

Rio leghíresebb, kopottan is megkapó strandja. [1948-ban itt kavart világraszóló vihart kétrészes fürdõruhájával három argentin lány. Azóta a Copacabanáé a döntõ szó a fürdőruhadivat terén.]

 

A strandhomokra nem szabad cipővel lépni – könnyű flip-flop papucs mindenütt olcsón kapható – a meztelenség se elfogadott, még a gyerekektől sem. Törölköző sem kell, jobb a homokra teríthető könnyű strandkendő. A parti bárok kínálta kókusztej üdítő és remek a másnaposságra is. A tenger tisztasága nem mindig kifogástalan, erős a sodrás és az áramlatok, a part gyorsan mélyül.

 

Sajnos a közbiztonságáról amúgy sem híres Rio igen érzékeny pontja ez a part. Ha fürdés után nem találod a cuccaid, biztos lehetsz benne, hogy nem a tenger nyelte el. Jó megoldás: aki fürdőruhában megy a partra, attól nincs mit ellopni. 

 

Copacabana igazi különlegességét - a szelíd utazó számára - az óceán fölé magasodó hegyek látványa adja... A strand öt kilométeres és igen széles, ám a fürdőzni vágyónak át kell vágni foci- és röplabdapályák garmadán. Ha egy pillanatra megállsz és megfigyeled a homokban focizó fiatalokat, megérted, miért futballnagyhatalom Brazília.

 

Itt foglalhatsz Rio de Janeiróban szállást

 

A Copacabanán  jó magyarnak lenni, mert ez a  brazil futball-utánpótlás játéktere, villanyfény mellett még este is rúgják a labdát itt a leendő világsztárok, s ha felfeded kiléted a környék bármely éttermében, minden pincér mosolyog és így felel: ááá.., Puskas!

 

Rio vonzereje a családi strand. A Copacabana kihagyhatatlan ugyan, de délebbre a Leblon strand az igazán gyerekeknek való. Nem zsúfolt, széles homokpartján van elég hely minden játéknak és sportnak.

 

 Honlap: www.copacabana.com

 

 

 

4. Rocinha-negyed

 

A legnagyobb favela (bódéváros) Brazíliában, bár egyre fejlettebb, egyedül mégse, csak értő kísérővel merészkedj beljebb. A kalyibaváros szinte minden háza betonból, téglából épült, akad köztük több emeletes is, a víz, a villany meg a gáz sem hiányzik.

 

Jóval fejlettebb (van bank, gyógyszertár, buszjárat, kábeltévé), mint az alig egy kilométerre lévő Vidigal favela, vagy a hasonló bódévárosok és nyomornegyedek. De mindez ne tévesszen meg. Nyomornegyed ez, legfeljebb a javából…

 

 Honlap: www.favelatour.org  

 

 

 

5. Maracana stadion

 

Az Estadio do Maracanã a legnagyobb a kontinensen, ahol több mint 80.000 szurkoló őrjönghet a bajnoki és a válogatott meccseken… De koncertet adott itt Madonna és Paul McCartney is. E stadionban szerezte meg Pelé az első válogatott gólját 1957-ben, majd pályafutásának ezredik találatát is 1969-ben.

 

A stadiont felújíttották a 2014-es világbajnokságra és a 2016-os olimpiára…Látogatható hétköznap is, akár a stadion, akár az öltözők vagy a hírességek csarnoka. [A stadion hivatalos neve Estádio Jornalista Mário Filho - egy brazíliai újságíró emlékére.

 

Az 1950-es világbajnokság döntőjét 199 000 szurkoló kísérte itt figyelemmel. Később, egy katasztrófa után a stadion befogadóképességét 88 000-re csökkentették.]

 

► Cím: Rua Professor Eurico Rabelo. Honlap: www.gringo-rio.com/maracana.htm 

 

 

 

6. Karnevál

 

Brazíliában valahol valaki minden éjszaka szambát táncol. Afrikai feketék vitték új s könnyes hazájukba e táncot, mégis a dél-amerikai gondtalanság és könnyedség kifejezőjeként tartják számon a világon. Rióban az Arco di Teles negyednél jobb és hangulatosabb helyet nem is találhatnál az esti flörtölésre és kikapcsolódásra.

 

Az első Riói karnevált 1723-ban tartották a portugál bevándorlók. Kezdetben álruhát vagy álarcot öltöttek, és megöntözték egymást vízzel, sárral, liszttel. 1855-ben már lélegzetelállító jelmezekben vonultak fel a gazdagabbak, és egyre jellemzőbbé vált a csintalankodás. A múlt század elején vette át a karneváli zene feletti uralmat a szamba. Majd kialakult a szambaiskolák versenye.

 

A Passarela do Sambán, egy lakóházakkal határolt hosszú, elhúzódó sétányon vonulnak végig a szambaiskolák. A parádé öt teljes napon át tart. Iskolánként nagyjából 3-5000 résztvevő vonul fel, napi 10-12 órán át. A bírák az ütősök és a táncosok közötti harmónia, valamint a tánctudás és a jelmezek dekorativitása alapján pontozzák a résztvevőket. 

 

► Cím: Sambadrome Marques de Sapucail

 

 

 

7. Escadaria Selarón (Selaron lépcső)

 

A Manuel Carneiro utca 125 méter hosszú 250 lépcsője világhírű. Valóságos műalkotás: a brazil zászló színeiből – kék, zöld és sárga – álló csempetöredékekből, valamint oldalt kerámiákból és tükrökből kirakva. 300 csempe kézzel díszített, maga a művész, Selaron festett mindre egy állapotos afrikai nőalakot (nem árulva el az igazi indokot).

 

Selaron 20 évig dolgozott, megszállottan, a lépcsőn halt meg, munka közben... 

 

► Cím: Rua Manoel Carneiro 

 

 

 

Ráadás 

 

A Jardim botanikus kert buja, őserdőt idézi fái valamint a város állatkertje, a Jardim Zoológico félig szabad és nyílt területei mindig nagy kalandot jelentenek a kicsiknek is.

 

Feltétlenül nézd meg Rió óvárosi részét, Santa Terezát. Sétálóutcája, az Avenida Rio Branco, olyan házakat és mellék- utcákat őriz, melyekben megállt az idő.

 

Az O Museu do Indio Botafogo kerületében az őshonos kultúrát mutatja be, a bennszülöttek életét a gyerekek és iskolások aktív és játékos bevonásával, indián játszóházakkal.

 

 

 

► Még több információ: gringo-rio.com

 

(Fotó: Porto Bay Hotels Resorts)

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: