Olaszország   Róma    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek   |   Shopping

Római kisokos

Olaszország - Róma egyike azon városoknak, amit egyszer az életben látni kell –  sajnos ezt a rómaiak is tudják, ezért kissé drágább minden, mint várnánk. 

Róma praktikus tudnivalói árakkal.

Időjárás

 

A június-augusztus a legnépszerűbb időszak, az időjárás nagyon meleg és párás. Tavasszal és ősszel ideális az időjárás az utazásra, az április, a május és az október a legkellemesebb hónapok. A téli időjárás kiszámíthatatlan, egy hétig meleg és napos, egy hétig fagyközeli, hektikusan váltakozva.

 

 

Római szállás és hotelek

 

Róma zsúfolt és drága júniustól augusztusig, ez még egy ok arra, hogy jobb a hűvösebb és kellemesebb időszakban ide utazni és szállást foglalni, mondjuk késő tavasszal vagy kora ősszel. A szezonon kívüli időszak decembertől februárig tart - kivéve a karácsony és újév napjait.

 

  Booking.com  

 

 

A római szállodák kissé túlértékeltek. A főszezon kívül, kora tavasszal és késő ősszel könnyen találsz szállást, ám a frekventált területeken akkor sem könnyű a dolgod, hacsak nem foglalod le a szállást előre.

 

Foglaláskor ellenőrizd, benne van-e az árban a reggeli, ha nincs, inkább ne is kérj, hanem ülj be egy közeli kis kávézóba, olcsóbban megúszod. Ha nyáron keresel szobát, kérdezz rá vagy nézd meg, van-e légkondicionáló.  Lehet, hogy külön kell kérni és fizetni érte. Ha nincs rá szükséged, tiszta haszon, de ha dől a meleg, ne spórolj, mert megbánod.

 

Nem csak érdekes élmény, de árában barátságos is, ha egy-két éjszakát egy kolostorszállóban töltesz. De ne feledd, itt szigorúbb a házirend és egyszerű a berendezés, olykor és leginkább a mellékhelyiség is közös. Kiindulópontként: www.monasterystays.com

 

 

Látnivalók

 

A római látnivalók sorát legjobb egy kis múltidézéssel kezdened. A Colosseum, a Forum és a Pantheon közel vannak egymáshoz, így gyalog is bejárhatod. Kezdd a Colosseummal, e szabadtéri színházban folytatták véres küzdelmeiket a gladiátorok.

 

Majd nézd meg a Forumot, ahol romjaiban is lenyűgöznek a római istenek és istennők remekbe szabott szobrai. És következhet a Pantheon, e templomot Hadrianus császár emelte, tetején a világon máig legnagyobb betonkupolája. Itt nyugszik Raffaello és II. Viktor Emánuel olasz király is.

 

Colosseum + Palatinus hegy, reggel menj és előre végy jegyet  15.50 € 

Vatikáni Múzeum + Sixtusi kápolna >> 15.00

Városnéző busz: Termini pályaudvarról indul >> 18.00

Pantheon >> 0.00

Spanyol lépcső >> 0.00

Borghese Múzeum és Galéria: a legnépszerűbb művészeti múzeum >> 8.50

Nemzeti Galéria: a város legnagyobb modern múzeuma >> 10.00

Roma Pass: közlekedés és kedvezményes belépti díjak  >> 25 €

 

A múltból a jelenbe, spiritualitással fűszerezve. Irány a Vatikán, a világ legkisebb városállama és a Szent Péter Bazilika. Bár maga a bazilika, csodás és gazdag belső tereivel is lenyűgöző, ne feledd felkeresni Szent Péter sírját az épület alatt és a múzeumot, amely a világ legkiemelkedőbb művészeti alkotásait rejti, közöttük Michelangelo Sixtusi kápolnáját. És öltözz illően, vállakat elfedve, mielőtt felkeresnéd e szent helyet.

 

Ezek után nincs más hátra, mint egy kiadós séta, miközben a város építészeti remekeit csodálod. Különös tekintettel a terekre, vagyis piazzákra. Az egyik leghíresebb a Piazza della Minerva, amely Bernini fura elefántos szobráról ismert.

 

A legtöbb piazza pompás szökőkutakkal kápráztat el, közöttük a legendás Trevi kút a Piazza Navonán. Róma legnagyobb barokk kútja majd 30 méter magas és 20 méter széles, de nem csak erről híres… dobj be egy érmét, s így a legenda szerint visszatérhetsz még az örök városba. 

 

 

Közlekedés

 

A metró a leggyorsabb közlekedési eszköz 5:30-23:30 között. Busszal és villamossal lassabb az utazás és zsúfolt is, a buszok útvonala gyakran változik…, a menetjegy 75 percre érvényes, előre meg kell venned.  Egy napos kombinált jegy 4 €. Bérelhetsz biciklit is. Taxit ne ints le, inkább hívass.

 

Bérelhetsz autót is, ha gyorsan akarsz megőszülni… Összességében: a tömeg nagy, a járdák hiányosak és keskenyek, a forgalom kaotikus.

 

Helyi vonat a repülőtérről a városközpontig >> 5.50 €

Gyorsvonattal a repülőtérről a városközpontig >> 11.00

Taxi a reptértől a városközpontig >> 55.00 - 70.00

3km taxi Rómában >> 8.00 - 10.00

Busszal vagy metróval Rómában >> 1.00 €

 

 

Aktuális árak ⇒ Róma

 

Étkezés

 

Ha megéheznél, kötelező a pizza vagy a pasta, frissítőnek pedig melegen ajánlott a cappuccino, hidegen a gelato. Végtelen számú trattorie és rosticcerie kínál jó étkeket mérsékelt áron. Ne feledd, a pizza a barátod… a pizza a taglio vagy pizza rustica felirat jelzi, hogy pizza-szeletet vehetsz.  A teljes jogú étterem neve  osteria, trattoria, vagy ristorante. 

 

Sok helyütt kínálnak turista menüt. Augusztusban sok étkezde zárva tart. Nézd meg a legjobb, de megfizetgető római éttermeket is.

 

Költségkímélő reggeli: pékségek és kávézók >> 3.00 - 7.00 €

Költségkímélő ebéd: helyi éttermekben >> 5.00 - 10.00

Költségkímélő vacsora: nem a turisták által felkapott helyeken >> 8.00 - 15.00

Sör (0.33l üveg): helyi sör >> 2.50 - 4.00

Házi bor (glass): finom és szinte mindenütt kapható >> 1.00 - 3.00

Üdítő ital: sokféle, de nem olcsó >> 1.25 - 1.75

Pizza, utcai: helyi pékségekben >> 3.25 - 4.00 €

 

 

Biztonság

 

Zsebtolvajlás, táskatépés, értékes cuccok felkapása és futás… értékeidet menet közben a fal melletti oldaladon tartsd és ne a járda szélén közlekedj. Vigyázz a gyerek tolvajokra is, ha megszólít egy csapat gyerek, nem kell udvariasnak maradnod… Utazás közben tartsd a pénztárcádat távol a szakmailag tapasztalt ujjaktól... Ne hagyd magad megzavarni kérdezősködéssel sem. A  64. buszon hemzsegnek a zsebesek.

 

 

Vásárlás

 

A Spanyol lépcső lábánál található Via Condotti Róma legdivatosabb címe, és bár Guccit és Armanit a világ sok részén vásárolhatsz, nincs ahhoz fogható, mint amikor azokat a remekbe szabott táskákat vagy ruhákat ott veszed meg, ahonnan származnak…

 

A fiatalok a Via Del Corsón szerezhetik be a divatos farmerokat és olasz futballpólókat, a Piazza del Popolo közelében. Finom olasz csokoládét és bort, vagyis a legjobb szuveníreket, városszerte mindenhol kapni. De ha Firenzét vagy Velencét is felkeresed, jobban jársz, ha inkább ott vásárolsz, jobban megéri – Rómában meg csak bóklászol és nézelődsz.

 

 

Szórakozás

 

A római éjszaka már csak a városban sétálva is lenyűgöző, számos turista igyekszik ilyenkor a Forumhoz vagy megcsodálni a kivilágított Trevi-kutat. Camparizós-borozgatós beszélgetésekhez a Piazza del Popolo vagy a Via Veneto kávézói a legjobb helyek, a helyiek is gyakran múlatják itt idejüket. A komolyzene rajongóinak a Teatro dell'Opera, a római Opera Ballet és a RAI szimfonikus zenekar előadásai kínálják a legszínvonalasabb szórakozást.

 

A nemzetközi sztárok többnyire a Palazzo dello Sportban koncerteznek, a rockzene fellegvára pedig a Stadio Flaminio, a Foro Italico és a Palazzo della Civilità del Lavoro. Nyáron szabadtéri fesztiválok lepik el a várost, és mindenki az utcán mulat és zsibong.

 

 

 

Még több információ: www.rome.info

 

 

 

(Fotó: flickr.com by fabiana, shutterstock.hu)

Betöltés...
(15)
Pozitív értékelés (14) Negatív értékelés (1)

Ez is érdekelhet: