Costa Rica    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek

San Jose

Costa Rica - San Jose a drágább városok közé tartozik Közép-Amerikában, bár még mindig elég olcsónak számít Európához képest. A legtöbb ember csak ide repül, de már megy is tovább a nagyobb Costa Rica-i beach városok vagy a La Fortuna vulkán felé. Pedig egy-két napot érdemes itt eltölteni.

San Jose praktikus tudnivalói árakkal.

Biztonság

 

Zsebtolvajok a buszokon, a piacokon, a zsúfolt járdákon, bankok és ATM-ek körül. Sok a trükk, de ha rögtön belegondolsz, mind gyanús. Maradj távol a piros lámpás negyedtől, a központi piactól északnyugatra. A Parque Nacional nem biztonságos késő esti sétára. Légy óvatos, nappal és éjszaka egyaránt.

 

 

Időjárás

 

San Josét körülölelik a trópusi esőerdők, de a tengerszint feletti magassága mérsékli a hőmérsékletet. A hőmérséklet nyáron a legmagasabb, de az átlaghőmérséklet csak valamivel magasabb, mint télen. Az esős évszak májustól novemberig tart. A száraz évszak - decembertől áprilisig - kissé hűvösebb, kicsit kevésbé párás -  nyüzsögnek a turisták.

 

 

San José szállás, hotelek

 

Szállás árak a főszezonban decembertől áprilisig a legmagasabbak – még inkább az ünnepi időszakban. A csúcsidőszakon kívül is érdemes hotelszobát előre foglalni, igaz, nagyobb a választék.

 

  Booking.com  

 

 

 

Látnivalók

 

A város szinte teljes egészében európai ihletésű. Ez részben a spanyol bevándorlásnak köszönhető, részben annak, hogy a felső és kiváltságos réteg Európában folytatta tanulmányait. Mindez tetten érhető az építészetében, a színházi életén és a múzeumok világában is.

 

Museo Oro Precolombino: pre-kolumbiai arany múzeum  >> 10.00  $
Pillangó farm: San Josétől 45 perc közúton, káprázatos  >> 17.40
Arenal Vulkán Nemzeti Park: parázsló láva   >>  6 .00
Monteverdei felhő erdő: sétautak a magasban   >>  17.00
$

 

 

 

Közlekedés

 

A város a pánamerikai autóút mellett fekszik, vasútvonal köti össze az atlanti parton fekvő Puerto Limón kikötővárossal és a csendes óceáni Puntarenasszal. A várostól 16 kilométerre északnyugatra terül el a Juan Santamaría nemzetközi repülőtér. A jóval közelebbi Tobías Bolaños repülőtér elsősorban a belföldi járatokat és a panamai viszonylatot szolgálja.

 

A buszjáratok vonalvezetése ésszerű, az ára pedig olcsó. A szállodák előtt váró taxik törvénytelenül drágák. Hívható taxik: Coopetaxi, Coopeirazu, Coopetico. Figyelem, a taxisok nem szívesen kapcsolják be az órát, (kérd így:" ponga la maría, por favor"), és nappal is éjszakai tarifával akarnak menni, ilyenkor meg kell alkudni velük előre. San José belvárosa gyalog is bejárható, gyakran gyorsabban mint taxival, de vigyázz az értékeidre.

 

Taxi a reptértől a városközpontig  >> 26.00 - 29.60 $
Nyilvános busz a repülőtérről a városközpontig  >> 1.00

 

 

Étkezés

 

Az étkezési árak teljesen ésszerűek, ha beszélsz spanyolul, menj oda, ahol a helyiek is esznek, az angol nyelvű éttermek a turistákra specializálódtak, ekként jóval drágábbak is. A Costa Rica-i étkezés két alapeleme a fekete bab és rizs + hús vagy hal, és zöldségek és a banánhoz hasonló  sült – olykor chips vékonyságú – plantain. Sokféleképpen elkészített kukorica. Klasszikus: tortilla, tacos. Valamint: arroz con polo (rizs csirkével és zöldségekkel), gallos (hús, bab, tortilla), masamorra (kukorica puding).

 

Reggeli: rengeteg olcsó lehetőség kínálkozik  >> 1.90 - 4.90 $
Ebéd: utcai árusoknál, kisebb éttermekben  >> 2.90 - 5.90
Vacsora: az éttermi árak változóak  >> 3.90 - 7.90
Sör (0,35 l üveg):  Imperial - elérhető minden bárban  >> 1.40 - 2.90
Guaro (feles): a legolcsóbb a helyi cukornád-alkohol, lime-mal  >> 0.50 - 0.99 $

 

Az elegáns Grano de Oro étteremben úgy érezheted magad, mint egy igazi kávébáró, de ha modernebb környezetre és ízekre vágysz, válaszd inkább a két Michelin-csillagos Richard Neat fúziós konyháját a romantikus Park Caféban. A hagyományos helyi konyha ízeit és hangulatát a Restaurante Nuestra Tierrában találod.

 

 

Vásárlás

 

A helyi kézműves termékeket és megfizethető szuveníreket a Mercado Centralban vagy a Plaza de la Democracia piacán szerezheted be. A Galería Namu lenyűgöző kollekciót birtokol helyi művészek alkotásaiból, már csak akkor is érdemes megnézni, ha nem veszel semmit. De a vásárlásból ne hagyd ki a costa rica-i kávét és vegyél egy-két üveg Salsa Lizanót is – ezt az ecetes-tamariszkuszos szószt locsolja az ételekre itt mindenki.

 

 

Éjszakai élet

 

San Jose éjszakai élete színes és vibráló. A bohém tömegek számos törzshelye várja a helyi éjszakát megismerni vágyó turistát is, ilyen a Cuartel de la Boca del Monte, az El Observatorio, a Rayeula és az egész egyetemi negyed, míg az élőzenére mulatozók a Jazz Caféba igyekeznek.

 

A Castro'sban vagy a Salsa 54-ben táncos esteket tartanak, akik pedig a legmodernebb klubokban szeretnének mulatni, a Rhapsodia vagy a Vertigo felé vegyék az irányt.

 

 

 

 Még több információ: www.sanjose.org

 

 

(Fotó: flickr.com by David Ingram)

Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: