Seychelle-szigeteki látnivalók

Seychelle-szigetek - Kristálytiszta, türkiz tenger, fehérhomokos part, érintetlen természet – a világ legromantikusabb helye.

Seychelle-szigetek varázslatos világa

Aldabra

 

A világ második legnagyobb korallzátonyán óriásteknősökkel találkozhatsz. Itt él ugyanis a világ legnagyobb óriásteknős populációja, 150 ezer lakóval.

 

Meglesheted a pálmatolvajt is ami fél méter hosszú, négykilós és a világ legnagyobb szárazföldi ízeltlábúja. Pörölycápák, manta ráják és barrakudák is gyakoriak errefelé.

 

Az aldabrai guvat igazi különlegesség, mert ez az egyetlen fennmaradt repülésképtelen madárfaj az Indiai-óceánon. A szigetnek nincs állandó lakossága, a kutatókon és őrökön kívül nem látsz itt embert, a sziget védett és remekül elszigetelt.

 

 

 

 

 

Bird sziget

 

A madársziget Seychelles legészakabbi szigete, repülővel harminc perc alatt érheted el Mahéról. Minden májusban madarak milliói fészkelnek a mindössze 700 négyzetméteres szigeten – ügyesen: felkapnak egy-egy kortynyi tengervizet, a fűre löttyintik, ami néhány héten belül elhal, s így a kiszáradt területen már felépíthetik fészküket.

 

Az emberszabású pedig az öt fehérhomokos strand egyikére fészkelheti be magát, legalábbis néhány órára. Bird Island a világ egyik legjobb öko-nyaralóhelye, de ahogy a neve is sugallja, valójában egy óceántól ölelve védett rezervátum. Több mint öt kilométer hosszú a homokos strandja. Itt aztán hátat fordíthatsz a hétköznapok káoszának. 

 

 

 

 

 

La Digue

 

Az ikonikus gránitszikláiról ismert sziget szkúnerrel könnyen megközelíthető, Mahéból három óra, Praslinból csupán harminc perc az út. A szigeten csak tizenöt autó közlekedik, a helyiek általában ökrös szekérrel járnak.

 

A legszebb és legtöbbet fotózott strand, az Anse Source d'Argent mellett érdemes egy pillantást vetni La Digue százéves templomára is, melyet a Nagyboldogasszony tiszteletére építettek, s az augusztusban rendezett La Digue Nagyboldogasszony-napi Fesztivál egyik fő színhelye.

 

Ha a sziget belseje felé veszed az irányt – és szerencséd van – egy nagyon ritka madárfaj, a gyászos paradicsom-légykapó egy példányát is megpillanthatod.

 

 

 

 

 

Mahé

 

Botanikus kertjei igazi csodatárak: a világon egyedül itt látható a kihalófélben lévő medúzafa, amelynek apró virágai a csípős tengeri állatokra emlékeztetnek. Húsevő kancsóvirágokban és számos különleges orchideában is gyönyörködhetsz, sőt, a tengeri kókuszt (coco-de-mer) is láthatod, amelyről 1768-as felfedezése előtt úgy tartották, hogy egy, a tenger fenekén rejtőző, misztikus fáról származik, mert a tengerészek sokáig csak a vízen úszkáló gyümölcsöket látták, a fát azonban nem találták. S ha ez nem elég, az illatok bizonyosan elvarázsolnak, vanília és fahéj illat száll az ültetvényekről s keveredik az üde zöld dzsungel aromájával.

 

Itt foglalhatsz Seychelles-en szállást

 

A tengeri kókusz a világ legnagyobb termése, átlagban 15-30 kilós. A fa 30 méter magasra nyúlik, rajta a világ legnagyobb leveleivel: átmérőjük akár 6 méter is lehet. A coco-de-mer 220 évig is él, de sokan 1000 évre becsülik némely fa élettartamát, mivel az 1768-ban Praslin szigetére érkező franciák csak fiatal hajtásokat találtak Vallée de Mai völgyében.

 

A gyümölcsök 6-7 év alatt érnek be. Úgy tartják, ez a tudás fájának termése, s Éva és Ádám alma helyett ebbe a bizonyos gyümölcsbe haraptak, amiért kiűzettettek a Paradicsomból. Mindenesetre a tengeri kókusz ma nem ehető, talán hogy senki más ne járhasson így, aki meglátogatja ezen édenkertet.

 

Évente 3000 tengeri kókuszt adnak el szuvenírként, 250 euróért vehetsz egy hivatalos azonosítószámmal ellátott gyümölcsöt Mahé, Praslin vagy La Digue szigetén, turistashopokban. Mivel alakja nőies anatómiai vonásokkal ékes, sokan szexuális varázserőt tulajdonítanak e kókuszfajtának. Kiváncsi vagy?

 

 

 

Praslin

 

A coco-de-mer mellett Peaslin szigetén Vallée de Mai völgye más kincseket is rejt. Itt található az Indiai-óceán egyetlen osztriga farmja, ahol fekete gyöngyöt tenyésztenek. A helyi ékszerüzletben be is szerezhetsz egy igazán ritka és különleges ékszert.

 

A sziget akváriumában a víz alatti világot szemlélheted, s ha magasabbra emeled a fejed, a világ legritkább madarait láthatod: fekete papagájt és bíbor-kék galambot. A sziget déli csücskén egy kis kikötőből harminc perc alatt átérhetsz a szomszédos La Dique szigetére.

 

 

 

 

 

Strandok, búvárközpontok

 

Tökéletes kikapcsolódás. Mahén majdnem hetven strand közül választhatsz, ahol kókuszpálmák övezte s langyos víz csapdosta púderfehér homokon lazulhatsz, és hallgathatod a tenger morajlását.

 

Anse Source d'Argent a leghíresebb tengerpart La Digue szigetén az ikonikus gránitsziklák árnyékában, amelyekre szépen fel lehet mászni, majd a langyos vízbe csobbanni. Anse a la Mouche strandja Mahé délnyugati szélén számos programot kínál gyerekeknek, labdajátékokat és vízisportokat beleértve.

 

A Seychelle-szigetek a világ top 10 búvárparadicsomának egyike. Óriási korallkertek és színpompás trópusi halak között lubickolhatsz. Ha mélyebbre merészkedsz, elmerült roncsokat, víz alatti alagutakat és barlangokat is felfedezhetsz. De ha nem mersz, csak fogj egy pipát, és hajtsd a vízbe a fejed, egy varázslatos világban gyönyörködhetsz.  

 

Világrekorder a szigetcsoport horgászatban is, s naponta szerveznek túrákat Mahe, Praslin és La Digue szigetén. Élvezd a mélytengeri halászatot Denis szigete mellett, ahol október és december között nyársorrú halat is foghatsz. De Bird szigete mentén is remek kapásod lehet. Bérelj motorcsónakot vagy jachtot...

 

 

 

► Még több információ: www.seychelles.travel

 

(Fotó: flickr.com by Didier Baertschiger, seychellestravel.com, birdislandseychelles.com)

Betöltés...
(6)
Pozitív értékelés (6) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: