Seychelle-szigeteki tudnivalók

Seychelle-szigetek - A 115 sziget közel egymillió négyzetkilométeren szóródik szét az Atlanti-óceánban. Közülük csupán néhány lakott, és a fősziget, Mahé s a főváros, Victoria a legnépesebb.

Praktikus tudnivalók a Seychelle-szigetekről

Időjárás

 

A Seychelle-szigeteken egész évben nyár van, az átlagos hőmérséklet 29°C, a páratartalom magas, a napsütés garantált. A január és a február a legnedvesebb, s egy trópusi eső a legrosszabb időjárás, amit itt tapasztalhatsz, amely egyébként csodásan felfrissíti a levegőt. A terület kívül esik a hurrikán zónán, így viharra egyáltalán nem kell számítani. Az év többi részében az óceán szele enyhíti a hőséget. A napsugárzás nagyon erős, ezért mindig használj napkrémet, ne kirándulj 12 és 3 óra között, és viselj szellős, könnyű ruhákat.

 

Biztonság

 

Az erőszakos cselekmények nagyon ritkák, ezért biztonságban érezheted magad, zsebtolvajok azonban akadnak. Ha nem sétálsz egyedül éjszaka, főleg elhagyatott vidékeken, és értékes holmit nem viszel a strandra, nem érhet baj. Turistaként ne csapódj semmilyen felvonuláshoz, tüntetéshez vagy nagyobb csoportosuláshoz, különösen a fővárosban.

 

Közlekedés

 

Repülő - A Seychelles Nemzetközi Repülőtér Victoriától 10 kilométerre délkeletre nagyon jól felszerelt és minden igényt kielégít: turinform, bankok és automaták, pénzváltó és postaláda, étterem és bár mindkét terminálban található. Nyilvános telefon az épületen kívül, vezeték nélküli internet az első emeleten és a nemzetközi terminálban van. Mahéról Alphonse, Bird, Denis, Desroches, Frégate és Praslin szigetére folyamatosan indulnak az Air Seychelles légijáratai. Helikopterrel bármelyik szigetre el lehet jutni, de ez bizony jóval többe kerül.

 

Autó - Seychelles Repülőtér nemzetközi termináljában bérelhetsz autót. Ezen kívül busszal vagy taxival hagyhatod el a repteret. Taxit éjjel-nappal találsz. Kiépített utak csak La Digue, Mahe és Praslin szigetén vannak. Autót bérelhetsz Mahén és korlátozott számban Praslinen. Érdemes már az ideérkezés előtt lefoglalnod a kocsit, különösen a főszezonban. Autót bérelhet, aki elmúlt 21 éves, és három hónapnál régebbi, érvényes jogosítvánnyal rendelkezik. A Seychelle-szigeteken a bal oldalon közlekednek. Mahé kanyargós, szűk és szeles hegyi útjain nincsenek védőkorlátok, így a vezetés extra óvatosságot és bizonyos gyakorlatot igényel. Lakott területeken belül 40 kilométer per óra, egyébként 65 kilométer per óra a sebességkorlát.

 

Itt foglalhatsz Seychelles-en szállást

 

Busz - A buszok a Seychelles Nemzetközi Repülőtérről reggel fél hattól este fél nyolcig közlekednek, húszpercenként indulnak a fővárosba. Az SPTC buszai reggel 5 óra 20 és este 21 óra 30 között járnak Mahé és Praslin szigetén. 18 üléses kisbuszaikat reptéri transzferek és kirándulások alkalmával is igénybe veheted.

 

Hajó - Hajót is találni Mahén, de nincs előre meghatározott menetrendjük. Mahe, Praslin és La Digue között rendszeres a hajóforgalom. A hajók magánkézben vannak, szolgáltatást egyénileg lehet igénybe venni.

 

Konyha

 

A kreol konyha, amely az afrikai, kínai, indiai, angol és francia kultúra keveréke, nagyon finoman összevegyített fűszereiről híres, no meg a kókusztejről és a kenyérfagyümölcsről. Ez utóbbit a burgonyához hasonló módon készítik el, összetörve vagy megsütve, s egy leheletnyit édesebb a végeredmény.

 

A szigetlakók nagyon egészségesen étkeznek, rengeteg padlizsánt, lopótököt, káposztát, avokádót esznek, s kedvenc gyümölcseik a banán, a mangó, az ananász, a licsi, a papaya és a grapefruit. Homár, polip, csirke- és sertéshús is rendszeresen az asztalra kerül, a bárány és a marha azonban nagyon ritka, mert importcikk. Az üdülőközpontok és Mahé éttermei a helyi specialitások mellett nemzetközi ételeket is kínálnak, s hozzá bort és más alkoholos italokat, az utcán azonban tilos alkoholt fogyasztani. A főszigeten olasz és kínai étterem is van.

 

Tipp! Ha helyi specialitásra vágysz, kóstold meg a kókusz curry-t, a kagylólevest ’soupe de pipis’, a kókuszpálma salátát ’salade de palmiste’ és a daube-t, amely egy kenyérfagyümölcsből, yamból, maniókából és banánból készült ételkülönlegesség.

 

Vásárlás

 

A helyi piacokon és üzletekben fantasztikus szuveníreket és kézimunkákat szerezhetsz be, a batikolt szövetektől kezdve a fonott kosarakon és az edényeken keresztül a hagyományos fabútorokig és festményekig. Sokszor láthatsz a fákról lelógó vaníliát, de nem szabad hozzányúlni, mert kézzel is beporozhatod. Vaníliagubót szinte mindenhol vásárolhatsz, csakúgy, mint fahéjat, amely vadon nő minden szigeten, sőt, fahéjolajat is be lehet szerezni.

 

A vásárlásra Victoria a legjobb hely, szinte mindenféle árut kínálnak itt széles választékban, s a legnagyobb piac is a főváros központjában található szombatonként. Az üzletek általában hétfőtől péntekig reggel 8-tól délután 5-ig és szombatonként 8-tól délig tartanak nyitva.

 

Ajándék ötlet! Ha valami igazán különleges szuvenírt keresel, térj be egy ékszerüzletbe, ahol zöld csigaházból készült gyönyörűségeket vehetsz, vagy vásárolj helyi teát – különleges és ízletes.

 

Etikett

 

A Seychelles-iek egyszerű és őszinte életet élnek, s mert a turizmust szigorú szabályokkal keretek között tartják, a szigetek és lakóik máig megőrizték természetes sármjukat. Mielőtt 1971-ben a nemzetközi repülőteret megnyitották, Seychelles-t csak vízen lehetett megközelíteni, s a látogató ritka volt errefelé, mint a fekete papagáj. Idegen kultúrák által érintetlenül a szigetlakók generációról generációra maguk fejlesztették nyelvüket és kultúrájukat, amely ezért teljesen egyedülálló. Ezt a turistáknak is figyelembe kell venniük s alkalmazkodniuk.

 

A kézfogás a köszöntés általános formája férfiak és nők körében is. A helyiek rendkívül barátságosak, és szívesen hívnak vendégeket az otthonukba. Ha olyan szerencse ér, hogy meglátogathatsz egy helybélit a lakásában, egy egyszerű ajándékot illik magaddal vinned. Fontos, hogy lazán öltözz, formális ruházatot itt csak a templomban hordanak. De a fürdőruha és a sokat mutató öltözék is csupán a strandon elfogadott.

 

A borravaló az éttermek, hotelek és a taxik esetében is általában fel van tüntetve a számlán, s öt-tíz százalék a szokásos összege. De ha különösen elégedett vagy a szolgáltatással, és szeretnéd ezt kifejezni, 5-10 százalék további borravalónak nagyon fognak örülni.

 

Egészség

 

Kötelező oltás nincs, de tífusz és hepatitis A és B ellen érdemes beoltatnod magad. A tífusz csak vidéken, a hepatitis mindkét fajtája viszont a szigeteken mindenhol előfordul. Néha járványszerűen felüti a fejét a dengue láz és más, moszkitók által terjesztett betegségek, így a védekezés és a megelőzés nagyon fontos. Moszkitóriasztó szerek alkalmazása és hosszú ujjú póló, hosszú nadrág viselése javasolt hajnalban és sötétedéskor. Néhol veszettség is előfordulhat.

 

A csapvíz általában klóros, és bár viszonylag biztonságos, enyhébb gyomorrontást okozhat, ezért csak palackozott vizet ajánlott fogyasztani. A tej pasztörizált és a tejtermékek is biztonságosak csakúgy, mint a helyi hús- és haláru, illetve a zöldség és a gyümölcs.

 

Victoriában van kórház és La Digue, Mahé és Praslin szigetén még néhány klinika, de az orvosi ellátás lehetőségei korlátozottak, s gyakran nem felelnek meg a nemzetközi standardnek. A sürgősségi ellátásnak is van egy alapdíja, de más kezelések meglehetősen drágák. Ezért fontos, hogy teljeskörű egészségügyi biztosításod legyen, amely minden előre nem látható eseményre fedezetet biztosít. Gyógyszertárat Victoriában könnyen találhatsz, másutt elvétve.

 

Pénzváltás

 

Pénzt váltani bankokban tudsz, amelyek a főbb szigeteken találhatók. Általában reggel fél kilenc és délután fél három között tartanak nyitva hétköznaponként, és délelőtt tizenegyig szombatonként. Az American Express, MasterCard és Visa kártyák széles körben elfogadottak, bankautomatát Mahén és Praslinen találhatsz.

 

Vám és útlevél

 

A helyi valuta behozatala nem, de a kivitele limitált: legfeljebb 2000 Seychelles-i rúpiát vihetsz ki az országból. Növényt és állatot csak előzetes engedéllyel hozhatsz be a szigetekre; kagylót, hivatalos azonosítószámmal nem rendelkező tengeri kókuszt, feldolgozott vagy élő halat és teknőst pedig nem vihetsz ki.  Vízumra nincs szükséged, de érvényes útlevélre és a visszautat igazoló repülőjegyre igen, és bizonyítanod kell azt is, hogy elegendő pénzösszeg áll a rendelkezésedre. Olykor a szállás lefoglalását is elvárják érkezés előtt, s ezt ellenőrizhetik is.

 

 

 

 Még több információ: www.seychelles.travel

 

(Fotó: seychelles.travel)

Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: