Shanghai

Kína - Shanghai, az egykori alacsony építésű város most az égbe tör modern épületeivel. Szinte ellepik a betelepülők és a turisták…

Shanghai praktikus tudnivalói árakkal.

Időjárás

 

Shanghai időjárása évszakok szerint drámaian változik, a nyár általában fülledt és meleg, a tél néha fagyos. Utazásra a legalkalmasabb időszak a tavasz és az ősz. Nyáron és tavasszal gyakori az eső, az ősz és tél meglehetősen száraz.

 

 

Biztonság

 

Az utazók számára Shanghai az egyik legbiztonságosabb város a világon. A tolvajok persze itt se kímélik az óvatlan turistákat. Útleveledet és okmányaidat fénymásolatban hord magadnál. Pénzedet pedig rejtsd el.

 

A külföldieket érintő erőszakos bűncselekmények és a szexuális zaklatás ritka, de előfordul. Idegenekkel s az utcán, bárokban ne köss ismeretséget… Sok a szélhámos. Sok a szexuális ajánlat, közvetlenül vagy telefonon!... nincs jó vége egyiknek sem. Mostanság már a bárokban „nyugtatózzák” az italodat, ha nem figyelsz oda, aztán kifosztanak.

 

 

Sanghai hotelek, szállás

 

A  főszezon a szállodai árak tekintetében április és május, valamint a szeptembertől novemberig tartó időszak, de nincs nagy árcsökkenés az ezen kívüli időszakokban sem a hotelek körében. A legolcsóbb a szállás a téli hónapokban, decembertől márciusig.

 

  Booking.com  

 

 

Közlekedési árak

 

Gyalogosként tedd azt és úgy és akkor, amit és ahogy a helybéliek. A gyalogos a hierarchia alja, a közlekedés egy túlélő túra... A taxik biztonságosak, színek szerint különülnek el a társaságok, a buszok kiválóak, többféle járat közlekedik, belvárosi és éjszakai is.

 

Taxi a reptértől a városközpontig >> 22.60 - 30.20 $

Maglev vonatok a repülőtérről a városba >> 6.20 - 7.60

Metro a repülőtérről a városba >> 1.20

Busz a repülőtérről a városközpontba >> 2.30 - 4.50

3km taxi Sanghaiban >> 1.80 - 2.71

Metrójegy Sanghaiban >> 0.45 - 1.35

Buszjegy Sanghaiban >> 0.23 - 0.30  $

 

 

Látnivalók

 

A legtöbb épület 19. századi, de többségük a 20. vagy 21. század építészetét dicséri. A legmagasabb épülete a Kelet Gyöngye tévétorony 468 méterrel, de már épülőben van egy ennél is magasabb irodaépület. Mintegy négyezer felhőkarcoló tornyosul Sanghaiban, több, mint New Yorkban.

 

Ha elsőként a múltat fedeznéd fel, vedd célba a Yuyuan kertet. A Ming-dinasztia idején épült csodás park építészeti remek és igazi szemkápráztató látvány. 19 éven át építették, központja egy bűbájos templomot rejt. Az ópium háborúk alatt a kertet és templomát is lerombolták, de 1961-re restaurálták és újra megnyitották a közönség számára.

 

Yuyuan Gardens, kedvelt s klasszikus kínai kertek sora  >> 6.00 $

Tengeri akvárium  >> 20.00

Oriental Pearl TV Tower: több mint torony, csupa meglepetés  >> 15.00 - 25.00 

Buszos városnézés: 24 órás hop-on, hop-off  >> 44.85  $

 

A középkorból ugorjunk a 20. századba, a Xuhui kerület épp olyan, mintha az 1920-as évekbe csöppentél volna. Ez a kerület lassan vásárlóközponttá alakul át, egyre szaporodó butikjaival. A Pudong kerület már maga a modern csoda, égbenyúló felhőkarcolóival és több mint három millió, rohanó életet élő lakójával. De kertjei és épületei mellett Shanghai múzeumai is megérnek egy látogatást.

 

Ha minden korszakból szeretnéd látni a legfontosabbakat a legrövidebb idő alatt, irány a Shanghai Múzeum, amely ’a múzeum’ Kínában. Kiállításain a bronzkortól napjainkig mindent megtalálsz, amit igazán érdemes megnézni.

 

Aktuális árak Shanghaiban

 

Étkezés

 

Az igazi autentikus Shanghai-i élményt az Óváros családi kézben lévő éttermei kínálják, ahol a legfinomabb rákfogásokat kóstolhatod meg. A Yunnan Lu éjszakai piac a wok hazája, végignézheted, hogyan forgatják össze a tésztával a kacsafalatokat, vagy ha bátor és kísérletező vagy, a jól átsütött skorpiót. A Francai Negyed elegáns bisztrói pán-ázsiai konyhával és friss halétkekkel várnak, Pudong kivilágított felhőkarcolói pedig Art Deco csillogással és lenyűgöző panorámával is csalogatnak.

 

Reggeli: helybéliek után menve >> 1.50 - 5.26 $

Ebéd: alkalmi éttermek és utcai standok >> 2.30 - 6.00

Vacsora: nem nehéz éttermet találni >> 3.10 - 7.60

Sör (0,5): elit bárokban drága, amúgy olcsó >> 3.20 - 4.20

McDonald's Big Mac >> 2.11

Sör (helyi, üveg) >> 0.60 - 0.90

Cigaretta (csomag) >> 1.50 - 2.11 1

Palackozott víz (1,5 l-es) >> 0.60 - 0.90 $

 

 

Vásárlás

 

Ha Shanghaiban vásárolsz, muszáj a Nanjing Lu hosszú utcájával kezdened: sehol másutt nem látni az utcai művészek, csillogó üzletházak és selymet-jádét-porcelánt árusító tradicionális üzletek ilyen kavalkádját. A luxusbutikok, antik üzletek és párizsias kávézók az elegáns Francia Negyedet tarkítják, a piacok közül a Bund területén a ruhapiac nagyszerű öltönyök lelőhelye, az óváros piacai pedig a legfrissebb halat és zöldséget kínálják.

 

 

Szórakozás

 

Shanghai igazi partyváros, amely akkor kel életre, mikor Pudong futurisztikus felhőkarcolói fénybe borulnak – a legfelkapottabbak a Bund csillogó mulatói és jazz-bárjai. A nagynevű DJ-k és az elektronikus zene fellegvára a Xintiandi, a Francia Negyed 1920-as évekbeli villa-bárjaiban pedig a kiöltözött helybeliek és turisták iszogatják koktéljukat, mielőtt a közeli Kun Operaház előadására igyekeznének.

 

 

 

 Még több információ: travelchinaguide.com/cityguides/shanghai.htm

 

 

 

(Fotó: flickr.com by leniners)

Betöltés...
(6)
Pozitív értékelés (6) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: