Skócia    Látnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek

Skóciai látnivalók

Skócia - Bár méretében kicsi, de teli van zsúfolva kincsekkel. A hatalmas fennsíkok és megtépázott várak sóhajtva emlékeznek itt az ősi klánok hajdani véres ütközetekre. 

 

1. Dunnottar vára

 

Hajdan 1296-ban William Wallace itt zárta be az angol katonákat, s gyújtotta rájuk a falakat – korábbi kegyetlenkedéseiket megtorolva. És itt forgatták a Hamlet Mel Gibson-féle változatát. Középkori erődítmény egy meredek, sziklás földnyelven Skócia északkeleti partvonalán.

 

Dunnottar jelentős stratégiai szerepet játszott a skót történelemben – elhelyezkedése miatt figyelni tudta a hajókat, másrészt ellenőrzés alatt tarthatta a szárazföldi forgalmat is.

 

William Wallace itt vezette győzelemre a skótokat az angolok ellen 1296-ban. Előzőleg az angolok hatalmas mészárlást vittek végbe a környéken, ezért Wallace a legyőzött angol katonákat a vár templomába zárta, majd rájuk gyújtotta.  

 

Dunnottar vára kis helyőrségként is nyolc hónapig ellenállt 1650-ben a hatalmas Cromwell hadseregének. Megmentve és rejtegetve a skót koronázási ékszereket – a koronát, jogart és kardot ma már Edinburghban őrzik.

 

A vár télen többnyire zárva van. Megközelíteni 800 méter elég meredek ösvényen felkaptatva lehet.

 

 Még több információ: dunnottarcastle.co.uk

 

2. Glen Coe

 

 A siralom völgye a skót felföldön. Festőien zord szépség és borzongató történelmi kísértetjárás hatja át a tájat … 1692. február 13-án itt mészárolták le az angol katonák a McDonalds klán tagjait, mert a klán feje lekéste a Vilmos király iránti hűségesküt. A katonák előtte egy hétig a klán vendégszeretetét élvezték, majd a MacDonald-klán tagjait – 38 férfit, nőt és gyermeket – legyilkolták saját otthonukban.

 

Glen Coe a nyári túrák és téli sportok szerelmeseinek egyaránt kitűnő alkalmakat kínál. Látványos hegyek veszik körül, így népszerű a hegyi túrázók, a szikla- és jégmászók körében.

 

A nyári mászások kedvelői kemény útvonalakat is választhatnak maguknak. Skócia legjobb snowboard és legmeredekebb sípályái is itt találhatók. De a kezdők is találnak maguknak megfelelő terepet. A síszezon decembertől májusig tart.

 

A táj megmutatta magát a Harry Potter és az azkabani fogoly, valamint a 2012-es James Bond filmben is. A Harry Potter filmek harmadik részének díszletei még állnak.

 

 Még több információ: glencoescotland.com

 

3. Glasgow

 

A stílus fővárosaként emlegetik, art deco sörözőkkel, divatos üzletekkel, kulturális központokkal, több mint 30 művészeti galériával és múzeummal, gazdag művészeti programmal... Eleven kozmopolita város, csupa vitalitás a viktoriánus épületek árnyékában is. Glasgow ad otthont a minden évben megrendezésre kerülő nemzetközi jazz fesztiválnak, valamint a Celtic Connections elnevezésű kelta zenei és kulturális fesztiválnak. Ja, és a Celtic és a Rangers futballcsapatok otthona.

 

 

A Nagy-Britannia legszebb viktoriánus városaként emlegetett Glasgow történelme a vállalkozói és kereskedői szellemmel fonódik össze. A 18. századi tengerentúli kereskedelemből befolyt hatalmas vagyonoknak köszönhető az az építkezési stílus, amely a mai napig meghatározza a Glasgow-i városképet. Ennek ellenére a város építészete mégis a Glasgow-i iskola által fémjelzett modernista stílusról vált híressé.

 

Az utazók a Clyde Waterbusszal vagy a Greenockból induló gőzhajóval fedezhetik fel a Clyde partján fekvő városhatáron túli területeket.

 

 ⇒ Itt foglalhatsz Skóciában szállást

 

Lighthouse gyűjtemény Charles Rennie Macintosh, Glasgow legünnepeltebb építészének és formatervezőjének munkásságát mutatja be.

 

Burrell Collection  Mondhatnánk, hogy Sir William Burrell egy kicsit bolond volt, de inkább csak gazdag hajómágnás, aki az alapján gyűjtött, hogy tetszik neki vagy sem.  Mielőtt meghalt, kikötötte, Glasgow városának adja gyűjteményét, de azt tiszta levegőjű környezetben s a tőzsdétől 16 mérföldnél nem messzebb kell elhelyezni. Így kialakítottak egy új, modern és hatalmas befogadó épületet a Polock Country Parkban. Van itt minden: ólomüveg és faliszőnyeg, tölgyfa bútor, középkori fegyverek és páncélok, iszlám művészet, ókori egyiptomi és kínai műalkotások, Degas és Cézanne festmények és egy sereg más lelet. Ez a férfi egybegyűjtötte a világot.

 

 Még több információ: glasgow.gov.uk

 

4. West Highland Railway

 

Skócia leghíresebb vasútvonala, elképesztően szép útvonalat jár be Glasgow és Fort William között. Leírhatatlanul változatos tájon át halad a vonat. Több napos jegyet is válthatsz, így kedvedre leszállhatsz és visszaülhetsz a vonatra. Sőt, Fort Williamtől még drámaibb az út egész Mullig.

 

Itt azon a tájon halad a jakobita gőzös, ahol a Roxfort Express száguldozott Harry Potterrel. Fort William és Mull között a napi retúr ára 28 Ł.

 

 Még több információ: westcoastrailways.co.uk

 

5. Stirling vára

 

Skócia történetében két szikla játszott meghatározó szerepet: az egyik tetejére Edinburgh, a másik tetejére Stirling vára épült, amely a skót függetlenség jelképe és a nemzeti büszkeség táplálója. A stirlingi bazalt várhegy 75 méter magas. I. Edward angol király elfoglalta, de a skót szabadsághős, Wallace 1297-ben visszahódította.

 

A vár nemsokára újra az angolok kezére jutott, s évszázadokra a Stuartok királyi rezidenciájaként szolgált. Stuart Mária itt töltötte gyerekkorát, éppúgy, mint fia, VI. Jakab. Mindkettőt a Holy Rude székesegyházban koronázták királlyá. 

 

Megtekinthető a l6. századi nagyterem, V. Jakab reneszánsz palotája és a királyi kápolna (1594) is. A várfalban lévő lyukból, amit Mary Queen Lookoutnak neveznek, lélegzetelállító kilátás nyílik a Grampian-hegységre.

 

 Még több információ: destinationstirling.com

 

6. Loch Ness

 

Drumnadrochit  város közelében él a Ness-tó titokzatos lénye. Soha nem látta senki, de sokan állították már, hogy igen… Legelső ismert említése Szent Kolumba 565-ből származó legendájában történik, ahol a szent megment egy embert a szörnytől.

 

Az első újkori észlelés 1933. május 2-án történt, és valóságos médiaszenzációt keltett. Ugyanezen év augusztus 11-én újra látták.

 

1934. április 19-én egy fénykép készült a szörnyről, de kiderült, hogy hamisítvány.

 

Elképzelhető, hogy Nessie egy rég kihaltnak tartott dinoszauruszfaj? Nehezen: egy sok példányból álló népesség fennmaradhatna és elrejtőzhetne egy ekkora tóban?… Soha nem került elő egyetlen tetem sem. A tó halállománya kicsiny, vize teljesen átlátszatlan, ezért alkalmatlan víz alatti vadászatra.

 

Mások azt feltételezik, hogy a tó mélyén egy alagút vagy hasadék van, és ezen át Nessie szabadon közlekedhet a tó és az óceán között. Ezt geológusok cáfolták: az áramlatoknak érezhetőnek kellene lenniük.

 

A Skóciában lévő nagyjából 500 édesvizű tó közül háromban látták Nessie-t. Mind a három tó nagyon mély, és partján erdeifenyők állnak. Az erdeifenyő sok gyantát termel, amikor elpusztul, és beleesik a tóba, lemerül a tófenékre, és elkezdi kiereszteni a gyantáját, amely odaragad a fa törzsére. Ez nem engedi a bomláskor keletkező gázok távozását, így azok felfújják a gyantát,  és a fatörzs akár a víz felszínére is felemelkedhet, mielőtt kipukkadva alámerülne. Hm?

 

 Még több információ: lochness.com

 

7. Falkirki kerék

 

Korábban a Forth és Clyde, valamint az Unió csatornákat hosszadalmas, akár egy napig is elhúzódó zsilipeléssel lehetett összekötni. Aztán a 21. század elején elkészült a hajólift.

Egy óriási szürke kerék, pontosabban kettő, amely mint egy-egy hatalmas vödör az óriáskeréken cipeli fel, s ereszti alá a hajókat a két csatorna közt, így hidalva át a mintegy 35 méter szintkülönbséget – 15 perc alatt. Az alsó látogatóközpontnál 8 £-ért kirándulóhajóba lehet szállni.

 

Odafenn a hajó elindul az Union csatorna felé, áthalad a Roughcastle alagúton, érinti a híres római Antonius falat, majd visszatér, s leereszkedik ismét. Ha nem ülsz hajóba, úgy is teljes az élmény, látván a hatalmas óriáskerék-fogakat munka közben. Falkirkből gyakori a buszjárat, és kis gyaloglással kombinálva vasúttal is meg lehet közelíteni ezt a vízimonstrumot.

 

 

 

Még több információ: thefalkirkwheel.co.uk

 

 

 

Fotó: pixabay.com

Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: