Skócia    Látnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek

Skót konyha

Skócia - Angliával ellentétben Skócia számos tradicionális fogással büszkélkedhet, melyek közül jó néhány még a messzi kelta múltba vezethető vissza.

Skócia konyhája, gasztronómia.

Étkezés

 

A skótok előszeretettel fogyasztanak bárány- és marhahúst, és bizony belsőségeket, no meg tőkehalat. Válassz ízlésed szerint, egy a lényeg, ha itt jársz, legalább egy hagyományos skót étket kóstolj meg:

 

Haggis -  A skótok se mind kedvelik, pedig hajdan ez volt a szegények alapelede: egy kisgömböchöz hasonlít, amely tulajdonképpen maga a birka gyomra. Ezt töltik meg mindenféle belsőségekkel, majd kifőzik. Olyasmi, mint egy hurka. Étteremben nem olcsó. A Robert Burns születése napján megtartott Burns-vacsorákon hagyományosan csak haggis-t esznek.

 

Skirlie vagyis zabpuding - Egy kis marhafaggyú, hagyma, zabliszt és némi fűszer keveréke.

Scotch Broth - Skót zöldséges húsleves zsíros ürü- vagy birkahúsból árpagyönggyel.

Cullen Skink - Krumplileves egy kis tőkehallal megbolondítva.

Morning roll - Kerek zsemlécske frissen a sütőből kivéve, melegen!

Scottish Lunch avagy pie and a pint - Pite és egy pint, vagyis fél liter sör.

Birdies húsos bukta -  Vajas porhanyós tészta szaftos hússal, hagymával megtömve.

 

És még: a kippers (füstölt lazac), a haddock (tőkehal) és a smokies, Dundee-torta! Gyömbéres kenyér, zabliszt lepény, cukros kalács, krumplis kalács, zablisztes kalács…

 

Arbroath smokies - Skóciában járva nem hagyhatod ki az Arbroath-i, aranybarna színű, füstölt tőkehalat. A filézett, enyhén sózott tőkehalat tölgyfa tüzén, hordó felett füstölik, és melegen fogyasztják. Észvesztően finom, és a füsttől ódzkodók se találnak benne kivetni valót. Készítés közben füstölik, nem evés közben. Az Arbroath Smokies fantázianév, Arbroath-t füstösnek fordíthatnánk. Arbroath egy kicsiny városka Skócia keleti partvidékén. A smokie pedig azt jelenti, hogy füstölt. Az étel alapja kicsiny, enyhén füstölt sárga tőkehal, amelyet elméletileg előrecsomagolva is lehet kapni a skóciai boltokban.

 

Skót pubok  

 

A közösség legfontosabb társadalmi központjai. A hagyományos pubok vígkedélyűek és hangulatosak, a modernebbek hangosak és szatelittel terheltek. A szigeteken kevés a pub, ott inkább a hotelbárokban folyik az ivászat. Edinburgh-ben és Glasgow-ban megtalálod a hagyományos pubokat – no meg a vidám, trendi kávézókat és bárokat. A pubok akár 11 után is nyitva tartanak, a zárás előtt 15-20 perccel szól a pincér: utolsó kör… A pubok világát 16 év alattiak nem látogathatják, de akadnak olyanok, akik a családokra is gondolva külön termeket nyitottak.

 

Íme, néhány megbízhatóan hangulatos és csalódásmentes edinburgh-i pub:

 

Peartree House -  38 West Nicolson Street

Caley Sample Room -  42-58 Angle Park Terrace, thecaleysampleroom.co.uk.  

The Port O'Leith - 58 Constitution Street,  

The Sheep Heid Inn - 43-45 The Causeway, Duddingston, sheepheid.co.uk.  

Holyrood 9A -  9A Holyrood Road, fullerthomson.com.  

Joseph Pearce -  23 Elm Row, 0131-556 4140, bodabar.com.  

 

A skót whisky megkérdőjelezhetetlen. Ha megjegyezzük egy skótnak, hogy nocsak, már megint esik, azt fogja felelni – Ez nem eső, hanem nyers whisky! Amiből egyébként az angyalok is részesülnek, hozzájuk száll a whisky érése közben elveszített alkohol…

 

A sör se rossz. A whiskyvel keverve ütős. A skót sörök hagyományosan erősen malátaízűek, hiszen a maláta amúgy is nagy mennyiségben állt rendelkezésre, a komlót viszont importálni kellett, erre utal, hogy a sörök erősségét nem fokokban vagy százalékban mérték, hanem pénzben, méghozzá schillingben – aszerint, hogy bizonyos fajták után mennyit kellett adózni. Belhavenben ma is főznek egy 80 Schilling nevű erős sört.

 

A Freserburgh-i BrewDog  a világ legerősebb sörét kínálja, a skót szeszfőzde 41 alkoholfokos sört állított elő, amivel egy fokot rávert a németek legerősebb sörére. A németekre utalva a skótok „Sink the Bismarck", azaz Süllyeszd el a Bismarckotnak keresztelték el italukat. Egy harmadliteres üveg ára 12 ezer forint, csak internetes rendelésre kapható.

 

 

 

 Még több információ: visitscotland.com

 

Fotó: wikipedia - User:SilkTork

Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: