Skócia    Látnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek

Skót szigetek

Skócia - Van, amelyiket a piktek népe óta csak a viharfecskék lakják, van, amelyik skót királyok csendes emlékhelye. Az egyiken hárommilliárd éves sziklák vannak, a másikon észvesztően füstös whisky-t főznek, a harmadikon nincsen fa, csak kő-kő mindenütt. Te melyiket választod?

 

1. Shetland-szigeteket

 

A Shetland szigetcsoport a madármegfigyelők egyik legkedveltebb célpontja – minden látogatót lenyűgöz a tengeri madarak látványa. Hajókirándulás során csodálhatod meg a homokkősziklákat és az itt élő szulákat.

 

Az Unst szigetén található Hermaness Hill-en, a Nagy-Britannia legvégének számító Muckle Flugga környékén pedig a rablósirály fészkel. További népszerű kirándulóút vezet a South Mainlanden keresztül egészen Sumburgh Headig, ahol az északi lunda is fészkel.

 

Mull szigetek - Hajkirándulásokat tehetsz innen bálnafigyeléssel egybekötve, a kétórás út ára 15 Ł, az egynapos úté 50 Ł. Márciustól októberig a Hebridákon megannyi cápa, delfin és bálna járja a vizeket, köztük a nagy gyilkos bálna, valójában delfin is. Kisebb utak is bérelhetők, szép élmény a naplementében hajókázás. Mull-ra Obanból indul a komp. 

 

Staffa sziget - Mull sziget déli nyúlványán motoros csónakokra rakják a turistát, attól függően, hogy a negyven skót király sírját birtokló Ionára vagy a barlangjáról nevezetes Staffa szigeti Fingal-barlang.

 

E skóciai sziget ősi kristályos alapjára a földtörténeti harmadidőszakban vastag bazalt települt. Ez "bazaltorgonák" alakjában látható (itthon Badacsony mutat hasonló képződményt). A tenger a hullámok romboló erejével ebben alakította ki a barlangot. A sziget peremén több abráziós üreg is van, a legnagyobb az 50 méteres Fingal. A bazaltorgonák hol íves, hol nyalábszerű szerkezete ejti ámulatba a látogatót. Amúgy királyok, politikusok és művészek hada járt már itt, Mendelssohn egy nyitányt is komponált a természeti csoda tiszteletére. 

 

Jarlshov  - E sziget rejti Skócia legjelentősebb régészeti leletegyüttesét, a Shetland szigetek déli csücskén, a tenger partján. Egy hatalmas vihar söpört végig a tájon, így bukkantak elő a föld alól a – kőkori, bronzkori, pikt és viking, valamint középkori – települések leletei, egymás mellett. Jarlshov elnevezése Walter Scott A Kalóz című regényéből származik.

 

Mousa Broch -  Sandwick városkával szemben a lakatlan Mousa sziget büszkélkedhet a legtöbb jó állapotban fennmaradt broch-hal, lakótoronnyal. A legszebb a tengerparton áll, több mint 12 méter magas, átmérője 15 méter, úgy hat, akár egy kőből rakott hűtőtorony. A skótok ősei, a piktek emelték Skócia szerte, pontos funkciója nem ismert, de alighanem védelmi célokat szolgáltak a kör alakú, kettős falú, belül átriumos udvarú tornyok. A falak között keskeny és sötét lépcsősor vezet legfelülre. A szigeten hatezer viharfecske tombol májustól júliusig. Az igazán merész dolog pedig az lenne, ha egyedül mennél – jár a komp! – éjfélkor a toronyhoz vagy kettesben… hm, vagy kiscsoportosan. 

 

2. Islay

 

A skót felföld nyugati részén elterülő sziget. A whisky és a magány szigete. Amit csak egy-egy örvöslúd gágogása vagy egy szirti sas röpte zavar meg. No meg a golfozók eltévedt labdái. Marhák és birkák legelésznek itt békésen.

 

A sziget lakói öt szeszfőzdéjükből élnek. Az Islay-i whisky kissé füstös és csípős íze egészen egyedi. Nem olyan híres még, mint a bevett márkák, de az ínyencek annál jobban ismerik és kedvelik. Jöhetsz ide busszal vagy repülővel. A szigeten jó a buszközlekedés. 

 

3. Lewis sziget

 

A hárommilliárd éves sziklákból faragott Callanish kőtömbgyűrű talán már az első nagy egyiptomi piramisok megépülte előtt is itt állt. Az egész kőrendszer együttese egy torz – a napot és termékenységet szimbolizáló – kelta keresztet formáz. Az ember ötezer esztendeje telepedett meg e méretes szigetcsoporton. És fantasztikusan épített.

 

Miként délen Stonehenge, ez a 13 méter átmérőjű kőkör fontos rituális központ lehetett. Először alighanem a 13 tömbből álló gyűrű készült el, majd néhány évszázad múlva egy kőkriptával és a hozzá kapcsolódó kősorokkal egészült ki.

 

A legnagyobb monolit 5 méter magas és 5 tonnás. Vagy háromezer évvel ezelőtt a helyi földművesek kifosztották a kriptát, majd körbeszántották. Mégis és még ma is: a világ peremén otthont teremtő ember keze munkáját idézik e különös kövek. 

 

4. Orkney-szigetek

 

Orkney-szigetcsoport mintegy 70 kis szigetből áll, ebből 20 lakott, a fő sziget Mainland. A szigeteken nincsenek fák, amiért részben az erős szél lehet felelős, s hogy a fák valamikor a neolitikum előtt pusztultak ki, az olyan települések, mint Skara Brae kőépületei bizonyítják.

 

E szigeten található a neolitikus Orkney Szíve, amely Világörökség része. A neolitikus emlékmű része a nagy sírkamra (Maes Howe), a két kőkör (a Stones of Stenness és a Ring of Brodgar) és az épségben fennmaradt, még a bútorokat is kőből rakó Skara Brae település (5 Ł a belépőjegy.)

 

Az idõjárás megköveteli az esõkabátot, a meleg ruhát, mivel a nyár is igen hûvös e tájon. A víz nyáron 13, télen 1 fokos. A part azonban gyönyörű, ha a nap átsüt a felhőkön, csodálatos a látvány. A nyugtalan természetûek kerüljék ezt a partszakaszt, itt nincs nagy élet, legfeljebb búvárkodni lehet: Scapa Flow környékén 74 német hadihajót süllyesztettek el az elsõ világháború után, és a tiszta vízben még látszanak is a hajóroncsok. 

 

5. Iona

 

A csak három mérföld hosszú, és nem sokkal több, mint egy mérföld széles Iona sziget – zarándokhely, a skóciai kereszténység bölcsője.

 

Szent Kolumba ír szerzetes ide száműzte magát egy véres, de győztes csata után, s tizenkét társával kolostort alapított. A kolostori kultúrát és különleges könyvtárát azonban a reformáció elpusztította. A múlt század elején kezdték az emlékeket helyreállítani. Hívő keresztények árasztják el az apró szigetet napjainkban.
Ide temetkeztek a skót királyok és a klánok vezetői, mint Duncan vagy Machbet.

 

Autó nem közlekedhet, de biciklit lehet bérelni vagy kis vitorlásokkal kirándulást tenni a környéken. A szigeten két szálloda van és egy vallási közösségi ház. Komp jár ide a közeli Mull-szigetről. 

 

 

 

 Még több információ: visitscotland.com

 

 

 

Fotó: pixabay.com

Betöltés...
(7)
Pozitív értékelés (7) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: