Svédország   Stockholm    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek

Stockholmi látnivalók

Stockholm - Azt mondják, egyharmada víz, egyharmada zöld, egyharmada épület, itt igazán harmóniában van a mesterséges és a természetes. Végtelenített nyári napokkal, kozmopolita éjszakákkal.

Stockholm legszebb látnivalói, nevezetességei.

1. Gamla Stan

 

Gamla Stan szigete a középkori Stockholm városközpontja volt, épületei szinte egymáshoz simulnak, ám a szűk utcák és sikátorok mentén pompás éttermek, kávézók, bárok, régiségboltok találhatók.

 

Nevezetessége a nagy Katedrális, előtte a Sárkányölő Szent György szobrával s benne a hajdani svéd királyok sírjaival, valamint a Királyi Palota – a mindenkori királyné által használt színezüst trónnal, a koronázási teremmel és látványos őrségváltással.

 

A sziget közepén található a Stortorget, a város legrégebbi tere és az éjszakai élet központja. Hajdan a svéd király itt végeztette ki a neki ellenálló nemességet.

 

Honlap: www.gamla-stan-stockholm.se

 

 

2. Vasamuzeum, Stockholm

 

A hatalmas Vasa hadihajó a svéd korona büszkesége volt - egészen az elindulásig. 1628 augusztus 10-én bocsátották vízre, de egy kilométer után oldalára dőlt, és tragikomikus módon 1000 tagú legénységével együtt a Saltsjön aljára elsüllyedt.

 

1961-ben emelték ki, és mint egy 14 000 darabos puzzle-t, állították össze. Ma egy hatalmas fedett térben csodálható. A mega-hadihajót több ágyúval szerelték fel, mint a lengyel hadiflotta egészét.

 

Tervezője és építőmestere idő előtt meghalt, és utóda folytatta a hajó építését. Egyrészt műszaki leírások nélkül, másrészt elég hozzá nem értő módon. Ezért borult fel.

 

A Vasa minden megmentett harci és hétköznapi eszköze az évszázadokkal ezelőtti hajós életet idézi. De a legfélelmetesebbek azok a rekonstrukciók, amelyek a Vasa balsorsú utasainak koponyáját keltik életre anatómusok és szobrászok segítségével.

 

Cím: Stockholm, Galärvarvsvägen 14. Közlekedés: 47-es busz, 7-es villamos. Honlap és fotó: www.vasamuseet.se

 

 

3. Skanzen

 

A stockholmi Skansen a világ első és legrégebbi szabadtéri múzeuma, az ország minden tájáról ide szállított és újraépített épületek - házak, templomok, szélmalmok, iskolák, műhelyek -  és berendezéseik a 18. és 19. századi életet idézik. Hasonlóan, mint a szentendrei, csak skandináv precizitással és gazdagsággal. És épületekben és kívül korhű élőképekkel – nem bábukkal, emberekkel…

 

A skanzen területébe ügyesen beépül egy állatkert is háziasított állatokkal épp úgy, mint vadakkal, rénszarvasokkal, medvékkel, farkasokkal, de láthatók itt egzotikus majmok és krokodilok is, és egy csodás kis akvárium.

 

Itt foglalhatsz Stockholmban szállást

 

Minden decemberben a központi téren karácsonyi vásárt tartanak. A belépőjegyek ára évszaktól függően változik, az akvárium külön belépődíjas, és bizony a skanzent végigjáró kisvasútért is fizetni kell.

 

Cím: Djurgarden. Közlekedés: 47-es busszal a központi pályaudvartól. Fotó: flickr.com by JudithTB. Honlap: www.skansen.se

 

 

4. Djurgården

 

Sziget Stockholm szívében, tele szórakozási lehetőségekkel, múzeumokkal, éttermekkel és parkokkal. Hajdan királyi vadászterület volt, most a látogatók vadásznak itt kézműves ajándéktárgyakra, böngésznek a művészeti galériák között, élvezik a Gröna Lund vidámpark izgalmait, fedezik fel a múlt időt a Skansen szabadtéri múzeumban, vagy ámulnak el  a hihetetlenül nagy Vasa vitorlás láttán.

 

Cím: A 10 perces sétára található a városközponttól át a Djurgarden hídon. Közlekedés: retro villamos, 44-es vagy 47-es busz  vagy komp. Fotó és honlap: www.gronalund.com

 

 

5. Városháza

 

Talán a város legizgalmasabb épülete, kívül-belül vörös téglákból, elképesztően finom tagolással, még a híres Kék terem is vörös, az építésznek nem volt szíve az eredetileg tervezett kék színnel megzavarni a harmóniát – itt található Európa legnagyobb orgonája és ez a helyszíne a Nobel-díjak átadási ünnepségének.

 

Érdemes felmászni a Városháza tornyába, onnan gyönyörű kilátás tárul elénk.

 

Fotó: wikimedia.org by Holger Ellgaard. Honlap: international.stockholm.se

 

 

6. Hajótúra

 

A stockholmi hidak alatt és szigetek között hajózva igazi városnézésben lehet részed. A Királyi Canal Tour (50 perc, 150 Sk) és a  Történelmi Canal Tour (50 perc, 150 Sk) kényelmesen, szinte a csatornák mentén átkarolva a várost, nyújt áttekintést  a legérdekesebb, legszebb és legfontosabb nevezetességekről.

 

Túrák: www.stromma.se/en

 

 

 

Még több információ: visitstockholm.com

 

 

 

(Fotó: flickr.com by kgbbristol)

Betöltés...
(12)
Pozitív értékelés (12) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: