Stuart főút, avagy Mad Max nyomában

Ausztrália - Az utazók többsége állítja, a földrész belseje, a déli és az északi terület közötti hooossszzzúúú út a legterméketlenebb és legelhagyatottabb tája a kék bolygónak. És igazuk is van.

Stuart főűt a végtelenbe megy.

A Stuart főút vagy ahogy a helyiek nevezik, a sáv (track) vezet át e kopár tájon. Adeilaide-től Darwinig tart az út, kezdetben őserdőn halad át, aztán a Simpson sivatagon, melyre már a kopárság jellemző, annál megkapóbb a szép mintákat rajzoló homokdűnék látványa a vérvörös McDonnell Hegység tövében.

 

Itt, e helyen forgatták a Mad Max harmadik részét, a környéken mély csönd honol, csak a varjak károgása zavarja olykor. 

 

De éppen a földöntúli nyugalom és vákuum az, ami ezt a vidéket különlegessé teszi. Ez a hiány, üresség az utazóra is hat, a monotónia miatt mindenféle gyakorlás vagy akarat nélkül meditatív állapotba lehet jutni.

 

A Stuart főút megépítése óta a vérbeli utazók már nem szeretik annyira ezt az útvonalat, sokkal inkább kedvelik a rázósabb, kalandosabb átkelőket, mint például az Oodnadattát, Birdsville-i és Tanami trackeket. Ennek ellenére a Stuart főúton haladni sem kéjutazás, akad dolga a sofőrnek, még ha el is kerüli azokat az akadályokat, amelyek a felsorolt utakon bőséggel megtalálhatók.

 

A földalatti bányászvárost, Cooper Pedy-t (nevét a „fehér fickó luka a földben” kifejezésből eredeztetik), mindenképpen meg kell látogatni, de ott van még a Mataranka kristálytiszta vize és az Alice Springs is. Ha valaki egy kicsit ki akar szabadulni a városi zsivajból, jobb helyet nem is választhatna, mint ez az ősi álmokat idéző sivatag.

 

 

 

Még több információ: www.australia.com/en

 

(Fotó: flickr.com by cjohnlang)

Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: