Svájci tudnivalók

Svájc - Hihetetlenül magas életminőséget biztosít, s ebből ha átmenetileg, az utazók is részesülhetnek. A közlekedés pontos és gyors, az infrastruktúra verhetetlen, a bitonság kielégítőén jó.

Svájc praktikus tudnivalói, közlekedési információkkal.

Időjárás

 

A klíma egész évben mérsékelt, nem jellemző a szélsőséges hideg vagy meleg. A nyár meleg, kissé forró júniustól szeptemberig. De a hegyek között ekkor is kellemes. A síközpontok november végén nyitnak, és hóolvadásig, áprilisig úgy is maradnak.

 

Téli időszakban, nagyobb havazások idején a hegyvidéki területeken jelentősen megnő a lavinaveszély, ezért a kijelölt útvonalakról tilos letérni.

 

 

Egészség

 

A svájci egészségügyi ellátás az egyik legjobb a világon, de nagyon drága, egészségügyi biztosítás ajánlott.

 

 

Biztonság

 

Kötelező védőoltás nem kell. Svájc biztonságos ország, alacsony a bűnözés, de emelkedik a lopások száma, több a zsebtolvaj és a szélhámos a városközpontokban és a tömegközlekedési eszközökön. Nem ritka a rablás az éjszakai vonatokon. Segélyhívó telefonszámok: rendőrség: 117, tűzoltók: 118, mentők: 144.

 

 

Közlekedés

 

Repülés - A belföldi légi közlekedés gyors, de drága, és - kivéve a Genf és Zürich közötti szakaszt (45 perc) - sokan inkább a vasutat vagy a közutakat választják.

 

Közút - A közlekedés jobb oldali, az utak minősége jó. De számos hegyi út szűk és kanyargós, ráadásul télen gyakran lezárják a veszélyes szakaszokat. (www.slf.ch) Hóláncokra és téli gumira szükség lehet. Autókölcsönzés minden városban. Az autópályák matricakötelesek. A biztonsági öv kötelező, a 12 év alatti gyermeknek a hátsó ülésen a helye. A tompított fényszóró használata kötelező a nap folyamán. Sürgősségi autómentő: www.tcs.ch.

 

A magyar vezetői engedélyt – legfeljebb egy év időtartamig – elfogadják Svájcban. Zöldkártya tanácsos. Az egyes városok parkolási szabályzatai és tarifái eltérőek. A kék zónát elsősorban a helyi lakosoknak tartják fenn. Célszerű az autóban parkoló tárcsát tartani, mert egyes övezetekben használni kell. 

 

Taxi - Regisztrált taxik állnak az utazók szolgálatára minden városban. Minden taxiban van taxióra, de hosszabb távra érdemes előre megegyezni.  10-15 % borravaló a szokásos.

 

Tömegközlekedés - A rendkívül hatékony és integrált városi közlekedési rendszerek modellként szolgálhatnak más országok számára. Villamos, busz, metró, elővárosi vasút. A viteldíjak általában zónásak. 

 

Vasút - A vasúti közlekedés különösen jól fejlett [Schweizerische Bundesbahnen (SBB) / www.sbb.ch] A vonatok sűrűn közlekednek és pontosak, tiszták, infrastruktúrájuk magas színvonalú. A turisták körében nagyon kedveltek a hegyvidéki kiránduló panoráma-vonatok.

 

Saját jogon is híres a Gornergrat-Bahn Zermatt, az egyik legrégebbi hegyi vasút, 3000 méter magasra kapaszkodik fel, a Matterhornra. Különböző vasúti bérletek: Travel System (www.swisstravelsystem.ch). A svájciak is szívesen utaznak vasúttal, amely tiszta, kényelmes és pontos, valamint közvetlen megállója van a zürichi és a genfi repülőtéren is (a budapesti járatok is ide érkeznek).

 

 

Távközlés

 

Az ország nemzetközi hívószáma +41. A kimenő kód 00, majd az adott ország kódja (pl.: 0036 Magyarország). Mobiltelefon GSM 1800-as és 900-hálózat az ország egész területén. Internet kávézók a nagyobb városokban és üdülőhelyeken.

 

 

Nota Bene

 

Ajándéknak: óra, csokoládé, sajt, tehén harang, svájci bicska. Soha sem árt egy könnyű esőkabát vagy melegebb felső ruházat. Mérsékelt lavinaveszély egész évben a svájci alpesi régiókban. A három hivatalos nyelv: svájci német, francia és olasz. A legtöbb ember legalább három nyelven beszél, az egyik köztük az angol. Elektromos áram 220 V AC, 50 Hz. Lineáris dugók, lekerekített három pólusú, A típusú, de a lekerekített két tűs csatlakozó is illeszkedik a konnektorba.

 

 

 

Még több információ: myswitzerland.com

 

 

 

(Fotó: flickr.com by Lie)

Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: