Svédországi látnivalók

Svédország minden, csak nem unalmas. Itt a legtisztább a levegő, vegyél hát egy mély lélegzetet, és kelj útra  e csodálatos országban Malmőtől a Kirunáig.

Svédország legszebb látnivalói, nevezetességei.

1. Foteviken Viking Rezervátum

 

Svédország egyik legkedveltebb látványossága a Malmőtől mélyen délre álló höllvikeni viking falu. 

 

A Foteviken Viking Rezervátum egy késő vikingkori falu hangulatos és eleven rekonstrukciója. A belépőjegy egy fantasztikus egyórás tárlatvezetést is tartalmaz.

 

Mintegy 22 náddal vagy tőzeggel fedett viking ház áll a tenger partján, a falu területe nem nagy, de mindig életteli, kereskedők, harcosok, kézművesek uralják és szórakoztatják a látogatókat, és valóban lakják is a házakat!  A régi hagyományos viking törvények és szokások szerint élnek a falu lakói – tavasztól őszig.

 

Június végén hatalmas viking piacot és harci bemutatót is tartanak, a falu félelmetes katapultját is bevetve. Ha valaki itt akarja tölteni az estét vagy az éjszakát, az sem lehetetlen.

 

Cím: Höllviken, Museivägen 24. Belépődíj: 80 SK. Nyitva: április-október, 10:00-16:00. Honlap: www.foteviken.se 

 

 

 

2. Gamla Uppsala

 

Uppsalától alig öt kilométerre található a város eredeti magja, Gamma Uppsala. A kereszténység előtti korban jelentős szerepet töltött be a kereskedelemben és a politikában, a legenda szerint a pogány királyok temetkező helye volt.

 

Az itt zöldellő hármas halom - és több ezer jeltelen sír - mindmáig őrzi titkát, a részleges ásatások ellenére is. Gamla Uppsala titokzatos és misztikus, a vikingek korát és mitológiáját idézi. Népszerű kirándulóhely múzeummal, mini-skanzennal és viking kori sírdombokkal. Valpurgis-éjszakáján (április 30.) a dombok mellett gyújtják meg az ország legnagyobb örömtüzét.

 

Uppsala is nevezetes város, hatalmas gótikus székesegyháza 118 méter magas és ugyanilyen hosszú is. Skandinávia legnagyobb – evangélikus – temploma uralkodók és tudósok nyughelye (Belépő 30 Kr).

 

A főoltár mögött a svéd királyság megalapítója, Wasa Gustav király szarkofágja áll, az oldalkápolna ezüstkoporsójában Svédország védőszentje, Erik nyugszik. A város híres egyetemén megannyi világraszóló tudós dolgozott, köztük a csillagász és fizikus Celsius és a botanikus Linné, kinek sírhelye a katedrálisban látható.

 

Uppsalai Múzeum és Sírkert. Nyitva tartás: 11:00-17:00  nyáron, télen rövidebb ideig. Belépődíj: 50 SEK. Fotó: gamla-uppsala.facebook. Honlap: www.destinationuppsala.se

 

 

 

3. Jukkasjärvi jéghotel

 

Az északi sarkkörön túl, a Kiruna repülőtértől néhány kilométerre nyitotta meg kapuit 1990-ben a fantasztikus jéghotel. A jukkasjärvi szállodát minden évben újra építik december elején, mert áprilisra elolvad. A berendezéseit jégből formázzák, de a vendégeket igazán meleg fogadtatásban részesítik – általában egyetlen éjszakára. Sokan itt tartják az esküvőjüket a Jégkápolnában, és itt töltik a nászéjszakát is.

 

A szobákban nincs túl hideg, átlagosan mínusz 5 fok a levegő hőmérséklete. Különleges élmény egy jégmatracra terített szarvasbőrön aludni hőálló hálózsákban, s előtte jégpohárból kortyolt pálinkával melegíteni magunkat. Reggel pedig egy forró áfonyalére ébredni.

 

⇒ Itt foglalhatsz Svédországban szállást

 

A vendégek 45 különböző méretű és belső kialakítású szobák közül választhatnak. (Mosdó nincs, az a közeli főépületben található!) A jéghotelt minden évben egy nemzetközi hószobrász csapat építi fel és alakítja ki, jobbára a Trone folyó jégtermésére alapozva. Nem csak szállóvendégek látogathatják a hotelt, napközben az átutazók előtt is nyitva áll. Az étteremben a hamvas szederrel és sarki málnával körített szarvas steak pompás ízekkel tetézi a sarkköri kirándulást.

 

Cím: Jukkasjärvi. Nyitva: naponta 10:00-18:00. Belépődíj: ingyenes a nappali látogatóknak. Szállás: 3500 SEK / éj. Honlap és fotók: icehotel.com

 

 

 

4. Falu Gruva

 

Falun rézhegye egykor a világ legjelentősebb rézbányájaként dolgozott, ma a Világörökség része. A hagyomány szerint egy Kare nevű kecske hívta föl a figyelmet a gazdag lelőhelyre, amikor a falu szélén elkódorogva a szarvával túrta a földet - visszatérve rézvörösen csillogott a szarva. A bánya első hiteles említése amúgy 1288-ra datált.

 

A rézbánya mellékterméke, a vörös festék környék szerte elterjed, s ez az oka a régi svéd házak vörösben játszó színárnyalatának. A bányát 1992-ben zárták be.

 

Napjainkban egy hihetetlenül látványos és félelmetes vezetett bányatúra ismerteti meg a látogatókat a bányászat múltjával és a bányászok életével – hatalmas földalatti csarnokok által és több mint 70 méter mélyen… A hőmérséklet odalenn +5 C fok egész évben.

 

A bánya bejáratától távolabb egy drámaian hatalmas mélyedés, a Nagy Pit egy 17. századi irdatlan bányaomlás emléke, a 100 méter mély kráter körül bányászházak állnak. A hajdani omlásban a csodával határos módon - mivel Szent Iván napját ünnepelték - senki sem sérült meg.

 

Cím: Falu Gruva, Gruvgatan 44. Nyitva: 10:00/12:00-16:00 májustól szeptemberig. Belépőjegy: 170 SK. Honlap és fotók: www.falugruva.se

 

 

 

5. Utter Inn-i tóhotel

 

Kétszemélyes szálloda egy svéd tó közepén. Jó drága, két-három napnál többet azonban még senki sem töltött itt, a hálószobai halak társaságában.

Olyan mint egy hotel, fizetni is kell érte, mégsem pusztán szálloda. Műalkotás a Mälaren tó közepén.

 

A svéd művész Mikael Genberg  egy hagyományos, pirosra festett svéd nyaralót (stugas-t) állított vagy pontosabban lebegtetett a szokatlan térben - a Mälaren tó közepén. A hálószoba a stég alatt 6 méter mélyen akár egy akvárium, hatalmas ablakkal.

 

Bár itt a kilátás kissé zavaros, nem olyan, mint a mondjuk Francia Polinézia vizein - de azért olykor néhány kisebb és nagyobb hal beköszön az ablakon át...

 

 

Cím: Utter Inn, Mälaren tó, Västerås. Ár: 400 $ éjszakánként. Honlap és fotók: visitvasteras.se/aktor/hotell-utter-inn/

 

 

 

Még több információ: visitsweden.com

 

 

 

(Fotó: fotevikensmuseum.se)

Betöltés...
(5)
Pozitív értékelés (5) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: