Sydney

Ausztrália - A családok kedvence a Darling Harbour, a világ egyik legnagyobb és legimpozánsabb akváriumvilágával. A Sydney Harbour Bridge-ről elképesztő kilátás nyílik a kikötőre és az Operaházra és azon túlra

Praktikus tudnivalók Sydneyről árakkal.

Nem olcsó város, de csupa napsütés. Sima és tiszta utakkal, forgalmas sétálóutcákkal, fenséges parkokkal, hatalmas kéklő kikötővel, lélegzetelállító épületekkel. No meg kifinomult üzletekkel, emlékezetes múzeumokkal és gyönyörű strandokkal.

 

Időjárás

 

Sydney kellemes és mérsékelt éghajlatáról ismert, de azért itt se minden napsütés és móka. A déli féltekén a nyár általában kellemesen meleg, de azért párás, a legmelegebb napokon ez megterhelő lehet. A legmelegebb a január. A forróság ritka, ha igen, nem süt, inkább szúr a nap.

 

A tél általában könnyű és napsütéses, a hó rendkívül ritka, az éjszakák ritkán és enyhén fagyosak. Sydneyben viszonylag sokat esik az eső, de ezt a helybéliek már észre sem veszik, mert a felhők gyorsan elvonulnak, és kisüt a nap.

 

Látnivalók

 

A nevezetességek belépti díja is borsos, ám Sydney kívülről is szép, nem kell mindenhova mindenáron bekukkantani. És a strandok lenyűgözőek. Még télen is meg lehet mártózni.

 

Családi kedvenc a Darling Harbouri akvárium és a Sydney Harbour Bridge, amelyről pazar kilátás nyílik a kikötőre és az Operaházra, sőt még azon túlra. Kalandorok még a híd tetején is végigmehetnek - kísérővel és teljes biztonsággal. Aki még magasabbra vágyna, azt a 260 méteres Sydney Tower várja. Ám ha inkább a földközeli élményekhez ragaszkodik, ott a homokos Bondi Beach és a Sydney Harbor.

 

Sydney Tower : panoráma és OzTrek térhatású mozi >> 26.50 AUD

Harbour Bridge: magaslati túra, nappal vagy éjjel >> 185.00

Darling Harbour: akvárium vagy állatkert >> 35.00

Operaház túra: egy órás belső túra >> 35.00

Buszos városnézés: 90 perces, mindet fontosat megmutató >> 35

 

A sydney-i Akvárium egy külön csoda. A víz alá merülő alagút mindössze egy azon látványosságok közül, melyek a látogatókat idevonzzák. Az igazán bátrak egy 90 perces víz alatti túrán is részt vehetnek különböző cápafajok társaságában. Népszerű a fóka show, az egzotikus hal- és korallgyűjtemény, a ritkaságnak számító tengeri sárkány, valamint a reggeli akváriumi tea-party. 

 

Sydney szállás

 

A szállodák színvonala magas, hátizsákos számára Kings Cross környéke a legjobb, ahol olcsón lehet szállásra, hotelre lelni, de az olcsóság relatív…  A főszezon a meleg nyári  - általában október és április közötti  - időszak, de különösen január és február havában telítettek a szállodák. Májustól szeptemberig csendesebb a hotelekben a forgalom, az időjárás lehűl, a szállás is olcsóbb, különösen a strandok közelében.

 

 

  Booking.com  

 

 

 

Biztonság

 

Sydney rendkívül biztonságos város, de mint máshol, itt se légy könnyelmű. Óvakodj a tolvajoktól a Kings Cross és Redfern táján a nap minden órájában valamint a Central Station és mozis George Street közelében, a Town Hall állomásnál este – utóbbinál a helyi bandák vernek tanyát, de saját pénzügyeikkel vannak elfoglalva. A Bondi Beach-en este sok a részeg tengerész.

 

Közlekedés

 

Az utak minősége jó, az autópályák kiépítettek, Sydneyben utazhatsz vonattal, egysínű metróval, busszal, taxival, hajóval és komppal is.  CityRail vonatok kötik össze a várost a külső kerületekkel. A metró lestrapált.  A busz a legkedveltebb tömegközlekedési jármű, de csak akkor állnak meg a megállóban, ha leintik őket. Bérlettel lehet felszállni, és csak annyi utasnak, amennyi álló és ülőhely van. Nincs zsúfolt busz. de utas tájékoztatás se…Vízi taxival vagy komppal is érdemes közlekedni.

 

Taxi a reptértől a városközpontig >> 40.00 – 55.00 AUD

Repülőtéri vonat a városközpontig >> 16.50 - 17.50

Transzfer busz a repülőtérről a városba >> 16.00

Helyi busz a repülőtérről a városközpontba >> 3.50

3km taxi Sydney-ben >> 11.80 - 14.80

Metró vagy busz a városba >> 3.80

Egysínű vasút >> 3.80

 

Étkezés

 

Az élelmiszerek és italok ára is magas. A sör, bor és a tömény akkor is húzós, ha piacon vásárolod vagy a helyi borokra korlátozod az igényedet.  Étkezni a városban multikulturális gasztronómiai élmény – tésztát a kínai, tapast a spanyol negyedben, thai curry-s étkeket pedig a bohém King Streeten rendelj. BYOB éttermek olcsók, de nem mindig kifogástalanok. A Circular Quay elegáns vízparti éttermei pedig illően drágák.

 

Költségkímélő reggeli: a fast food az olcsó lehetőség >> 5.90 - 9.90 AUD

Költségkímélő ebéd: szendvicsek vagy ázsiai éttermek >> 7.90 - 14.50

Költségkímélő vacsora: talán a pubok a legalkalmasabbak >> 11.90 - 19.50

Sör (pint): a King's Cross közelében vagy ír kocsmákban >> 4.90 - 9.90

McDonald's Big Mac >> 4.70

 

Mintha minden este másik országban ennénk – a multikulturális Sydney éttermi felhozatala lenyűgöző, legyen szó későesti tésztavacsoráról a Chinatownban, ízes-zamatos tapasról a Spanyol Negyedben vagy autentikus thai curryről a bohém King Streeten. Ráadásul az éttermek többsége – a legexkluzívabbak kivételével – BYOB rendszerben működik. BYOB: Bring Your Own Bottle, vagyis hozd a saját üveged, ami azt jelenti, hogy a vendég a maga által hozott üveg bort fogyaszthatja a vacsorához, s így csökkentheti az étkezés költségeit.

 

Vásárlás

 

Ne hagyd, hogy a Sydney öböl lenyűgöző panorámája teljesen elvonja a figyelmed, a The Rocks' kerület remek kis boltokkal is csalogat: egyedi ajándékokat kínáló művészeti galériák, színes divatholmik és kézzel festett kerámiák között válogathatsz.

 

A dizájner ruhadarabokat a Queen Victoria Building üzleteiben találod, a vintage ruhákat és a legdivatosabb fürdőruhákat pedig a Bondi piacon, utóbbit azonnal és helyben ki is próbálhatod, ez a piac ugyanis a Bondi Beachen rendezkedik be minden vasárnap.

 

Szórakozás

 

Ha leszáll az este, a tősgyökeres ausztrálok a zsibongó bárok és klubok felé veszik az irányt. Ízlésük és egyéniségük szerint, legyen az a szabadszellemű Oxford Streeten, az elegáns The Rocks'-ban vagy a stílusosan züllött Kings Cross környékén. De a legfinomabb koktélokat és legszebb panorámát a Darling-öböl bárjai kínálják.

 

Aki elegáns vacsorára és a város esti fényeinek látványára vágyik, üljön be a mesésen megvilágított Circular Quay egyik éttermébe, rálátással a fénybe borult Operaházra, aki pedig komolyzenei szórakozásra, az vegyen is jegyet az egyik világklasszis opera-, hangverseny- vagy balettelőadásra.

 

 

 

Még több információ: www.sydney-travel-guide.org

 

 

 

(Fotó: flickr.com by Christopher Chan)

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: