Szentpétervár

Oroszország - Szentpétervár klasszikus építészete a régi világ varázsát idézi - megkapó fehér éjszakákkal. Az étel és ital viszonylag olcsó, különösen a fast food helyeken, az angol nyelvű menüket kínáló éttermek drágábbak.

Szentpétervár hasznos tudnivalói árakkal.

Biztonság

 

Nem olyan veszélyes, mint hiszed, de légy klasszikusan óvatos, főleg este.  Minél távolabb vagy a városközponttól, annál veszélyesebb is. Értékeidet ne mutogasd, sok a zsebes és tolvaj, az utcagyerekek agresszívek, a közlekedés türelmetlen és szabálytalan, gyalogos átkelésnél légy körültekintő nagyon.

 

De hidd el, az oroszok barátságosak, és nem történik veled baj, ha nem teszed magad a Tűzvonalba…

 

 

Időjárás

 

Szentpéterváron enyhébb az időjárás, mint gondolnád, de igazán kellemes májustól szeptemberig, a tél egyenesen dermesztő. A nyár általában kellemes, és bár párás, a hőmérséklet nem olyan magas, hogy zavaró legyen.

 

 

Szentpétervári hotelek és szállás

 

Szállások minden árfekvésben… az olcsóbb helyek gyakran alacsony színvonalúak, a privát szobák normális alternatívát jelentenek. Szentpéterváron - s ez alighanem a volt Szovjetunió többi nagyvárosáról is megállapítható - a kiegyensúlyozott színvonalat nyújtó, biztonságos szállodák vagy csúnyák és drágák, vagy fényűzőek és igen-igen drágák.

 

  Booking.com  

 

 

Nagyon rövid ideig van igazán jó idő Szentpéterváron, a szállodák főszezonja májustól szeptemberig tart. Ezt a hotelek is tudják… A hideg hónapokban a felsőbb kategóriás szállodák leviszik az áraikat.

 

 

Látnivalók

 

Boltíves hidak, kanyargós csatornák, széles sugárutak, elegáns paloták és izgalmas templomok városa. Észak Velencéjének is nevezik. Az Ermitázs Múzeum ( a hajadani Téli Palota) maga is egy csoda, kihagyhatatlan a művészetek kedvelőinek is. Néhány világhírű látványosságtól eltekintve sok az olcsó látnivaló, a közlekedési és a napi költségek alacsonyan tarthatók.

 

Ermitázs Múzeum: a világ egyik legnagyobb s -szebb múzeuma  >> 350,00 RUB

Ermitázs Múzeum + Téli Palota: a kombinált jegy jó két napig is >> 790,00

Orosz Múzeum: klasszikus és avantgard orosz művészet >> 350,00

Nyári kert és palota (Letny Sad): Nagy Péter fényűző világa >> 200

Szent Izsák székesegyház: kívül, belül félelmetes >> 300 RUB      

 

Nyevszkij Proszpekt Egész Oroszország talán leghíresebb sétánya, ahol ma is sikk egyet korzózni. A dicső cári időkön és az orosz irodalom nagyjain való merengést ugyan némileg zavarja, hogy a gyönyörű, olasz mintára épült paloták földszintjén egymást érik a nemzetközi márkaboltok, de a hangulat így is feledheteten. Gyönyörködjön a híres Ancskov-híd díszes faragásaiban, és térjen be a Kazanszkij katedrálisba, ahol többek között Kutuzov tábornok földi maradványai is nyugszanak. Ha pedig elfáradt a sétában, a szemlélődést a vízről is folytathatja: motorcsónakot a Mojka, a Gibojedova és a Fontanka Csatornánál bérelhet.

 

Péter Pál Erőd A város legrégibb épülete, Nagy Péter óta a cárok temetkezési helye. (II. Miklóst is itt helyezték végső nyugalomra 1998-ban, nyolcvan évvel a halála után.) Az erőd egykori rabjainak sorában olyan illusztris nevek szerepelnek, mint Dosztojevszkij, Gorkij vagy Lenin bátyja. A belépés ingyenes, csak az idegenvezetésért kell fizetni. Szerdán, illetve minden hónap utolsó keddjén zárva.
Szent Izsák katedrális Az ortodox templomépítészet egyik legkiemelkedőbb alkotása. A magasba ívelő mennyezet, a káprázatos mozaikpadló és az impozáns oszlopsor szinte rabul ejti a látogatót. Külön belépőjeggyel az épület tetejére is felkapaszkodhat, ahonnan lélegzetelállító panoráma nyílik a városra.
Ermitázs A világhírű Állami Ermitázs Múzeum több mint három millió darabos gyűjteményének csupán egy kis része látható a kiállításokon, az 535 termes Téli Palotát végigjárni így is több napot venne igénybe. A múzeumot Nagy Katalin alapította, aki megszállottan és igen jó szemmel gyűjtötte az európai festészet gyöngyszemeit. Igaz, a műveket eleinte csupán saját, néhány szobás, a palota többi részétől elzárt remetelakába - franciául hermitage - szánta. A kollekció egyike a világ leggazdagabb képzőművészeti gyűjteményeinek: a számos híres Rubens-kép, a több mint 25 jelentős Matisse vászon, a jó néhány Picasso a festészetkedvelők tízezreit vonzza a múzeumba. Hétfőn zárva. 

 

 

Közlekedés

 

A négy vonalból álló metró szép, gyors és sűrűn jár, cirill betűsek az állomások, a villamosok (1. és 14. vonal) városnézésre is jók, a megállókat a sínek fölötti piros-fehér színű táblák jelzik.  A K -betűvel jelölt kereskedelmi járatok és minibuszok leinthetők, magasabb a díjszabásuk. A troli zsúfolt, belvárosi járatokkal. Minden sétahajóút érinti a Fontanka folyót, a Mojkát és a Gribojedov csatornát. 

 

A taxi lehet csapda és drága, magánautóba ne szállj be, még ha kínálkozik is. Petersburg taxi vagy Park taxi kivétel. A Néván 11 híd ível át, naponta kétszer órákra felemelik a hajóforgalom miatt, látványos, de a túloldalon ragadhatsz…!

 

Taxi a reptértől városközpontig >> 500,00-600,00 RUB

Airport Express busz városközpontig >> 100,00

Busz, majd metróval a repülőtérről a városba >> 41,00

3km taxi Szentpéterváron >> 80,00-120,00

Metrójegy >> 22,00 RUB

Villamos vagy buszjegy >> 19,00 RUB

 

Aktuális árak ⇒ Szentpétervár

 

Étkezés

 

Blini, avagy vékony palacsinta, hajdinából, kaviárral. Borscs, avagy  céklaleves. Scsi, avagy káposztaleves. Plov, avagy bárányhús és rizs, zöldséges egytálétel.

 

Reggeli: sok olcsó lehetőség >> 50,00-140,00 RUB

Ebéd: rengeteg éttermi lánc és alkalmi specialitások >> 90,00-180,00

Vacsora: hagyományos ülős helyeken >> 120,00-250,00

Sör (0,5l) rengeteg a pub, ez a nagy-ivás városa >> 70,00-140,00

McDonald's Big Mac: több mint 30 McDonald's Szentpéterváron >> 69.00 RUB

 

 

Egészségügy

 

Az orosz egészségügyi ellátás hullámzó, a személyzet sem beszél általában angolul. A Regional Medical Unit no. 20 és a Mariinsky Hospital no. 16  kórház a jobbak közé tartozik. A magánklinikákon magas színvonalú az ellátás – magas áron. Köss mindenre kiterjedő biztosítást. Vigyázz az utcai étkezésre és italozásra. Minőségi palackozott vizet igyál és tarts magadnál wc-papírt.

 

 

Vásárlás

 

A szuvenír Oroszországban nem feltétlenül egyenlő a giccsel és a silány minőséggel. Ha alaposan körülnéz, igényes porcelánokat, festett és lakkozott fadobozokat, szép szamovárt vagy szörmét találhat jutányos áron. A Grand Hotel Europe közelében található Klenovaja fasor egy szakasza kifejezetten szuvenírpiac, ahová turisták ingyen, a helyiek viszont csak belépő ellenében mehetnek be. A Nyevszkij Proszpekten ugyancsak sokan kínálják portékájukat, s külön érdemes betérni a 48. szám alatt található Passage üzletházba. A régiségvásárlással viszont érdemes vigyázni, mert a száz évnél régebbi tárgyak csak külön engedéllyel vihetők ki az országból, s ennek beszerzése nem éppen egyszerű feladat. Ikont pedig egyáltalán nem vihetnek ki a külföldiek.

 

 

 

Még több szentpétervári információ: saint-petersburg.com

 

 

 

(Fotó: shutterstock.com)

Betöltés...
(7)
Pozitív értékelés (7) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: