Tahiti

Francia Polinézia - Tahitin semmi nyoma nincs olyan mértékű sugárzásnak, melyet egy 25-ös faktorszámú napkrém ne tudna kivédeni. A fővárosban, Papeeteben mindenkinek el kell töltenie egy kis időt Francia Polinéziába érkezésekor, ha másért nem, azért, mert az összes repülő itt landol a Faaa reptéren. 

A város időnkét forgalmi dugókat is produkál, nappal élettel teli, de ha leszáll az est, minden elcsendesedik. Kevés a szórakozóhely, a nagyobb nemzetközi szállodák (Beachcauber, Le Meridien, Sofitel) a város peremén, közvetlenül a parton épültek. A partok sziklásak, illetve fekete vulkanikus homokkal borítottak, ezért minden előkelőbb szállodának mesterségesen kialakított medencéje van, amit gyönyörű trópus) kert vesz körül.

 

Aktuális árak Francia Polinéziában

 

Tahitin feltétlenül nézzük meg a Paul Gaugain múzeumot, a Botanikus kertet, a Tahiti múzeumot. Aki igazi élményre vágyik, béreljen terepjárót és tegyen egy kiadós túrát a sziget belsejébe. Páfrány barlangok, eldugott vízesések, fantasztikus alakú vulkáni kúpok és mesés völgyek várják. Mindezt helikopteres kiránduláson a levegőből is érdemes szemügyre venni.

 

Francia Polinézia legnagyobb szigete, legmagasabb pontja 2241 méter magas Mount Orohena. Fővárosa, Papeete az északnyugati parton fekszik. Éghajlata trópusi, de elkerülik a trópusi betegségek, a tífusz, malária ismeretlenek a szigeten. Mérges kígyók sincsenek. A tahiti kultúra  ősi hagyománya a tánc (az otea és a hula), a  tetoválás és a navigáció ( va'a vagy tahiti kenukkal).  A fővárosban található a Robert Wan Gyöngymúzeum a világ egyetlen múzeuma, amelyet a gyöngyök világának szenteltek.  

 

Az édesburgonya hazája Papeete, ahol hibiszkusz van az ember egyik füle mögött, mobiltelefon a másikon. Itt, a központi piacon még a banánt is ruhaneművé változtatták. A mérhetetlen mennyiségű taro gyökér, paprika és mangó úgy csillog, mintha bemutatóra tisztították volna. Tahiti gyümölcsei is jelen vannak. A hatalmas méretű görögdinnye, a pamplemousse, ami a grapefruit egy változata, vagy a felséges ananász mind kívánatosan kelleti magát a trópusi hőségben. És akkor még nem is beszéltünk a fantasztikus méretű és zamatú mangóról vagy a licsihez hasonlatos rambutanról. Igazi helybeli zöldségfélének számít az édesburgonya, amit Polinézia adott a világnak.  

 

Itt foglalhatsz Tahitin szállást

 

A helyi társasélet központja a kikötő. Elöl horgonyoznak a turistahajók és jachtok, majd a halászhajók és a fregattok sorakoznak. A szárazföldön azonban mindenki a Le Truck-kal utazik, ami a tömegközlekedés talán legvidámabb formája. Egy nyitott oldalú, popzenével töltött városi busz, melynek ára legalább annyira jó, mint a hangulat, melyet áraszt.

 

Az itt fogyasztható polinéz specialitások ötvözik a francia, kínai és olasz konyha jellegzetességeit. A pizzától a snackig, a marhahústól a kókusztejben készült delfinhalig (nem delfin, hanem hal), végtelen a variációk száma. A szendvicsek elég borsos árúak, kiváló minőség és alacsony ár jellemzi azonban a casse-croute-t, ami talán a legfinomabb, s legkedveltebb étel Tahitin. Snackbárokat mindenütt találunk, melyek néha bizalomgerjesztőbbek az éttermeknél, de mindig egyszerűbbek és olcsóbbak. A szupermarketek kínálata bőséges és választékos, az árak viszont magasak.

 

Meglepő viszont, hogy az óceán kellős közepén csak elvétve találunk speciálisan tengeri ínyencségeket kínáló éttermet. Ennek magyarázata a meleg. Mivel a folyamatos hűtés nincs megoldva, a gyors romlékonyság miatt csak néhány halféleség szerepel az étlapokon. Ilyen a tonhal, a maki-maki vagy delfinhal, a tazar és a papagájhal. A lazacot és a pisztrángot Ausztráliából vagy Új-Zélandról importálják, a homárt és a garnélarákot szintén külföldről szerzik be.

 

 

 

Még több információ és fotó: www.tahiti.com

 

 

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: