Észtország   Tallinn    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek

Tallinn látnivalók

Észtország - Tallinn kompakt kis város, nagy része könnyen bejárható gyalog is, anélkül, hogy   taxiba vagy buszra  szállnál. Akár várost akarsz nézni, akár vásárolni vagy szórakozni, soha nem kell messzire menned.  Az óváros az évszázados történelmi viharok ellenére is szinte épen marad meg.

Tallinn legszebb látnivalói, nevezetességei.

1. Óváros

 

A várfal lakótornyai vagy üresek, vagy lakják, vagy épp egy közintézménynek adnak helyet.

 

A Városház a Baltikum legszebb eredeti állapotában megmaradt késő gótikus építészeti emléke. Az óváros híres temploma, a Szent Olav és annak 159 méteres tornya a középkori Európa legmagasabb épülete volt, kitéve a viharoknak és a villámok előszeretetének. Az Alexander Nyevszkij székesegyház az orosz ortodoxok időket idézi, mind a 11 hatalmas harangjával. 

 

2. Szűz Mária Székesegyház

 

A Toompea dombon álló középkori (domonkos szerzetesek által épített) templom a legszebb történelmi látnivalók egyike. Izgalmasak a falakon található, faragott nemesi címeres sírfeliratok. Ha megmászod a 69 méter magas barokk harangtornyot, csodálatos panorámában lesz részed.

 

Cím: Toom-Kooli 6. Fotó és honlap: www.toomkirik.ee

 

3. Észt Szabadtéri Múzeum

 

Időutazás a vidéki s hajdani Észtországban. A hatalmas, erdős parkban két évszázados épületek: nádfedeles házak sora, kápolna, falusi iskola idézi, miként éltek itt az emberek és harcoltak a túlélésért.  Ideális egy családi piknik számára, remek menekülés a városi életből.

 

Cím: Tallinn. Vabaõhumuuseumi tee 12. Fotó és honlap: www.evm.ee

 

4. Kadriorg Palota

 

A palotát Nagy Péter orosz cár építette olasz mesterekkel 1718-ban. Felesége tiszteletére nevezték el Katalin-völgynek (Kadriorg). A palota és gazdagon díszített nagyterme a barokk építészet legcsodálatosabb példája, egész Észak-Európában nincs párja.

 

Itt foglalhatsz Tallinnban szállást

 

A Finn-öböl partjára épült cári rezidencia szökőkútjaival, ápolt kertjével, virágágyásaival és sövényeivel egy kicsit Versailles-t idézi. A palotában nyílt meg a Kadriorg Art Museum, amely a régi orosz és nyugat-európai művészet legnagyobb észtországi gyűjteményét birtokolja.

 

Cím: A. Weizenbergi 37. Fotó és honlap: www.kadriorumuuseum.ee

 

5. Kiek a de Kok

 

Kiek a de Kok, avagy pillantás a konyhába… A hatalmas, 38 méter magas ágyútorony ma múzeum, egykor a város védelmét és a megfigyelést szolgálta, hisz a magasból még az alant lévő házak konyhájába is be lehetett kukkantani. A torony alatti alagútrendszer a világháborúban óvóhelyként szolgált. A múzeum jól felépített, több élőkép és interaktív játék is segíti a történelem megértését.

 

Cím: Komandandi tee 2. Fotó és honlap: linnamuuseum.ee/kok/

 

6. Tallinn TV-torony

 

Az 1980-as moszkvai olimpia idején épült 314 méter magas TV-torony, nem csak a 107 méter magasból nyíló panorámával csábítja a turistákat, de lehetővé teszi, kivált a gyerekeknek hogy egy mesemondós műsor felvételén is rész vehessenek. A torony a belvárostól mintegy 7 kilométerre elterülő Pirita kerületben magasodik, ez a zöld, tengerparti város remek strandjaival és fenyőerdős parkjaival népszerű kirándulóhely.

 

Cím: Kloostrimetsa tee 58A. Honlap: www.teletorn.ee

 

7. Szent Miklós-templom

 

E lenyűgöző 13. századi templom az egyház művészetét bemutató múzeumnak ad otthont, itt őrzik Tallinn leghíresebb festményét, 15. századi művész, Bernt Notke hátborzongató Haláltánc című képét. Mivel az épületnek remek az akusztikája is, rendszeresen tartanak orgona-koncerteket és kórus előadásokat.

 

Cím: Niguliste 3. Fotók és honlap: www.nigulistemuuseum.ee

 

8. Tengerészeti múzeum

 

A tengerparti Kalamaja külvárosban található az észt tengerészet és hadtörténet múzeuma.  A hatalmas hangár a maga nemében elképesztő és egyedülálló: történelmi hajók, Európa legnagyobb gőzhajtású jégtörője, egy bejárható Lembit tengeralattjáró, megannyi hidroplán és sok izgalmas légvédelmi fegyver és szimulátor várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.

 

Cím: Vesilennuki 6. Fotó és honlap: www.lennusadam.eu

 

9. Szent Katalin Passage

 

A legszebb és legizgalmasabb Óvárosi átjáró, teli  hangulatos kézműves műhelyekkel, üvegárusokkal, kalaposokkal vagy paplankészítőkkel, keramikusokkal, ékszerészekkel, és selyemárusokkal.

 

 

 

Még több információ: tourism.tallinn.ee

 

 

 

Fotó: pixabay.com

Betöltés...
(6)
Pozitív értékelés (6) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: