Észtország   Tallinn    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek

Tallinni kisokos

Észtország - A várost közrefogja a viszonylag olcsó, egykori keleti övezet, valamint az őrülten drága Skandinávia, így nem meglepő, hogy az árak többnyire valahol a kettő között mozognak. 

Tallinn praktikus tudnivalói árakkal.

Biztonság

 

Szórványos a bűnözés, persze a zsebesek kitartóan dolgoznak itt is, kivált Tallinn óvárosában, a repülőtéren, a vasútállomásokon, az autóbusz-állomásokon és a Központi Vásárcsarnokban. Éjszakai bárokban, szórakozóhelyeken légy észnél, túlszámláznak vagy italt rendelnek a kontódra.

 

Időjárás

 

A nyár egyértelműen alkalmas idő a látogatásra, a hosszúak a nappalok és ésszerűen meleg az idő. Májustól egész szeptemberig elég kellemes az idő, de a többi évszak hideg.  Télen erős a havazás, a nagy hideg se ritka, aki nem szokott hozzá, folyton fázni fog.

 

Tallinni hotelek és szállás

 

Tallinn drágább és zsúfoltabb, mint várnánk, júniustól augusztusig. Sok szállás teltházas. A turisztikai szezon áprilistól októberig húzódik, de a kezdetén és végén jó hotel vagy szállás ajánlatokhoz lehet jutni.

 

  Booking.com  

 

 

Tallinn szállodái a 3 csillagos kategória felett drágák, de a privát szobák és az 1-2 csillagos hotelek megfelelő alternatívát biztosítanak. 

 

Látnivalók

 

Tallinn hirtelen sok utazó listájára került fel az utóbbi években, így a város turisztikai infrastruktúrája gyorsan fejlődik. A város főbb látványosságai ingyenesek vagy nagyon olcsók, utóbbi igaz a nem túl igényes étkezésekre és italozásokra is. A belváros gyalog könnyedén bejárható, és érdemes is, a jellegzetes látnivalók megközelítéséhez nem kell se taxiba szállnod, se buszra ülnöd.

 

 

Közlekedés

 

Tallinn-nak 700 kilométer hosszú a villamos-, busz- és trolibuszhálózata - az észteknek ingyenes. Neked még nem... Az észt jog előírja, hogy este a gyalogosok kis prizmát viseljenek a táskájukon, a kabátjukon vagy sapkájukon a jobb láthatóság kedvéért, minden szupermarketben kapható.

 

Aktuális árak ⇒ Tallinn

 

Étkezés

 

Az észt ételek első nekifutásra ijesztően hatnak. De nem a kelet-európai gyomornak.  Észt specialitások: a szeppik (szürke kenyér), a marinírozott apró hering, a tejfölös-burgonyás hering, a szjult (kocsonya), a lejvavatszk (kenderolajjal készült, rozsos-burgonyás tekercs). Remek éttermek közül válogathatsz.

 

Tallinnban nagyítóval is alig találsz olyan éttermet, amely észt specialitásokat kínál, talán mert a hideg és a szegénység miatt az észt konyha évszázadokon át egyhangú volt és alig fűszerezett. A legjobb éttermeket persze az óvárosban találod.

 

Az észt étkezési szokások a hideg telekhez és a meleg nyarakhoz igazodnak. A nyár a friss zöldségek és a halak ideje, de amint fagyni kezd, asztalra kerülnek a nehéz, de energia dús és vitaminpótló  ételek, a  savanyú káposzta és a különféle hurkák,  sültek, a sűrű levesek és a férfias pörköltek.

 

Az észt ételek alapja a hús és kolbász, a cékla és savanyú káposzta, a burgonya valamint a hering,  a füstölt vagy pácolt angolna és a rák. Észt nemzeti eledel a raim (a balti törpe hering ) és a lepényhal. Sajátosan észt leves a leivasupp, amely egyfajta áztatott fekete kenyérből készített édes leves, tejföllel vagy tejszínnel, gyakran fűszerezett fahéjjal és cukorral. A hagyományosan népszerű Kali - az orosz kvász-hoz hasonló - ismét egyre népszerűbb. A helyben főzött sörök is kedveltek,  Észtország két legrégebbi sörfőzdéje:  az 1807-ben alapított A. Le Coq  és az 1820-ban alapított Saku.

 

Ha Tallinnban nézelődve akarsz éttermet választani, sétálj végig a Viru utcán... Jó időben teraszok sokasága vár a turistákra, hegyén-hátán. Mi most nem innen ajánlunk.

 

Bocca Elegáns olasz étkező. Letisztult vonalak, minimalista berendezés jellemzi, az éttermet friss és divatos érzés hatja át, ahol a grillezett tonhalkoktélhoz és a dekadens libamájhoz némi, az ízekbe bujtatott gasztrofilozófia is jár.

Goodwin Steakhouse Klasszikus amerikai steakhouse némi észt ízléssel és remek borokkal párosítva.  Ideális a húsimádók számára. Nem csak hangulatos és népszerű, de a város legjobb steakhouse-a, és vigyáz is a hírnevére. Ne félj semmit, egy argentin bika ül kinn a padon,  a bejáratnál, amíg te odabenn vacsorázol.

Le Château Egy varázslatos franciás étterem, boltíves, a vadászatok világát idéző belső terekkel, gyertyafényes étkezővel, fából készült bútorokkal – a 17. századi francia nemesség világát idézve. Az ételsorok se keltenek csalódást, de kosztümös, franciás etikettes vacsorát is rendelhetsz.

Turg Hangulatos kis étterem, remek konyhával és menüsorral. Itt rendelheted meg magadnak a város legjobb pizzáját, de ha norvég lazacra vágysz paradicsomos burgonyapürével, vagy sült almára fagylalttal és vanília öntettel, akkor sem fogsz csalódni. k. Hétköznapokon déltől büfé, alacsony áron, ínycsiklandozó ételekkel.

Eesti Söögituba Egy 16. századi, hajdani kereskedőház, boltozatos pincéje ad otthont ennek a hiteles észt konyhát vivő étteremnek.  Hagyományos receptek alapján készülnek a helyi finomságok, az étteremhez tartozik egy nagy terasz is. Kóstold a balti herringet burgonyapürével , meleg paradicsom salátával és tartármártással, a füstöltsertéshúst mézes káposztával, mustár mártással és kemencében sült burgonyával.

 

Vásárlás

 

A legtöbb üzletet az Óvárosban találod, az áruházak a hét minden napján nyitva tartanak, hitelkártyát elfogadnak. De a nagy és tejes körű áruválasztékot kínáló áruházakra és bevásárlóközpontokra is könnyen rátalálsz, mert az utóbbi évtizedben ellepték a várost. Mint Budapesten, a kiskereskedők nem kis szomorúságára.

 

A bevásárló túrák kötelező állomása a tallinni szabadtéri gyapjú-piac a Müürivahe utcában, ahol gyapjú pulóverek, ruhák, felsők, sálak, kesztyűk, sapkák között válogathatsz.

 

Még ennél is érdekesebb a Szent Katalin-átjáró. Itt középkori stílusú kézműves-műhelyek sorakoznak a bámészkodók legnagyobb örömére, színes és sokféle portékával.

 

Vásárolhatsz ajándékba: kézzel kötött gyapjú pulóvert hagyományos észt népi mintákkal, faragott söröskorsót, látványos nemezkalapot, mészkő gyertyatartót. Eredeti, művészi, kézzel készített ékszereket, finom kerámiákat. Kézzel festett marcipánt.

 

Divatos ruhákat, cipőket, parfümöket Tallinnban az óvárosi Viru és Müürivahe utcák elegáns butikjaiban vásárolhatsz.

 

Még több információ: tourism.tallinn.ee

 

 

 

 

Fotó: pixabay.com

Betöltés...
(8)
Pozitív értékelés (8) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: