Tanzánia    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek

Tanzániai látnivalók

Tanzánia - Afrika turisztikai ékszere: itt található a kontinens legmagasabb csúcsa (Kilimandzsáró), a legmélyebb (Tanganyika-tó) és a legnagyobb (Victoria) tava, a leghíresebb nemzeti parkja (Serengeti). S itt honos a világ legnagyobbja, a kókuszdió rák.

Tanzánia legszebb látnivalói.

1. Serengeti Nemzeti Park

 

Jelentése maszáj nyelven: végtelen síkság. Tanzánia legrégebbi parkja, és egyike a világ legjobb vadvilági menedékeinek, észak felé közvetlenül érintkezik a kenyai Masai Mara parkkal.

 

A vadvándorlásáról híres. A nyílt síkság a becslések szerint három millió nagytestű emlősnek ad otthont a vonulás idején, s nagy koncentrációba élnek itt kisebb vadak és madarak.

 

A patások vándorlását szorosan követik a ragadozók…, köztük oroszlánok, gepárdok, hiénák. A legnagyobb kihívást a folyókon való átkelés jelenti, ahol igazi küzdelmek zajlanak, s a gyenge állatok többnyire a krokodilok és oroszlánok áldozatává válnak.

 

Megfigyelésre a legjobb időszak június eleje és november közepe, a visszatérés ideje. A nemzeti park egyetlen Ol Doinyo Lengai működő vulkánja – a világon egyedüliként - karbonatitos lávát lövell, amely a levegőben feketéből fehérre változik, s vastagon borítja a tájat.

 

Fotó: facebook by Serengeti Natioanal Park. Még több információ: www.serengeti.org

 

 

 

2. Kilimandzsáró Nemzeti Park

 

Majd’ hatezer méterrel magasodik az afrikai síkság fölé a magányosan szunnyadó vulkán, a Kilimandzsáro hófödte csúcsa. Lejtői a buja esőerdők, lankái az elefánt, a bivaly, az orrszarvú és a leopárd hona… Afrika legmagasabb hegycsúcsa. Az egyenlítőtől 320 km-re, túlnyomórészt bazalt alkotja, sziklamászásra ezért nem alkalmas.

 

Teleki Sámuel érte el elsőként a Kilimandzsáró 5310 méter magasan húzódó hóvonalát. Hat különböző nehézségű útvonalon lehet megmászni, tapasztalt vezetővel amatőrök is útnak indulhatnak.

 

A legegyszerűbben a legnépszerűbb Marangu nyomvonalat követve lehet elérni a Kilimandzsáró  csúcsát. Hegyi túrára az augusztus és november közötti időszak a legjobb. Vigyázz, a hegyi betegség megkínozhat!! Ne erőltesd a csúcsot, ha nem megy.

 

Fotó: flickr.com by Abhimanyu. Még több információ: www.climbmountkilimanjaro.com

 

 

 

3. Udzungwa Nemzeti Park

 

Elképesztő biológiai sokféleség jellemzi a nemzeti parkot, a gépjárműveket kitiltották a természet és a túrázók védelmében.

 

Erdei ösvények hálózata szövi át, a rejtett vízesések és fenséges magaslatok, a barlangok és élőhelyek megismerésének népszerű formája a félnapos kirándulás Sanje Vízesés nyomvonalán, és a kétnapos Mwanihana panorámás túra.  Rengeteg az egzotikus állat: madarak, emlősök, hüllők, kétéltűek, pillangók.  És élnek itt vörös colobus majmok is.  A legjobb időszak: június és október között. (Fotó: flickr.com by Chris Vickio)

 

 

 

5. Ngorongoro  & Olduva

 

A védett terület legfontosabb régészeti lelőhelye az Olduvai hasadék, fő attrakciója a Ngorongoro kráter. Több millió évvel ezelőtt a hatalmas tűzhányó összeomlott, pereme azonban ép maradt. A krátert benőtte a fű, talajából források fakadtak, s középen egy hűs vizű sós tó (Magadi) keletkezett. Ma már ismét pompás élőhely.

 

Jellemző a ragadozók sűrű koncentrációja, de otthon érzi magát itt a veszélyeztetett fekete orrszarvú, a bivaly, a zebra és gnú is. A tavak vonzzák a madarakat, köztük a rózsaszín flamingókat, no meg a dagonyázó vízilovakat, a kráter peremén és az erdős lejtőkön jól érzi magát a zsiráf és az elefánt. A kilátás a kráter pereméről látványos. Kellékek: négykerék-meghajtás és szakavatott vezető.

 

⇒ Itt foglalhatsz Tanzániában szállást

 

Az 1950-es években a krátertől nem messze húzódó az Olduvai szurdokban , egy ásatás során rátaláltak a legkorábban ismert emberi fajra, a Homo Habilis és a korai homonida Paranthropus boisei maradványaira.  Meglehet, itt született az ember…

 

Fotó: flickr.com by Yoni Lerner. Még több információ: www.ngorongorocrater.org

 

 

 

6. Mafia-sziget

 

A Mafia-sziget, valamint Pemba és Zanzibár alkotják a híres Fűszer-szigeteket Tanzánia partjainál. Az Indiai-óceán rejtőző gyöngyszeme: fehér homokos tengerpartok, káprázatos akvamarin színű víz és üdítően kevés turista…

 

Különlegessége nem a föld felszínén, hanem a part menti vizekben búvik: csodálatos korallzátony-rendszere miatt a búvárok kedvence. Békés és nyugodt, távol a zajos turistaforgalomtól.

 

Fotó és informáviók: mafialodge.com

 

 

 

7. Jozani Chwaka Bay

 

Zanzibár legnagyobb természetvédelmi területe, természetes mangrove erdőkkel és ritka, vörös colobus majmokkal. Toronymagas fák, gazdag madárvilág és vadon élő állatok adják különlegességét e területnek - köztük a misztikus zanzibári leopárd, ha csak közben tényleg ki nem halt…1990-ben látták az utolsót… (Fotó: wikipedia by Hasin Shakur)

 

 

 

8. Anglikán katedrális és rabszolgapiac

 

A hatalmas anglikán katedrális, Zanzibár óvárosában (Stone Town) a szigetek egykor legnagyobb rabszolgapiacán áll. Rengeteg elefántcsont és rabszolga cserélt itt gazdát. A székesegyház oltára a hajdani rabszolgapiac bemutató-oszlopa, ostorozó pontja helyén áll.

 

Az épület a gótikus és arab stílus kombinációja, híres a bazilika alakja és donga tetőzete, építtetőjét Edward Steere-t az oltár mögött temették el.

 

A templom mellett egy betonaknában láncra főzött rabszolgák alakjai – híres emlékmű. A rabszolgapiac alá épített nyomorúságos cellák még ma is láthatók. Ha kíváncsi vagy milyen körülmények közepette várakoztak a rabszolgák, amíg titokban Európába vagy India felé nem szállították őket, akkor innen északra, vagy 20 kilométerre, látogass el a Mangapwani barlangokhoz is.

 

 

 

Még több információ: tanzaniatouristboard.com

 

Fotó: shutterstock.com

Betöltés...
(8)
Pozitív értékelés (8) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: