Tanzánia    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek

Tanzánia tudnivalók

Tanzánia - Turisztikai kínálata lebilincselően változatos. De ne próbáld egyedül vagy barátokkal felfedezni. A regisztrált utazásszervezőkben azonban megbízhatsz, és feledhetetlen élményben lesz részed. Ha jól odafigyelsz mindenre.

Tanzánia praktikus tudnivalói, közlekedési információk.

Vízum

 

Az országban semmilyen magyar képviselet nincs. Magyarország tanzániai tiszteletbeli konzuli hivatalának elérhetősége: Obedie Solomon Kimaro, cím: P.O. Box 31895, Dar-Es-Salaam / Tanzánia, telefon: mobil: 255/007 744 299753, iroda: (255) 222 700720, e-mail: macon@ud.co.tz. Probléma esetén fordulj a finn nagykövetséghez: www.finland.or.tz.  A vízum a határokon felvehető,  ára 50 dollár.  Zanzibár szigetére nem kell külön vízum.  Az országból repülővel történő kilépéskor 25 USD/fő kilépési illetéket kell fizetni.

 

Időjárás

 

Két esős évszak van: a kisebb esők ideje októbertől decemberig, a nagy monszun márciustól májusig tart. Utazásra legalkalmasabb a június és augusztus közötti időszak, amikor a nappali hőmérséklet elviselhető, és az éjszakák kellemesen hűvösek. A Szerengeti szezonja a január és a február - a nagy vadvonulások ideje. De az időjárás ekkor roppant meleg.

 

Biztonság

 

Légy óvatos és körültekintő nyilvános helyeken, turisztikai helyszíneken és a szállodák környékén.  A Burundival határos területeket kerüld. Utcai bűnözés, tolvajlás gyakori. Magányos séták veszélyesek.  Topless napozás bűncselekmény. Dohányozni nyilvános helyeken törvénytelen. Útlevélből, iratokból csak másolatot hordj magadnál. Kerüld a távolsági buszon történő utazást, a buszok rossz állapotúak, az utasok gyakran támadásnak vannak kitéve.

 

A nők ne sétáljanak - még nappal sem - egyedül, a tengerparton sem. Hosszú szoknya, fedett váll a nőknél az elvárt viselet. A homoszexualitást büntetik. A demonstrációkat kerüld el. Túlnyomórészt muszlim terület, visszafogott öltözködés ajánlott, különösen nőknek.

 

Egészségügy

 

Ajánlott védőoltás: hepatitis A, tífusz, sárgaláz és gyermekbénulás ellen. Ha Európából érkezel Tanzániába nincs szükséged sárgalázoltásra, de ha például Kenyából, akkor kell.  Maláriatabletták. Étkezés: hámozva, főzve!  A Kilimandzsáró mászásakor kalkulálj a magassági betegség kockázatával…

 

Az egészségügyi szolgáltatások és kellékek korlátozottak. Különleges gyógyszert, ha szedsz, mindig vigyél magaddal. A koleraveszély miatt csak üveges vizet fogyassz. Sok a HIV fertőzött. Átfogó egészségügyi biztosítás javasolt.

 

Közlekedés

 

A közúti balesetek gyakoriak a rossz közutak és a járművek állapota miatt.  Kerüld a kompos utazást a szárazföld és a szigetek között. A kompok túlterhelten, rossz műszaki állapotban közlekednek, az életmentő eszközök hiányoznak a fedélzetről. A nemzeti parkokban csak regisztrált utazásszervezővel szafarizz.  Csak regisztrált taxiba szállj be, mindig kérd el a taxis igazolványát.

 

⇒ Itt foglalhatsz Tanzániában szállást

 

Tippek

 

Kóstold: mtori (banános főtt marhahús), mchicha (zöldséges ragu hússal,  hallal), és ugali (puliszka). Vásárold: gyöngyös afrikai ékszerek, faragott zsírkő figurák, maszáj takarók.

 

Nota bene

 

A szuahéli és az angol a hivatalos nyelv. Az ország telefonos kódja: 255. Telefonálás: kimenő kód 000, majd a megfelelő országkód (pl.: 00036 Magyarország). Mobiltelefonok működnek a nagyobb városokban. A telefonálás szállodából nagyon drága. A főváros Dar es Salaam, de a kormányzati központ Dodoma. Időzóna: GMT+ 3 óra. A fizető eszköz a shilling. Villany: 230 V AC, 50Hz. Szögletes vagy kerek háromtüskés dugaszolók.

 

 

 

Még több információ: tanzaniatouristboard.com

 

(Fotó: flickr.com by Harvey Barrison)

Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (1)

Ez is érdekelhet: