Tashilunpo kolostor

Kína-Tibet - Az első dalai láma építtette, és a panchen lámák – a dalai láma után a legmagasabb rangú méltóság – székhelye volt ez a xigazei kolostor.

Tashilunpo kolostor, az első dalai láma építménye.

Egykor négyezer szerzetes lakta, és Tibet legcsodásabb építménye volt, a kínai kulturális forradalomban azonban az épületek kétharmadát lerombolták, és felbecsülhetetlen károkat okoztak a műkincsekben.

 

1966-ban a vörös gárda fanatikus fiataljai lerombolták a szobrokat, szent iratokat égettek, felnyitották a panchen lámák sztupáit, s a relikviákat a folyóba szórták. A helyieknek mindezek ellenére sikerült néhány értékes kincset megmenteniük, és 1985-ben a tizedik panchen láma vezérletével megkezdődött a négy évet felölelő újjáépítés.

 

Ma 800 monk/pap lakja a monostort, látogatói pedig két kivételes műkincsében gyönyörködhetnek.

 

A legmagasabb épület a Maitreya Kápolna, amely egy óriási Maitreya Buddha – az eljövendő, a messiás Buddha – szobrot őriz. A 26 méteres műalkotást 300 kiló arany és másfél tonna réz borítja.

 

 

A kápolna négy sarkában kisebb Maitreya szobrok kaptak helyet, s Tibet leggyönyörűbb, antik stílusú falfestményei díszítik a termet.

 

A monostor keleti részén, egy szűk folyosón át közelíthető meg a templom, amely a negyedik panchen láma síremlékét őrzi. Itt áll a 11 méter magas ezüst és arany sztupa, amelyet számtalan féldrágakő ékesít. A keleti oldalon áll az aprócska horror-kápolna is, amelyben festett démonok és rémisztő szörnyetegek borzongatják a látogatót.

 

A kolostor északi részén emelkedik az első dalai láma síremléke – ő az egyetlen, akit nem Lhasában temettek el.

 

 

 

 Nyitva: naponta 9.00-17.00. Belépőjegy: 55 ¥.  Honlap: www.tashilhunpo.org

 

 

(Fotó: shutterstock.com, flickr.com by Erik Törner)

Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: