Tippek & toplisták

Trükkös taxik

Tipp - Íme, a leggyakoribb taxis trükkök és a módszerek, de azt is elmondjuk, hogyan kerülheted ki a csapdákat.

Taxisok átvágós trükkjei.

Fáradtan s talán még az időeltolódástól is bódultan megérkezel egy idegen országba, ahol még a nyelvet sem beszéled. Az első dolgod, hogy bejuss a repülőtérről a városba, ahol végre egy kicsit felfrissítheted magad, és nekiindulhatsz a felfedezőútnak.

 

De vigyázz, már a legelején ráfázhatsz, ha beülsz egy reptéri taxiba. A legtöbb taxis csalás azokban az országokban történik, ahol olcsó a munkaerő – és néhányan a turistákat lehúzva próbálnak egy kis extra jövedelemhez jutni –, de az olyan világvárosokban, mint New York, Los Angeles és London is gyakran előfordul. Így ha egy taxis hozzád lép a csomagfelvételnél, és felajánlja, hogy 40 dollárért bevisz a városba, honnan is tudhatnád, hogy a normál ára ennek az útnak úgy 8 dollár körül van…

 

Íme a leggyakoribb taxis trükkök és a módszer, ahogyan kikerülheted őket:

 

1. Már az utolsó busz is elment

 

A csaló taxisok többnyire vagy agresszívan rámenősek vagy kifejezetten barátságosak. De bármelyik típussal is találkozol, az első kérdésük az lesz, bevihetnek-e a városba. Ha te erre azt feleled, köszönöd, inkább a reptéri ingajáratot választod, közlik veled, hogy éppen most ment el az utolsó busz, vagy hogy még három órát kell várnod a következő indulásáig vagy nem megy a busz, mert éppen sztrájkolnak.

 

Megoldás: Legyél képben. Tájékozódj előre az interneten, hogy milyen gyakran járnak a buszok, és írd fel magadnak a várható érkezésed körüli járatok időpontját. Győződj meg arról is, van-e más tömegközlekedési lehetőség, vonat vagy metró, ami bevisz a városba. Így az első két felvetésre máris tudod a választ. Ha világos, hogy a taxis hazudott, vedd tudomásul, és udvariasan mondj nemet. Az interneten annak is utána nézhetsz mely taxistársaságokat ajánlja  a repülőtér, mint hivatalos vagy megbízható szállító.

 

2. Nem működik a taxióra

 

Bár számos nagyvárosban ma már egységárasak a reptéri taxik, sőt gyakran még vouchert is tudsz vásárolni a reptéren, amivel a taxit kifizeted, jó néhány helyen továbbra is taxiórákkal dolgoznak. A leggyakoribb átverések egyike, hogy azt mondják, az óra elromlott. Ha ez menet közben történik, és nem beszéltetek még az árról, kezdhetsz kapaszkodni, mennyibe fog ez neked kerülni.

 

Megoldás: Itt is a megelőzés. Tudd, hogy mennyi az átlag ára egy fuvarnak, és ne ülj be úgy a taxiba, hogy nem egyeztél meg előre a viteldíjban.

 

3. Amikor 1 euró 1000 forint

 

Ha nem vagy tisztában a helyi valuta értékével vagy a fejszámolás nem az erősséged, számos veszély leselkedik rád. Például megegyeztek a helyi valutában, majd a megérkezést követően euróban vagy dollárban kérik a – jócskán fölfelé kerekített – összeget. A helyzetet az is nehezíti, ha zavarba ejtően nagy az árfolyamkülönbség, Hanoiban például 300 000 dong körüli az átlagos viteldíj, de néha szemrebbenés nélkül elkérnek 500 000-et vagy még többet, hátha a turista elveszik a százezrekben.

 

Megoldás: Ne csak azt tudd, hogy mennyi az aktuális valutaárfolyam, nézd meg előre azt is, normál áron mennyibe kerül az étel-ital, csomagmegőrzés, buszjegy és a taxi, így már tudsz viszonyítani. És ne mutasd, ha fáradt, kimerült vagy figyelmetlen vagy, mert akkor valószínűbb, hogy megpróbálják ezt kihasználni.

 

4. Az a hotel leégett

 

A taxisofőr megkérdezi, hol szállsz meg, majd később, már menet közben előáll azzal, hogy az a hotel már bezárt vagy éppen a múlt héten égett le, de szerencsére ő ismer egy még jobb helyet. Vagy ami ennél is rosszabb, megkéred, vigyen be a városközpontba, majd megkérdezed, ismer-e egy jó szállodát. Így élheted át életed legrosszabb szálloda-élményét. A rosszul működő, kisforgalmú hotelek tulajdonosai boldogan kifizetnek húsz százalék jutalékot is a taxisnak, ha új vendéget hoz. Ezt a jutalékot pedig úgy kapja vissza, hogy felszámolja a te hotelszámládra, így nemcsak a város egyik legrosszabb hotelébe kerültél, de még többet is fizetsz érte. Persze, biztosan vannak olyan taxisofőrök, akik jó hotelt ajánlanak, de megéri kockáztatni?

 

Megoldás: Még ha nincs is konkrét elképzelésed, hol szeretnél megszállni, kérd meg a sofőrt, hogy vigyen egy bizonyos szállodához azon a környéken, ahol keresgélni szeretnél. Ha azt mondják, hogy a hotel bezárt, mondd meg, hogy éppen most beszéltél telefonon a portással. Ha előállnak azzal, hogy ismernek egy jobbat, válaszold, hogy már kifizetted a szobát.

 

5. A csomag bent marad

 

Ez a trükk nem túl gyakori, ám annál kínosabb szituáció az eredménye. A sofőr hirtelen megáll útközben, közli, hogy valami baj van az autóval, és megkér, szállj ki, és nézd meg a hátsó kereket… aztán elhajt, az összes holmiddal a csomagtartójában.

 

Megoldás: A legfontosabb, hogy amit lehet, ne a csomagtartóba tegyél, hanem magad mellé az ülésre – a laptopod és más értékes holmid mindenképp. És semmi esetre se szállj ki az autóból, ha a sofőr a volán mögött ül. A viteldíjban pedig azért is érdemes előre megegyezni, mert a csomagtartót – s benne a bőröndöd – lezárva követelhetik tőled, hogy egy horribilis összeget fizess ki a fuvarért.

 

Fotó: pixabay.com

Betöltés...
(6)
Pozitív értékelés (6) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: