Thaiföldi tudnivalók

Thaiföld - Kókuszkoktélt szürcsölgetve napozhatsz a világ legszebb tengerpartjain, békés cápákkal úszkálhatsz, elefánttal focizhatsz, hegyi kolostorba kapaszkodhatsz fel... jól érzed majd magad, ha nem feleded a legfontosabb tudnivalókat. Íme.

Thaiföld praktikus tudnivalói, közlekedési információkkal.

Biztonság

 

Thaiföld déli részén található, muszlimok lakta tartományokban (Narathiwat, Yala, Pattani, Songkhla és Satun) napi gyakorisággal számolnak be a híradások merényletekről - ne utazz a térségbe.

 

Másutt a közbiztonság jó, de vigyázz az értékeidre, repülőjegyedre, útleveledre. Zsebtolvajlás, lopás nem ritka. Útleveled fénymásolatban tartsd magadnál. Óvakodj a nagyon olcsón kínált drágakövektől, ékszerektől. A gépjárművek és motorkerékpárok bérlésekor ragaszkodj a biztosítási igazolás kiadásához.

 

Foglalóként útleveledet soha!, de soha ne add át (szálloda, bérlés, stb). Turista italába szórakozóhelyeken kábítószert keverhetnek. Kerüld el a tüntetéseket. Turista Rendőrség (Tourist Police telefonszám: 1155) – angolul.  

 

Rendkívül szigorúan büntetik a kábítószerrel kapcsolatos bármilyen tevékenységet, akár halálbüntetés is kiszabható. Thaiföld a földrengésveszélyes indonéz szigetvilág közelében helyezkedik el.

 

A földrengések generálta szökőárak Thaiföld nyugati tengerpartjait és tengeri üdülőit veszélyeztethetik. A cunami visszatérően jelentkezhet, ezért a Thaiföldre látogató magyar állampolgároknak fokozottan ajánlott a bangkoki nagykövetségen regisztráltatni magukat.  A monszun időszakban a heves esőzések hatására nem ritkák az áradások.

 

Vízum

 

A 30 napot nem meghaladó turista célú beutazások esetében a magyar állampolgárok mentesülnek a vízumkötelezettség alól. Amennyiben az utazó nem légi határátkelőhelyen lép be Thaiföldre, csak 15 napot tartózkodhat vízummentesen az országban. Ügyelj a beléptető pecsét meglétére!  Honlap: www.immigration.go.th

 

Egészségügy

 

Az orvosi ellátás a fővárosban és a turisztikai központokban jó, de viszont költséges is -  javasolt teljes körű utasbiztosítást kötni.

 

Thaiföldön előfordul a malária, a dengue-láz és az ahhoz hasonló chikungunya vírus is. Használj rovarriasztót, természetjáráskor viselj hosszú ujjú inget, hosszú szárú nadrágot és zárt cipőt. Az ország időjárása trópusi jellegű - ebből következően kiszáradás, napszúrás, erős hasmenés veszélye… A csapvíz, jégkockák fogyasztását kerüld. Sok a HIV fertőzött.

 

Közlekedés

 

A légiközlekedés a nemzetközi előírásoknak megfelelő keretek között zajlik. Utazás előtt érdemes elolvasni azon légitársaságok listáját, amelyek működési tilalom, vagy korlátozás hatálya alatt állnak az EU területén. A bangkoki nemzetközi repülőtérről a városba való bejutáshoz a repülőtéri igazgatóság által fenntartott limuzin szervizt, buszszolgáltatást (Airport Bus), hivatalos taxit (sárga rendszám) illetve gyorsvasutat (Airport Link) javaslom igénybe venni.

 

A vasútvonalak minősége és a vasúti járműpark állapota az európai normák alatt van. Az állami vasút (SRT) a buszjáratoknál lassabb, hajlamos a késésre, de biztonságosabb.

 

Előfordul, hogy zsúfolásig megtelt személyszállító hajók, kompok borulnak fel, illetve süllyednek el Thaiföldön. Túlzsúfolt hajóra, kompra soha ne szállj fel!

 

Nagyon sok a közuti baleset. Bal oldali a közlekedés. Motorbiciklin kötelező a bukósisak. Tranzit autóutakon komoly veszélyt jelentenek a teherautók, kamionok - gyakran bóbiskolnak. Városi közlekedés: motoros tuk-tuk.

 

Időjárás

 

Három évszak: a hideg (novembertől februárig), a forró (március-május) és az esős évszak (júniustól októberig). A hideg évszak a legjobb alkalom egy Thaiföldi utazásra, kellemes a napsütés és a legkevésbé valószínű az eső.

 

Nota bene

 

Az ország uralkodó vallása a buddhizmus, nyitott, toleráns vallás, de nagyon érzékeny az emberi méltóságra, a visszafogott viselkedésre. Buddhista turista látványosságok felkeresésekor ügyelj a megfelelő öltözködésre (váll, térd fedve, zárt lábbeli: templomba lépve le kell venni).

 

Börtönbüntetés terhe mellett tilos minden, a király személyét, a monarchiát vagy a buddhizmust és értékeit kigúnyoló, megalázó cselekmény.

 

Villany: 220 V AC, 50Hz. Lapos és kerek két-dugaszolós. Az ország nemzetközi előhívószáma 66. A kimenő kód 001, majd a megfelelő országkód (pl.: 00136 Magyarország).  A mobiltelefon-hálózatok lefedik a legtöbb várost és üdülőhelyeket.

 

 

 

 Friss információk: konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?thaifold

 

 

(Fotó: flickr.com by Jakob Montrasio)

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: