Japán   Tokió    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek

Tokió

Japán - Íme, egy tokiói alaplista, azzal a megjegyzéssel, lásd meg a hétköznapi csodákat is: a vakvezető járdát és zenélő gyalogoslámpát, a rámpát a tolószékekhez és a mozgássérültek speciális mellékhelyiségét. 

 

Tokio elragadó látnivalói, legszebb nevezetességei.

1. Császári palota

 

A palota Tokió szíve és lelke, a császári család lakhelye, az eredeti erődítményt a Tokugawa sógunátus építette. A jelenlegi kastély 1888-ban készült el, ma is a japán császár otthona. A palotát hatalmas zöld park és kert veszi körül,  ez a Higashi Gyoen, amely nyilvános, bárki sétálhat az ösvényein, sőt mezítláb a pompás pázsiton is - de vigyázat, ez olyan selymes élmény, amely már elsőre is függőséget okozhat... :-)

 

Minden év január 2-án és decemberén 23-án a látogatók beléphetnek a palotába, megnézhetik a császári család néhány szobáját.

 

A kert tavasszal, a cseresznye virágzásakor különösen gyönyörű.

 

Közlekedés: metró, Tokió állomás. Belépődíj: ingyenes. Nyitva: 09:00-16:00 között, zárva hétfőn és pénteken.

 

 

2. Edo-Tokio Múzeum

 

A város történelmi, művészeti, kulturális és építészeti hagyományait mutatja be – elképesztően lebilincselő vizuális teljességgel. Edo volt Tokió eredeti neve alapításakor, 1590-ben, amikor Tokugawa Iejaszu, az első sógun megalapította.

 

Cím: 1-4-1 Yokoami, Sumida-ku. Közlekedés: metróval a Ryogoku-ig az Oedo vonalon. Hétfőn zárva. Belépődíj: 600 ¥. Honlap és fotó: www.edo-tokyo-museum.or.jp

 

 

3. Akihabara

 

Tokió világhírű elektronikus bazár- és üzletsora. Amit itt üzletben nem találsz, az nincs is. De találsz olyat is, amiről el sem tudtad képzelni, hogy van. A személyzet szakértően segít, a bemutatótermekben az elektronikus világ legújabb csodáit láthatod, és ki is próbálhatod. A vámmentes üzletekben kedvező a vásárlás.

 

⇒​ Itt foglalhatsz Tokióban szállást

 

A feketepiac helyén épült ún. elektromos negyed irdatlan forgalmat bonyolít le. A turisták számára a Laox áruházak adnak adókedvezményt, és itt a külföldi rendszerű berendezéseknek is nagy választéka található. Figyelem! Az eredeti Japán elektromos áruk rendszerint nem működnek Európában. Se a külföldi áruk itt.

 

Közlekedés: metróval az Akihabara állomásig. Nyitva: 10:00-19:00, naponta. Honlap: www.akiba.or.jp

 

 

4. Senso-ji Templom

 

Tokió legrégebbi és legjelentősebb buddhista temploma. Mellette egy shinto szentély, az Asakusa kegyhely található. A legenda szerint két halász egy istennőt ábrázoló aranyozott szobrot talált a Sumida folyón 628-ban, a falu vezetője elismerte a szobor szentségét, és a saját házában szentélyt állított, hogy mindenki imádhassa Kannon istennőt. A templom 645-ben épült.

 

A templomhoz a Kaminarimon kapun át lehet eljutni, a buddhista kapu közepén hatalmas élénkvörös és feketére festett papírlámpa –  a viharok elűzése a feladata. A templom környéke a turista forgalomra épül, legalább száz kis bolt kínálja portékáit. A közeli Demboin kertben megszabadulhatsz a tömegtől.

 

Cím: 2-3-1 Asakusa Taito-ku, Shitamachi ,Tokió. Közlekedés: metró, hogy Asakusa állomásra. Nyitva: 06:00-17:00 között naponta. Belépődíj: ingyenes, de 100 yen ajánlott. Honlap: www.asakusajinja.jp

 

 

5. Tokió Torony

 

Az Eiffel-torony mintájára készült színes japán stílusban, rendeltetése szerint tv antenna. 332 méteres magasságával a legmagasabb építmény Japánban. A torony üzleteknek, éttermeknek, viasz-múzeumnak, Guinness rekord múzeumnak, akváriumnak és egy csak nevében félelmetes holografikus-misztérium múzeumnak ad otthont.

 

A legfelső emeletre – ja, és mindenünnen pazar a kilátás a városra – egy interaktív, optikai manipulációkra építő művészeti galéria csábítja a látogatókat.

 

► Cím: 4-2-8 Shiba-Koen, Minato-ku. Nyitva:  09:00-22:00 között, naponta. Belépődíj: 820 ¥ felnőttek; 460 ¥ gyerekek. Honlap: www.tokyotower.co.jp/english/

 

 

6. Meidzsi sinto szentély

 

Meidzsi (Meiji) császár - aki 200 éves elzártságból vezette ki az országot és nyitotta meg a kapukat a nyugati kultúra felé - 1912. évi halála után szentélyt kapott. A háborúban bomba rombolta le, de újra építették. A hívők kis fatáblácskákra írhatják fel a kívánságaikat, amiket aztán a szentély udvarán levő fa törzsére akasztanak.

 

Parkjában most sűrű erdő egy híres iriszkerttel. A parkban álló templomegyüttes hagyományos esküvői szertartások színhelye.

 

Cim: 1-1 Yoyogi-Kamizono-cho, Shibuya-ku. Honlap: www.meijijingu.or.jp/english/

 

 

7. Omotesando

 

A Meidzsi templom melletti park mentén húzódik a város divatcentruma. Elegáns kirakatok, széles járdák, hömpölygő tömeg, extravagáns öltözetű fiatalok...

 

Itt van az Orientál Bazár, ahol az 1 dollárostól az 1000 dollárosig mindenféle japános ajándék kapható.

 

 

 

8. Cukidzsi halpiac

 

Hajnalban a legizgalmasabb, de látnivaló akad még a reggeli órákban is. A halpiac napkeltekor nyit és délelőtt tíz órakor már be is zár. Úgy öltözz, hogy előfordulhat, a szűk járatokban bepiszkolódhatsz. Vízálló cipőt húzz!  A belső piac a hangzavar és a tülekedés színtere, vevők és árusok vívják csatájukat egy talpalatnyi helyért. A piacon összesen 400 féle ehető tengeri élőlényt kínálnak eladásra. Napi 30 millió dollár értékű áru talál gazdára.

 

A piac peremén sok kis büfé és kávézó várja a halárusokat és a turistákat. A falatnyi rizsgombócra helyezett nyers halszeletek futószalagon járnak körbe körbe a pulton ülő vendégek előtt, s ki-ki a leginkább fogára valót veheti le. A főtt-sült ételek, így a sabu-sabu, szukijaki és tempura minden külföldinek egyből a kedvence lesz.

 

 Honlap: www.tsukiji-market.or.jp/tukiji_e.htm

 

 

9. Sindzsuku

 

A kilenc, itt áthaladó vasútvonal naponta 2 millió embert szállít erre az állomásra. A reggeli és késő délutáni csúcsidőben hömpölygő sötét öltönyös, nyakkendős tömeget a Japán csúcsforgalomról készült filmekből jól ismert nélkülözhetetlen fehér kesztyűs "tömőemberek" paszírozzák a kocsikba. Nélkülük aligha lehetne tartani a másodpercre pontos japán vasutak menetrendjét. 

 

Jelenleg több mint két tucat felhőkarcoló mered Sindzsuku szimbólumaként az égnek. Az ország második, Tokió legmagasabb, 243 méter magas épülete a Városháza. Mindkét tornyában kilátó van, a 45. emeletre egy perc alatt visz fel a lift. A kilátás, főleg a téli száraz, szeles időszakban páratlan élményt jelent. Az öböl vizét szelő hajóktól a fák között rejtélyesen megbújó Császári Palotán át a 200 km távolságban égnek nyúló Fuji hegyig minden látható.

 

 

10. Ginza és a Kabuki színház

 

Ide minden turista kötelezően elzarándokol. Fényes kirakatai, elegáns áruházai, a hátsó utcák éttermei, állandóan nyüzsgő élete felejthetetlen élmény.

 

Ginzától sétatávolságra. Már 12 dollárért lehet jegyet venni egy rövidebb előadásra és a kakasülőre, de ennyi is elég ahhoz, hogy a tánc, ének, színpadművészet egzotikus világába betekinthess. Nem fogsz csalódni. De ha 120 dolláros rendes belépőjegyet veszel, fülhallgatón angol nyelvű magyarázatot kapsz az előadás alatt.

 

 Még több információ: www.kabuki-bito.jp/eng/contents/theatre/kabukiza.html

 

 

11. Kabukicso

 

A könnyed esti szórakozásra vágyóknak e kerület színes éjszakai életét ajánljuk. A tokiói éjszakai élet központja, a Kabukicso minden korosztály minden igényét igyekszik kielégíteni. Újabban egyre több napbarnított, miniszoknyás, fehér térdzoknis iskolai egyenruhába öltözött diáklány jár az éjszakában élettapasztalatot szerezni. Egy biztos, a lányok kelendőek.  A világ talán legjobb közbiztonságával rendelkező fővárosában ez a negyed is szigorú ellenőrzés alatt áll. De azért nem árt az óvatosság!

 

Ne keverd! A Kabuki a vájt fülű közönségnek szóló, táncot, éneket jelentő hagyományos japán színházművészet, a Kabukicso pedig a kocsmák és bárok, mozik és színházak, gay show-műsorok, pornó-boltok, sztriptíz-bárok kimeríthetetlen kínálatával várja a könnyű szórakozásra vágyókat.

 

 

 

Még több információ: japan-guide.com

 

 

(Fotó: shutterstock.comflickr/James Willamor, Antonio Tajuelo, James Justin)

Betöltés...
(7)
Pozitív értékelés (7) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: