Konya

Törökország - Évente egyszer - december elején - összesereglenek Konyában a dervisek és a zarándokok, egy álló hétig, napi hat órán át folyik a dervistánc porondon, váltakozó fényben, sejtelmes muzulmán szufi zenére. 

Konya, Törökország nevezetessége.

A legenda szerint a szent életű Mevla a XIII. században éveken át élt az anatóliai Konya városában, egyszer azonban isteni jelet kapott. Felállt és forogni kezdett. Szótlanul és vadul táncolt, s eközben kapcsoltba került Allahhal.

 

Tánca iskolát teremtett, a rituális forgás szokását átvette a fia, majd egyre több követőre talált. Tették mindezt Mevla intelmeinek megfelelően: egyik lábaddal járd Allah útját, a másikkal a világot.

 

A táncoló - hajdan kolduló - dervisek székhelye, a Mevlana-türbe zöld kupolája Konya minden pontjáról látszik.

 

Aki most belép, halk, monoton zene fogadja, a levegő nehéz, fűszeres illattal telített. Aranyszállal hímzett brokáttakaróval fedett kőlap rejti a próféta földi maradványait.

 

⇒ Itt foglalhatsz Konyaban szállást

 

Konya a törökök különleges búcsújáró helye, annak ellenére – vagy épp azért –, mert a szerzetesi életet amúgy az iszlám ellenzi. A dervisrendeket a török köztársasági elnök, Atatürk 1925-ben fel is oszlatta, szentélyüket múzeummá alakíttatta. Csak 1953-ban engedték meg, hogy újjáalakuljanak, a régi türbe megmaradt múzeumnak.

 Évente egyszer - december elején - azonban összesereglenek a dervisek és a zarándokok, egy álló hétig folyik a dervistánc. A fehér csuhás dervisek szüntelen körforgását áhítattal figyeli a közönség, de a helyszín már nem a türbe, hanem egy világi sportcsarnok. 

 

A körforgás Allahra emlékezés. A Koránban Allah így int: állandóan emlékezzetek rám, hogy szívetek nyugodt legyen!

 

A tánc alatt a dervisek Allah nevét ismételgetik szüntelenül. Forgás közben teljesen átadják magukat, minden földi vágyat, kívánságot elfojtanak, hogy egyesülhessenek Allahhal. Tánc közben talpukat egy képzeletbeli szögre helyezik, forgás közben szemük több ütemben, de egyetlen pontra szegeződik, arcuk földöntúli áhítatot tükröz…

 

 

 

 

(Fotó: flickr.com by Peter Morgan)

Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: