Tippek & toplisták

Szélhámosok... turistákra hangolva

Tipp - Minden turistára csalók csapata leselkedik a világ minden táján. De senkinek sem kötelező csapdájukba esni. Az alapszabály: ha valami túl szép, hogy igaz legyen, akkor az bizony túl szép, de korántsem igaz… Íme a leggyakoribb trükkök és szélhámosságok.

1.  Álrendőrök megállítanak,

 

elkérik az útleveled, hibát találnak az okmányodban vagy a vízumban és rögtön meg is akarnak büntetni. Készpénzben. És azonnal. Nos, a legjobb, ha fénymásolattal igazolod magad, s ha ez nem elég, felajánlod, menjetek együtt a szállodába az eredeti okmányért... ott már segítséget kérhetsz… De ne ülj be a civil autójukba.  Minél inkább hivatalos útra tereled az ügyet, annál nagyobb az esélye, hogy feladják és elhúznak. Hisz nem mást, mint csak pénzt akarnak.

 

2. Mindig akad egy lelkes taxis vagy riksás,

 

aki szívesen megmutatja neked a város legolcsóbb boltját, ahol eredeti ékszereket, régiségeket és szőnyegeket vásárolhatsz potom áron. A kísértésnek és a kedvességnek nem lehet ellenállni.  Pedig egy kereskedő se olyan ostoba, hogy jóval áron alul kínálja portékáját, ha csak nem hamisítvány.

 

Ha a reptéren vagy a városban taxiba ülsz, vagy állapodj meg a viteldíjban előre vagy hivatalos taxit válassz, taxiórával. Ami menet közben be is van kapcsolva. Ha a végén – előzetes megállapodás nélkül – akarsz fizetni, felsrófolják az árat, és nem lesz igazad, sőt, örülhetsz, ha ép bőrrel megúszod.

 

Taxisofőrök – kivált mediterrán és ázsiai országokban – gyakran viselkednek úgy, mint akik széleskörűen tájékozottak, így pontosan tudják, hogy az a hotel, étterem vagy üzlet, amit kiválasztottál, most épp felújítás miatt zárva van. De se baj, tudnak egy másikat, ami nem csak olcsóbb, de jobb is… persze a sofőr ott jutalékot kap.  Rendkívül bosszantó, jobb, ha kiszállsz és keresel egy másik taxit, vagy indulás előtt tisztázod az úti célt.

 

3. Az álomrobogás könnyen válhat rémálommá,

 

ha nem vagy elég körültekintő egy robogó vagy bicikli kölcsönzésekor. A legokosabb, ha indulás előtt a mobiladdal néhány közeli képet készítesz. Mert ha visszatérsz, meglehet, találnak rajta „friss” sérüléseket, s együtt kell a tulajdonossal elmenned a javító műhelybe, ahol összebeszélve a hátad mögött, lehúznak, de keményen.

 

Bérelsz egy robogót egy-két napra, kötsz egy szerződést, sőt még az útleveled is odaadod – hiba – , kapsz egy kulcsot és egy zárat. Aztán, ha leállítod és egy kis időre otthagyod, mire visszaérsz, hűlt helyét találod a motorodnak. De a kárt neked kell megtérítened. Mert a kölcsönzőnek mindenhez két kulcsa van… Útleveled soha ne add oda, s vigyél egy saját lakatot.

 

4. Még meglepődni sincs időd, amikor melletted terem

 

egy barátságos férfi törölközővel és máris tisztogatja a hátad-vállad a hirtelen jött madárpiszoktól… Mire elkészül, üres a zsebed, nincs se pénzed, se okmányod.  Variáció: véletlenül leöntenek mustárral vagy teával.

 

5. Amikor egy vagy két ismeretlen fiatal lány leül melléd egy teázóban

 

vagy egy bárban, és csillog a szemük, ha rád néznek, persze, hogy meghívod őket egy italra – utóbb pedig elátkozod a pillanatot. Mert az ital marad, a lányok ügyesen elillannak, a számlát pedig eléd rakják… és ez az a pillanat, amikor elhomályosodik előtted a világ. Mert nem egy tea vagy egy koktél árát kérik majd rajtad számon, ha nem a legdrágább italokét.


(Fotó: flickr.com by Hendrik Liebau)

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: