Turku és a Muminok

Finnország - A középkorból fennmaradt büszkeség és egy bájos mesevilág jellemzi Turku városát és a közeli, muminok szigetét.

Turku középkori piac

Turku

 

A nyári szezonban Turku város régi nagytere életre kelti a középkort, a sikátorokban, az udvarokon és a piacon kézzel készült termékeket árulnak, középkori jelmezbe öltözve, mutatványosokkal körülvéve.

 

Ennyi gyönyörű kézműves és hagyományos finn portékát aligha lehet másutt találni. A nagy vásárt lovagi tornák, káposztafejekre célzó katapult tanfolyamok, udvari zenészek teszik emlékezetessé.

 

Turku a finnek legrégibb városa, a 13. században alapítottak, de sok svéd is lakja. A turkui katedrálist 1300-ban szentelték fel, amely a turkui várral és a Dominicus kolostorral együtt a középkori Finnország legfontosabb helyszínei voltak.  Az ország első egyetemét is itt alapították 1640-ben. Sokáig ez a város jelentette Finnországot, a finn hercegek és uralkodók is itt rendezték be rezidenciájukat.

 

►  Fotó: flickr.com by Patrik Jones. Honlap: www.visitturku.fi

 

 

Muminvilág

 

- A muminok különös családi manók, trollok, bájos vízilóalakot idézőn. Megannyi könyv, képeskönyv, rajzfilm kedves alakjai. Történeteik tanulságosak és közérthetően filozofikusak. Finn és svéd gyerekek egyaránt bele vannak habarodva ebbe a Tove Jansson által teremtett különös világba.

 

A Turku városhoz közeli szórakoztató park fő attrakciója az áfonya színű Muminház, a pincétól a padlásig idézi s eleveníti meg a mese alakjait a muminvilág minden lakójával s jellegzetes történeteivel.

 

Valódi szórakoztató park, nem múzeum. Interaktív. Persze van kávézó és kis butik is, meg egy muminszínház.

 

  Cím: Naantali, Muumimaailma. Honlap és fotók: www.muumimaailma.fi

 

 

 

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: