Új-Zélandi konyha

Új-Zéland konyhájának van egy kis angolos zamata, amit a mindenhol kapható hal-krumpli páros és rostonsült marhaszelet bizonyít a legjobban. És itt született Pavlova, a krémes édes.

Új-Zéland konyhája, gasztronómia

Egy dologban minden új-zélandi étel megegyezik, s ez a frissesség. A klimatikus viszonyoknak köszönhetően a juhok és marhák is a szabad ég alatt legelnek, így kiváló minőségű a húsuk, hasonlóan jók a tejtermékek, illetve a zöldségek és gyümölcsök is gyönyörűen nőnek. Sehol máshol nem ehetsz például olyan finom kivit, mint itt. A sajtok közül a Brie, Shilton és a Havarti a legkedveltebb. Az olíva- és a szőlőtermesztésre is nagy hangsúlyt fektetnek, s méltán büszkék híresen jó fehérboraikra – mint a Chardonnay és a Sauvignon Blanc.

 

Az új-zélandiak találták fel az avokádóolajat, amelyet főzéshez használnak. 1999-ben szabadalmaztatta farmerek egy csoportja.

 

► Barbecue  Különösen kedvelik, sok helybéli a hátsókertjében süti meg a vacsoráját. De gyakran találkozhatsz a tengerparton sütögetőkkel is, akik a strandon árulják a finomabbnál finomabb falatokat, s mi lehetne szebb élmény, mint jóízűen vacsorázni, miközben a hullámok nyaldossák a talpad… 

 

A húsételek közül a bárány, sertés és szarvas a legkedveltebb, a halak és tengeri ínyencségek közül pedig a lazac, az osztriga és a kagyló a leggyakoribb.

 

Pavlova Az igazi nemzeti étel a pavlova, amely innen származik. A kívül ropogós, belül krémes, habbal és gyümölccsel díszített desszert névadója az orosz balerina Anna Pavlova, akinek egy wellingtoni hotelséf készítette el az édességet az 1920-as években. Más források szerint viszont Ausztráliában készítették először a pavlovát, s a két ország hosszú éveken át vitázott a származási hely címéért. Kutatások azonban inkább Új-Zélandot hozzák ki a rivalizálás nyerteseként.

 

És hogy az új-zélandiak mennyire a magukénak érzik a pavlovát, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egy otagói professzorasszony szorgalmas munkával 667 pavlovareceptet gyűjtött össze, vagy az, hogy 1999-ben megszületett a pavzilla, a világ legnagyobb pavlovája – 45 méter hosszú, amelyet az Új-Zélandi Nemzeti Múzeumban állítottak ki, és a miniszterelnök vágta fel.

 

A rekordot azóta kétszer is megdöntötték, természetesen mindkétszer új-zélandiak. Másodszorra 2010 augusztusában, az 50 méteres sütemény a Christchurchi Katedrálisban kapott helyet.

 

 Hozd-a-sajátodat A helyi éttermekben még mindig tartja magát egy furcsa szokás, a hozd-a-sajátodat. Az 1960-as évekig tartó alkoholtilalomnak állítanak kedves emléket: mindenki hozhatja a kedvenc borát, megemlékezve arról, amikor még az asztal alá, papírzacskóba rejtett üvegből titokban kortyolgattak a szomjas új-zélandiak.

 

A nagyvárosokban, például Aucklandben, Wellingtonban vagy Christchurch-ben, azonban inkább kozmopolita az éttermi kultúra és több a japán, olasz, mexikói, kínai, thai étterem, mint az új-zélandi.

 

 

 

► Még több információ: pavlova-meat-pie-and-more

 

 

(Fotó: flickr.com by Claire Sutton)

Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: