Uruguay    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek

Uruguay látnivalók

Uruguay - Tangó, gaucho, mate – e hármasság az ország jelképe. Mivel nem volt se aranya, se ezüstje végül is megkímélték a gyarmatosítók nyomába özönlő európai bevándorlók. Szarvasmarha tenyészetei és húsexportja a gazdaság támasza.

Uruguay legszebb látnivalói, nevezetességei.

Punta del Este

 

A város Brava Beache egy bizarr, a homokból kinövő ujjak szobráról nevezetes – árnyat ad, hullámtörő, de a vízbe fulladtakra emlékeztet… A vízbe fulladtak emlékműve: egy szobor öt ujja látszik ki a homokból a tengerparton.

 

1982 óta az ország egyik legismertebb és legtöbbet fotózott ikonja. Mario Irarrázabal készítette a szabadtéri szobrászati verseny idején, kissé megsértődve azon, hogy a város legrosszabb helyének egyikét kapta színtérül, így inkább kivonult a tengerpartra… Míg a többi szobrász művére senki sem emlékszik, a Kéz szimbolikus értékűvé vált az elmúlt évtizedekben.

 

Punta del Este a gazdag dél-amerikaiak exkluzív üdülőhelye: festői táj, fenyőillat a levegőben, mérföldes gyönyörű tengerpart, luxus szállodák és éttermek sora, csillogó éjszakai élet és előkelő nyári vendégsereg. Vibráló kék vizű tengere, aranyszín homokos partja a víz szerelmeseinek kedvence. A dél-amerikai St. Tropez-nak nevezik.

 

Világítótornya 1860 óta áll itt, kristályprizmáit Franciaországból hozták. A szemet gyönyörködtető, tengerparti mediterrán stílusú épületegyüttes, a Casa del Pueblo, - az ünnepelt uruguayi művész, Carlos Paez Vilaro egykori otthona - ma már modern művészeti múzeum. Igazi tengerparti fellegvár.  A közeli Isla de Lobos sziget pedig a tengeri oroszlánfókák legnagyobb gyülekezőhelye.

 

 

 

Maldonado

 

A Punta Del Este felett húzódó város, Maldonado nevezetessége a El Puente de la Barra híd -  két egymás mellett futó  feszített szalag, úgy hullámzik, mint más hidak összeomlás előtt. De ez direkt. És biztonsággal lehet közlekedni rajta... Távolról meg izgalmasan fényképezni.

 

 

 

Río de la Plata

 

A világ legszélesebb folyótorkolata: 48 km-ről indul s a tengerhez közeledve 220 km szélesre nő. Argentína és Uruguay határát jelöli, délnyugati felén fekszik Buenos Aires, s az északkeletin Montevideo. Az európaiak 1516-ban fedezték fel, amikor Juan Díaz de Solís átjárót keresett az Atlanti- és a Csendes-óceán között. Solís itt is vesztette életét, amikor a Río de la Platán felfelé vitorlázott – vagy a helyi charrúa indiánok vagy egy zendülés végzett vele… Ha mond valamit: Natalia Oreiro Río de la Plata című dala nagy siker e tájon.

 

 

 

Tacuarembo

 

Itt született Carlos Gardel énekes, akinek köszönhetően indult el a tangó világhódító útjára. A városban minden év júniusában hatalmas tangófesztivált rendeznek, egy héten át tart itt a fergeteges latin mulatság.

 

A tangó eredete amúgy máig sem tisztázott. Alighanem a kubai eredetű habanerából származik, melyet Buenos Aires és Montevideo külvárosi bordélynegyedeiben játszottak hegedűn, fuvolán és gitáron. Legjellemzőbb hangszerét, a bandoneónt pedig német telepesek hozták magukkal (eredetileg vallásos zenei célokat szolgált).

 

TOwÁBB: Uruguay hotelek és szállások

 

Ami biztos és tetten érhető: a tangó kialakulása szorosan összefügg a külvárosi olcsó prostitúcióval és a bordélyházi kultúrával, szövegei, dalcímei mind a mai napig teli s teli erotikus utalásokkal. Tacuarembó amúgy egy patinás kisváros, márciusban hatalmas Gaucho fesztiválnak ad otthont, ez időtájt ellepik a várost a turisták is.

 

 

 

Colonia del Sacramento

 

Az egyetlen portugál eredetű település a Rio de la Plata mentén, az ország legrégibb városa, erődjét a portugálok építették 1680-ban. A Gabriel-félsziget csúcsán fekvő óvárosa a világörökség része, alacsony építésű, ámde gyönyörű és színes házak sorakoznak itt a szűk, kanyargós, macskaköves utcák mentén. Itt található Uruguay egyik legelső temploma is, az Iglesia Matríz del Santíssima Sacramento.

 

 

 

Pampa

 

Uruguay füves pusztáját a marhapásztorok és a motorosok uralják. A pampát néhol pálmaligetek tarkítják. A 10-12 méter magasra is butipálma fáját és gyümölcsét is hasznosítják. Utóbbiból alkoholtartalmú italt és pálmamézet készítenek, magját ízesítőként használják a matéteához.

 

A pampa királya a pampa-szarvas és a Guazauvirá-szarvas, de itt él a capybara is, vagyis a kétéltű vízidisznó. A nagy folyók mentét azonban ellepik a színes madarak - az ország neve is utal, Uruguay ugyanis guaraní nyelven azt jelenti, hogy a festett madarak folyója. A papmákon a tél enyhe és hűvös, a nyár nagyon meleg és párás. A csapadék meglehetősen egyenletes egész évben, de nyáron gyakoribb.

 

 

 

Montevideo

 

A modern kényelem és a régi, kissé kopottas sikk bájos keveréke a város. Itt él az ország lakosságának a fele.

 

A város legnagyobb tere, a Plaza Independencia minden turista kiindulópontja. Oldalán áll a fekete márványból készült José Artigas Gervasio Mauzóleum, tetején a nemzeti hős szobra. A Salvo Palota a múlt század elején a kontinens legmagasabb épületének számított 26 emeletével. A del Gaucho múzeum az ország marhapásztorainak történetét mutatja be.

 

Délutáni böngészésre csábítanak a Mercado de los Artesanos piacán a bőráruk, a kézzel kötött pulóverek és kézműves termékek, (ha régi kacatokra s különös emléktárgyakra fáj a fogad a Feria de Tristán a Narvaja piactere felé vedd az irányt).

 

Aztán sétálj a Rambla mentén a vízparton, ahol remek a kilátás, majd térj be egy ínycsiklandó grillezett steak vagy paella erejéig a Mercado del Puerto éttermeinek valamelyikébe. Hajdan a kontinens legizgalmasabb kikötője volt, de ma már a piaci árusok és mutatványosok otthona. A napot egy szívfájdító tangóval zárd egy éjszakai klubban. A legjobb szórakozóhelyeket, éttermeket és bárokat a régi belvárosban, a Ciudad Vieja környékén találod.

 

 

 

 Még több információ: welcomeuruguay.com

 

 

(Fotó: flickr.com by Patrícia Soransso, shutterstock.com, wikipedia.org by Axe, flick.com by Daniel Peppes Gauer,Gustavo Uval)

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: