Uruguay    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek

Uruguay-i tudnivalók

Uruguay - Atérség legbiztonságosabb országa. Vízumkötelezettség nincs, tilos a húskészítmények és nyershús, valamint zöldségfélék bevitele. Ezen termékeket a határon elkobozzák.

Uruguay hasznos tudnivalói, közlekedési információkkal.

Uruguayban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal. Montevideóban tiszteletbeli konzul van. Felügyelő képviselet pedig Buenos Aires-ben.

 

 

Biztonság

 

Uruguayban a térség legbiztonságosabb országa. A külföldieket érintő bűncselekmény többnyire a lopás, esetenként külföldi bűnözők által elkövetett rablás. Aktív a rendőri jelenlét. A hatóságok a hozzájuk forduló magyar állampolgárokat korrekt módon fogadják.

 

 

Közlekedés

 

 Közutak - A közúti közlekedés szabályai alapjában véve azonosak az európaiakkal.  A helyi közlekedési jegyekben a személyi utasbiztosítás ára benne van, de a követelések érvényesítése rendkívül elhúzódó.

 

A fő nemzeti útvonalak 1- 9-ig vannak számozva, Montevideóból indulnak csillagszerűen. Mindegyik jól karbantartott. A tengerparti autópálya kitűnő. A közlekedők azonban elég szórakozottak. A vezető és az utasok kötelesek a biztonsági övet bekapcsolni. A mobiltelefon használata vezetés közben tilos.

 

► Taxi - Megbízhatók a városokban és a repülőterek környékén.  Montevideóban a taxi biztonságos és viszonylag olcsó. A poggyász pótdíjas. Éjjel az út 20 százalékkal drágább. Taxisok elvárják a borravalót.

 

► Remise - Privát sedán szolgáltatás, kényelmes és jobb mint a taxi. A sofőr beszél angolul  és egyenruhát visel. A költsége: 1,5 $ kilométerenként, vagy 20 $ óránként (www.bybremises.com vagy www.airporttransfer.com.uy). Repülőtéri transzferként 40 $.

 

► Busz - Mivel nincs kiterjedt vasúthálózat, távolsági buszok szállítják az utasokat. Kiterjedt, megbízható és biztonságos buszjárat működik Montevideo és a legtöbb más uruguayi város között.A két nagy társaság: a Copsa és a Cot. Gyors, kényelmes és megbízható.

 

► Komp - A Buenos Aires-i összeköttetés kényelmes és gyors a közvetlen kompjárattal. De mehetsz busszal is, ám az lassabb. A montevideói buszjáratok a Tres Cruces terminálról indulnak és a Buenos Aires-i Retiro terminálba érkeznek. A Buquebus cég üzemelteti a közvetlen kompjáratokat a két város között. Három óra az utazási idő, körülbelül egy órával gyorsabb, mint a kombinált komp és autóbusz utazás. 

 

 

Időjárás

 

A nyár decembertől március elejéig tart. A napsütés, az ibolyántúli sugárzás nagyon intenzív. Szubtrópusi az éghajlat, a hőmérséklet szárnyal a nyári hónapokban, különösen az argentin határ menti területeken. Az Atlanti-óceán partja kissé hűvösebb. Erős széllel és felhőszakadással április végén és novemberben kell számolni.

 

 

Egészségügy

 

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. Ha valaki biztosítást szeretne kötni, arra csak ott, a helyszínen van lehetőség, mivel az uruguayi szolgáltatóknak nincsenek közvetlen nemzetközi szerződéseik.

 

A közkórházakban az alapellátás biztosítása külföldiek számára elérhető áron történik. A balesetbiztosítás területi elven működik, tehát akinek a főváros valamelyik biztosítójával szerződése van, nem biztos, hogy ez alapján vidéken is jogosult a szükséges szolgáltatás igénybevételére.

 

TOwÁBB: Uruguay hotelek és szállások

 

Az országban működő külföldi egészségügyi ellátó helyek tarifái gyakorlatilag az európaiakkal azonosak, az ellátás színvonala megfelelő. A legtöbb orvos és kórház készpénzes fizetést vár el. A gyógyszertárakban kapható a legtöbb európai orvosság, sok recept nélkül is. Hepatitis A oltás ajánlott, védekezz a szúnyogcsípések ellen a Dengue-láz miatt. Palackozott vizet igyál, az ételeket mosd, tisztítsd, vagy jól főzd meg.

 

 

Nota bene

 

Uruguayban az emberek közel állnak egymáshoz, a hátrálás illetlenség. A nőket – turistákat – gyakorta megszólják, szóban vegzálják, de többnyire nem lépik át a határt. Az országon belül azonban jellemző a macsó magatartás. Elektromos áram: 220 V, 50Hz. Különböző típusú dugók. Uruguay nemzetközi hívószáma: 598. A kormány által működtetett telefonos szolgálat hatékony.  Az  ANTEL mobiltelefon-szolgáltató jó lefedettséget biztosít a városi területeken. Internetes kávézók is vannak.

 

 

 

► Még több információ: www.welcomeuruguay.com

 

 

(Fotó: flickr.com by Marco Gomes)

Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: