Tippek & toplisták

Hogyan utazz biztonságosan, ha várandós vagy

Tipp - Utazhatsz? Ha elég óvatos és elővigyázatos vagy, és mindent gondosan megtervezel: igen!

Utazási tanácsok kismamáknak.

A legideálisabb időszak az utazásra a terhesség 14. és 28. hete közötti periódus, feltéve, hogy az utazó nem veszélyeztetett terhes. Az első néhány hétben a rosszullétek és a spontán vetélés kockázata, az utolsó hetekben pedig a koraszülés veszélye miatt nem ajánlott utazni.

 

1. Nézz utána, utad minden egyes állomását figyelembe véve, hogy hol vannak azok a legközelebbi kórházak, ahol szakszerű segítséget kaphatsz, ha sürgős orvosi ellátásra lenne szükséged.

 

2. Ne utazz olyan országokba, ahol fertőző betegségeket kaphatsz, vagy ahol járványveszély áll fenn. A legtöbb védőoltás, például a malária elleni, ugyanis nem biztonságos várandós nők számára, a szervezetbe juttatott vírus vagy baktérium árthat a babának.
 
3. Mielőtt útnak indulsz, feltétlenül beszélj meg mindent részletesen orvosoddal: hová, miért, milyen járművel és mennyi ideig utazol…
 
4. Ha repülővel utazol, ellenőrizd, milyen szabályok vonatkoznak a várandós nőkre – ez légitársaságonként változhat. A legtöbb esetben a 28. hét után csak orvosi igazolással engednek a fedélzetre lépni.

 

5. Nagyon fontos, hogy repülés közben eleget igyál és rendszeresen megmozgasd végtagjaid, a terhesség idején ugyanis megnő a mélyvénás trombózis kockázata, ezért hosszú repülőúton ajánlott speciális kompressziós harisnyát is viselni.

 

6. Ha autóval utazol, a szédüléses rosszullét elkerülésére igyál rendszeresen, fogyassz gyümölcsöt és olajos magvakat, és rendszeresen tartsatok pihenőt. A biztonsági öv két szalagját a melled között és az öleden vezesd át, ne a pocakon.
 
7. Hosszabb hajóútra csak akkor indulj, ha a fedélzeten van szülész-nőgyógyász szakorvos, és a kikötőkben is megfelelő egészségügyi ellátás és felszerelés áll rendelkezésre. Kompon előfordulhat, hogy előrehaladott terhes nőket, általában a 32. hét után, nem engedik felszállni, ezért érdeklődj előre a szabályokról.
 
8. Csak biztonságos helyen és biztonságos eredetű ételeket egyél, és a csapvíz helyett válaszd a palackozottat! Néhány gyomorrontásra szedhető gyógyszer nem biztonságos, ezért minden esetben konzultálj orvosoddal, mielőtt bármilyen vény nélkül kapható készítményt beszednél.

 

Fotó: shutterstock.com

 

Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: