Üzbegisztáni látnivalók

MÁJUSBAN A LEGJOBB!

Üzbegisztán - Nagy Sándor építette, Dzsingisz Kán lerombolta, Timur Lenk építette, földrengés lerombolta. Virágzó kultúrák éledtek és buktak el Üzbegisztán hosszú történelme során, de mindegyikük nyomot hagyott maga után.

Üzbegisztán lenyűgöző látnivalói, legszebb nevezetességei.

Szamarkand

 

A 2750 éves várost a Kelet Rómájának s a muszlim világ gyöngyszemének nevezték költők és történészek.

 

A Selyemút legfontosabb állomása a 14. és a 16. század között a világ legnagyobb és legjelentősebb fővárosa volt. Történelmi városközpontja, a Registan három óriási medreszéje e korszaknak állít emléket – nagyszerű méretei, gazdag díszítése, művészi mozaikjai és pompázatos, kék cserepei mind az egykori gazdagságot szimbolizálják.

 

A Guri Amir vagy Gür-e Amir, Timur Lenk mauzóleuma, királysírja külsejében is lenyűgöző (s volt egykor még inkább), ugyanis ez az épület a Delhiben található Humájun császár síremlékének és a Taj Mahalnak építészeti elődje. Timur Lenk sírját egy hatalmas jade kő őrzi, amellyel Ulug bég állított emléket nagyapjának.A világ legnagyobb jade köve volt 1740-ig, amikor Nádir sah megpróbálta eltávolítani, s kettétört. Timur Lenk nagyságát méltatva a kőbe vésve ez áll: Ha én felemelkedem, a világ beleremeg.

 

 

 

Bukhara

 

Mecsetekben és medreszékben bővelkedő történelmi központja a Világörökség része. A város ötezer éves múltra tekint vissza. Egykor a Selyemút egyik legfontosabb állomása volt.

 

Bukhara-Buxoro vallási központjai közül látni kell a Kalyan minaretet, amelynek 45 és fél méteres tornyát haláltoronynak is nevezik, ugyanis századokon keresztül itt végezték ki a bűnözőket – lehajították őket a toronyból. Az építmény még Dzsingisz kánt is lenyűgözte, aki leromboltatta a város épületeit, a minaretet azonban épen hagyta. A Kalyan mecsetbe szabad a bejárás nem muszlimoknak is.

 

A város szívében egy frissítő, zöld oázis a Lyab-i Khauz  hívja pihenésre a megfáradt utazókat. Középen egy hatalmas medence, több száz éves eperfákkal körülvéve. Buharát egykor számos hasonló kis kiépített tavacska tarkította, egészen a szovjet uralomig. 1920 és 30 között mindegyiket betemették, s Lyab-i Khauz is csupán azért menekült meg, mert egy pompás épületegyüttes központjában fekszik: két oktatási és egy spirituális központ fogják körbe.

 

Buhara utolsó emírjeinek rezidenciáját, a Bárka Citadellát még az 5. században építették. Ma múzeuma és várbörtöne kínál hátborzongató élményeket. A kínzókamra félelmetesen ötletgazdag eszközökkel van tele. Híres bogárvermében, egy nyirkos, trágyával és rovarokkal feltöltött lyukban két brit katona, Charles Stoddart alezredes és Arthur Conolly kapitány is megmártózott, mikor az oroszok ellen szövetkezni akartak az emírrel 1839-ben. Később mindkettejüket őrjöngő tömeg előtt fejezték le. De számos további legendán ámulhatsz és borzonghatsz, ha a várbörtön megismerésére idegenvezetőt fogadsz.   

 

 

 

Baysun

 

E város lakói hűen megőrizték hagyományaikat: gyönyörű, kézzel szőtt ruhákat és cipőket viselnek, házaik falát színes, hímzett szőnyegek díszítik, minden házban faragott famennyezet köszönti a betérőt, s az udvarban kemence áll, ahol a maguk által termesztett búzából és megőrölt lisztből készítik kenyerüket.

 

Minden család nőtagjai foglalkoznak kézimunkával, a helyi mesteremberek készítik az eszközöket, amelyeket a háztartások használnak, s így adják tovább tudásukat generációról generációra. Fotó: flickr.com by Rena Silverman

 

 

 

Khiva

 

A kétezer-ötszáz évvel ezelőtt alapított város sokkal jobban megőrződött az utókor számára, mint Buhara vagy Szamarkand. A régi városfalak ma is állnak, s a 18. század óta sem sokat változott a környék.

 

Bár Khiva ma már múzeumváros, néhányan újra beköltöztek, így ismét tele van élettel.

 

Nyüzsgő piaca egykor arról volt híres, hogy rengeteg perzsa és orosz foglyot adtak itt el rabszolgának. A központi téren egy hatalmas kék torony áll – egy befejezetlen minaret, mert az építését elkezdő kán meghalt, és utódja nem folytatta a művét. Rájött, hogy a minaret tökéletes rálátást nyújtana a háremére, s így a müezzinnek nem mindennapi látványban lenne része – minden nap.  

 

 

 

Nukus

 

Az autonóm Karakalpakstan köztársaság fővárosa az Aral-tó közelében fekszik. Egykor a vörös hadsereg kémiai kutatóközpontja volt, ahol biológiai fegyvereket fejlesztettek és teszteltek. A szovjetek kísérletei miatt nemcsak a tó száradt ki, a környezetszennyezés mára terméketlenné tette a tavat övező területet is.

 

A várost ma 260 ezren lakják, óriási egészségkárosodásnak kitéve magukat. Az Aral-tó felől érkező szennyezett, mérgező vegyi anyagokkal teli levegő miatt kiugróan magas a légzőszervi megbetegedések, a rák és a születési rendellenességek aránya.

 

A nukusi Savitsky Múzeum egyedülálló huszadik századi orosz avantgard műalkotásokat mutat be, a gyűjtemény csak a szentpétervárihoz mérhető. Sztálin ugyanis minden nem szovjet művet megsemmisíttetett ez időszakban, s a nukusi múzeum gyűjteménye csak a város elszigetelt fekvése miatt maradhatott fenn.

 

 

 

Taskent

 

Az üzbég fővárost 1966-ban hatalmas földrengés pusztította. Az újjáépített modern Taskentnek azonban sikerült megőriznie néhány szép emléket a múltból. Egy közülük a Telyashayakh mecset, amely az Uthman koránt őrzi.

 

Ez a legrégebbi fennmaradt korán, 665-ből származik, névadója, a meggyilkolt Uthman kalifa vérével pecsételve. A koránt Timur Lenk vitte Szamarkandba, majd az oroszok hadizsákmányként Szentpétervárra, s csak 1924-ben került vissza Üzbegisztánba.

 

A városközpont egyik legszebb épülete a Romanov palota. Nyikolaj Konsztantyinovics nagyherceget az orosz koronaékszereket is érintő gyanús ügyei miatt száműzték Taskentbe. Rezidenciája ma a külügyminisztérium egyik épülete. Az üzbég Szépművészeti Múzeumnak hatalmas festménygyűjteménye származik a nagyhercegtől – kölcsönkérték, de soha nem adták vissza. Gyönyörű, hímzett suzani faliszőnyegeket, buddhista szobrokat, zoroasztra műremekeket is őriznek itt.

 

Remek esti kikapcsolódás az Alisher Navoi Operaház egy balett vagy opera előadása. Már maga az épület is lenyűgöző, a termek hagyományos üzbég stílusban berendezettek. A jegyek olcsók, és előadás minden este van. . A taskenti Üzbég Bábszínház pedig modern technikai felszereltsége inkább egyedülálló látványvilágával nyűgöz le kicsiket és nagyokat.

 

Taskent és Khiva között barangolhatod be a legendás kereskedelmi út vonalát, az Aidarkul-tónál közben érdemes megpihenni. Megerőltető, de varázslatos élmény. Aki könnyebb utat választana, nézzen körül a Taskent melletti Ferghana völgyben, pazar kis tavakat és meredek hegycsúcsokat szemlélhet.

 

A fővárostól, Tashkenttől 100 kilométerre a Chatkalsky Nemzeti Parkban érintetlen természetben gyönyörködhetnek a látogatók. A berkut sast, a hópárducot és a ritka Tian-Shan-i szürke medvét is láthatod. Lehet itt hegyet mászni, trekking túrázni, síelni és snowboardozni, és számos játszópark is várja a gyerekeket. Fotó: flickr.com by stefan-fotos

 

 

 

► Még több információ: visituzbekistan.travel

 

 

(Fotó: shuttestock.com)

Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: