Üzbegisztáni tudnivalók

Üzbegisztán - Sört és más alkoholos italt nem illik az utcán fogyasztani. Nyilvános helyen dohányozni nem tilos, ám ha egy nő gyújt rá, nem kívánt figyelem középpontjába kerülhet. A konzervatív és visszafogott viselkedés különösen fiatal nőkkel szemben elvárás.

Üzbegisztán praktikus tudnivalói, közlekedési információkkal.

Időjárás

 

Üzbegisztán klímája extrém kontinentális, s ez azt jelenti, hogy igazán zord hideget és fullasztó hőséget egyaránt el kell viselniük az itt élőknek. Délen melegebb az idő, ez 0°C középhőmérsékletet jelent, északon hidegebb, itt -8°C az átlagos. Télen akár -35°C, nyáron pedig 45°C és még magasabb lehet a hőmérséklet, alacsony páratartalom mellett. Április, május, június és szeptember, október a legjobb időszak, hogy Üzbegisztánba látogass, ilyenkor a legkellemesebb az idő. Ha viszont trekking túrát tervezel, arra július és augusztus a legmegfelelőbb, ekkor lehet a legkevesebb csapadékra számítani.

 

Közlekedés

 

► Repülővel - A Taskenti Nemzetközi Repülőtér Üzbegisztán legjelentősebb reptere, a várostól délre található. Az üzbég légitársaság rendszeresen indít járatokat a nagyobb városokba: Taskent, Andijan, Karshi, Navoi, Namangan, Nukus, Szamarkand és Termez az érintettek. Vámmentes boltok, bárok és éttermek állnak az utazók rendelkezésére. A repülőtérről busszal, vonattal és taxival lehet bejutni a városba. A buszok a leglassabbak, 10-20 percenként indulnak, és fél-egy óra alatt érnek be Taskentbe. A vonat 10-20 perc alatt visz be a fővárosba.

 

Busszal - A környező országokból busszal is meg lehet közelíteni Üzbegisztánt, és vonattal is – ez utóbbi Kínát és Oroszországot is összeköti az országgal. Busszal bármelyik jelentősebb városba eljuthatsz, a jegyek olcsók, s ez a közlekedési forma a legbiztonságosabb.

 

► Vonattal - Taskentben van Közép-Ázsia egyetlen földalattija. 30 kilométer hosszú, 23 állomással. Két vasútállomás is van, egy északon és egy délen, Buharába és Szamarkandba is el lehet jutni vonattal. Ha ezt a megoldást választod, a Hotel Locomotifban vagy a vasútállomáson válthatsz jegyet. Az értékesebb holmikat azonban hagyd otthon, és egyetlen csomagod se hagyd őrizetlenül.

 

Autóval -  kockázatos megközelíteni az országot. Az Afganisztán-Üzbegisztán határon csak a két ország lakóinak szabad az átlépés. Az üzbég-kirgiz határ veszélyes, rendszeresen történnek errefelé erőszakos bűncselekmények. Tádzsikisztán és Üzbegisztán között olykor lezárják a határt. Ha mégis autóval szeretnél utazni, hosszabb utakra ajánlott sofőrrel együtt autót bérelni. Taxit minden nagyobb városban találni, a hivatalos jelzéssel ellátottak biztonságosabbak. Mindenképpen egyezz meg előre a viteldíjban, és ne oszd meg a taxid idegenekkel.

 

Borravaló

 

A borravalót sehol nem várják el, de mindenhol örülnek neki. Ha rendkívül elégedett vagy a pincér, portás, sofőr, túravezető munkájával, 10-15 százalék borravaló teljesen megteszi.

 

Biztonság

 

Üzbegisztán viszonylag biztonságos ország. A turisták ellen irányuló, kisstílű bűntettek gyakoriak, erőszakos cselekmények azonban nagyon ritkán fordulnak elő. Veszélyes, ha hivatalos azonosítót nem használó taxiba ülsz, vagy ha vonaton éjszakázol, mert valószínűbb, hogy kirabolhatnak. Elképesztő, de itt nemcsak álrendőrök, de a szolgálaton kívüli rendőrök is utaznak a turisták pénzére. Éjszaka kell a legóvatosabbnak lenni.

 

Egészség

 

Bár a sürgősségi ellátás ingyenes, színvonala jócskán elmarad az európai sztenderdtől. Vészhelyzetben ajánlott segítséget kérni a Taskenti Nemzetközi Klinikáról vagy a nagykövetségről. Súlyosabb betegségek kezelésére legvalószínűbb, hogy csak az ország határain kívül kerülhet sor. A rutin orvosi ellátásért a kórházban vagy közvetlenül az orvosnak készpénzben kell fizetni. Üzbegisztánban óriási hiány van gyógyszerekből és gyógyászati eszközökből, ezért egy jól felszerelt elsősegélycsomagot, amely az alapvetőbb gyógyszereket tartalmazza, mindenkinek elengedhetetlen magával vinnie. 

 

Vizet csakis forralás vagy egyéb sterilizálás után szabad fogyasztani. Az üzletekben kapható tej pasztörizált és biztonságos, ahogyan a tejtermékek is. Húst és halat csak jól átsütve egyél, a gyümölcsöt meg kell hámozni, a zöldséget pedig megfőzni fogyasztás előtt. A sertéshús, a majonéz és a saláta a legveszélyesebb ételek.

 

Hepatitis A, járványos agyhártyagyulladás, tífusz és kolera ellen érdemes beoltatnod magad.

 

Konyha

 

A mindennapi kenyér itt a lipioshka, amelyet kovász nélkül készítenek, s tányér formájúra gyúrnak, nyújtanak – a nyugatról jött utazók ódákat zengenek róla. A kenyerek minőségére és variációik sokszínűségére maguk az üzbegisztániak is nagyon büszkék. Tipikus nemzeti eledelük a ploj vagy plov nevű sült étek, amely alapvetően birkahúsból, sárga- és fehérrépából és rizsből áll, s rengeteg változata létezik.

 

A saslik is népszerű nemzeti eledel: a birkakebabot faszénen megsütik, majd nyers, szeletelt hagymával kínálják. Szendvicsnek kitűnő választás a manty, amely egy nagy, hússal töltött gombóc, a levesek közül a shorpa, tele hússal és zöldséggel.

 

Nyáron és ősszel az üzbégek rengeteg friss gyümölcsöt esznek, a barack, a szőlő, a sárga- és görögdinnye s a gránátalma a legnépszerűbbek – télen és tavasszal aszalt formában fogyasztják.

 

A hotelek konyhája erősen oroszos, kínálnak borscsot, fasírtot és sztrogant, amely a sztroganoff bélszín helyi változata. A legtöbb étterem menüjében megtalálod az ukrán pirmenit, amely hússal és zöldségekkel töltött kis gombócokat takar. A nagyobb városokban európai, kínai és koreai étterem is akad.

 

Vásárlás

 

A legendás üzbég bazárokban mindent kapni, mi szem-szájnak ingere, a gyógynövényektől és egzotikus fűszerektől kezdve az ékszerekig és a kézzel szőtt szőnyegekig. A legjobb bazárokat Taskentben és Szamarkandban találod.

 

A híres, gazdagon díszített üzbég késeket a fővárosi Alaiski bazárban szerezheted be. Üzbegisztánban még ma is termesztenek selymet, s a nagyobb áruházakban elfogadható áron veheted meg. A hímzett faliszőnyegek és a hagyományos üzbég kalapok is népszerűek a turisták körében, a legszebb aranyhímzéssel készített holmikra Buharában bukkanhatsz. A múzeumok ajándékboltjainak többsége a reprodukciók mellett néhány eredeti műtárgyat is árul.

 

A kézzel hímzett szőnyegek kivitelét szabályozzák, ezért mindenképpen ellenőrizd, hogy az általad vásárolt darabhoz szükséges-e engedélyt szerezned. Hasonlóképpen, ha eredeti tárgyat vásárolsz egy múzeumban, mert nagyon valószínű, hogy jelentős kulturális értéket képvisel, és így engedélyhez kötött.

 

Az üzletek nyitvatartási ideje általában reggel 9-től este 7-ig tart, minden nap, az élelmiszerboltok reggel 8-tól délután 5-ig vannak nyitva. A bazárok változóan, de a hotel személyzeténél nyugodtan érdeklődhetsz.

 

Valuta

 

Üzbegisztán valutája a szom (CYM), bankjegyekből 1, 3, 5, 10, 25, 50, 100, 200, 500 és 1000-es címletek és 1, 5, 10, 25, 50 és 100-as érméik vannak. A hotelek szolgáltatásaiért és a szállításért erős valutában, többnyire USA dollárban kell fizetni.

 

A bankokban és a nagyobb hotelekben található pénzváltókban lehet legálisan pénzt váltani. A feketepiaci pénzváltók amellett, hogy illegálisan működnek, 20 százalékkal gyengébben is váltják a szomot a hivatalos árfolyamnál.

 

Vám és útlevél

 

Vízumra szükség van, kivéve, ha csak átutazóban vagy, és 24 órán belül elhagyod a repteret, s persze végig csak a váróban tartózkodhatsz.

 

Semmilyen valuta importját és exportját nem korlátozzák, de aki 1000 dollárnál nagyobb összeget visz be, azt megmotozhatják, és aki 2000 dollárnál nagyobb összeget, annak be kell mutatnia egy bizonylatot arról, hogy legálisan váltotta be a pénzt, különben az összeg 30 százalékát lefoglalják.

 

Minden behozott értékes holmiról nyilatkozni kell a belépéskor, beleértve a fényképezőt, kamerát, számítógépet és ékszert, és ki is kell vinni ezeket, mikor elhagyod az országot, különben illetéket kell fizetni utána.

 

Lőfegyvert, töltényt, drogot, élő állatot, zöldséget és gyümölcsöt, valamint politikailag kifogásolható tartalmú írásos anyagot és fényképet nem lehet az országba bevinni. Nemesfémet, drágakövet, szőrmét, lőfegyvert és töltényt nem lehet kivinni. A több mint száz éves és/vagy kulturális jelentőséggel bíró tárgyak kivitele engedélyhez kötött.

 

 

 

 Még több információ: visituzbekistan.travel/usefulinfo

 

 

(Fotó: flickr.com by Jose Javier Martin Esparto)

Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (2)

Ez is érdekelhet: