Varanasi

India - A hinduk hét szent városnak egyike. A Gangesz napfelkeltekor lenyűgöző, a ghatok világa borzongató. Ez a város egyszerre felemelő és nyomasztó.

Varanasi ghat, nők fürdőznek.

A ghatok a Gangesz vízéhez vezető lépcsők, a rituális fürdés és hamvasztás színterei.

 

Több mint száz ghat övezi a Gangesz partját Varanasiban. A turistáknak többnyire megengedik, hogy végignézzék a szertartást, de a kellő tiszteletet megadva illik megjelenni, konzervatív öltözékben, a fényképezőgépet és kamerát otthon hagyva, és nem árt lelkileg is felkészülni a látványra.

 

Manikarnika Ghat  - A legszentebb, egy hindu számára a legnagyobb kiváltság, ha itt hamvasztják el. Az alacsonyabb kaszthoz tartozó chandalák viszik a holttestet az óváros sikátorain át a szent Gangeszhez, egy bambusz hordágyon, és helyezik a ghaton felállított máglyára.

 

A legenda szerint Shiva hitvese, Parvati, aki nem nézte jó szemmel, hogy ura a híveivel járkál, eldugta a fülbevalóját, és megkérte Shivát, hogy keresse meg, mert elvesztette a Gangesz partján, a Manikarnikán. Shiva pedig azóta is keresi, s ha valakit a Manikarnika Ghaton hamvasztanak el, a lélektől megkérdezi, nem látta-e a fülbevalót.

 

 

Dasaswamedh Ghat - A tíz feláldozott ló ghatja a legjobb hely, ahonnan a part menti életet nyomon követheted. Rengeteg ember gyűlik itt össze nemcsak rituális fürdőzők, de jógázók, áldást kérők és mondók, krikettezők… van, aki masszázst kér, van, aki virágot vesz, és van, aki a karmáján dolgozik: alamizsnát ad a koldusoknak. Ez a legjobb hely akkor is, ha hajnali hajótúrára kerekedsz fel, a Varanasiról csodálatos látvány, ahogy a nap sugarai bearanyozzák a várost.

 

Itt foglalhatsz Varanasiban szállást

 

A szent folyó, mint végső nyughely, a történelem folyamán sok kórságot hozott az élőkre. Korábban sok ezer holttestet temettek – hamvasztás nélkül – a Gangeszbe, így a járványok sokkal gyorsabban terjedtek, a vízből a fürdőzőkre.

 

Ma próbálják szabályozni a vízbe temetést, ezért csak csontok és hamvak kerülhetnének a folyóba, de akik nem engedhetik meg maguknak a teljes hamvasztáshoz szükséges nagy mennyiségű fa megvásárlását, azok a félig elhamvasztott holttestet temetik a Gangeszbe. Ezért olyan húsevő teknősöket telepítettek be, amelyek megtisztítják a csontokat, de a fürdőzőket nem bántják.

 

A félig elhamvasztott testek mellett a hagyomány szerint hamvasztás nélkül engedik a folyóba a szent emberek, a várandós asszonyok, leprások, bárányhimlősök holttestét, de az öngyilkosokét, az öt év alatti gyermekekét és a kígyómarástól elhunytakét is.

 

Az 1990-es évek elején a kormány elektromos krematóriumot is felállított a Gangesz partján, de sokan nem veszik igénybe, mert ragaszkodnak a hagyományokhoz.

 

 

 

Még több információ: varanasicity.com

 

 

 

(Fotó: shutterstock.com)

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: