Varsói kisokos

Lengyelország - Varsó nagy és virágzó és drága, ráadásul korántsem olyan bűbájos mint Krakkó. Kedvelt területe az Óváros és környéke.

 

Biztonság

 

Erőszakos bűncselekmény  viszonylag ritka, sok a zsebelés és a lopás. Éjszaka ne sétálj egyedül a Visztula mentén és Prága nevű negyedben. Csapvíz iható, orvosi ellátás jó.

 

Időjárás

 

Varsó éghajlata enyhébb, mint várnád, de azért a tél keményen fagyos is tud lenni. Júniustól augusztusig kicsit párás az idő, de jellemzően kellemesen meleg és száraz. Tavasszal és ősszel a legjobb Varsóba utazni, már ami az időjárást illeti. Csak a telet kerüld el.

 

Varsói szállás és hotelek

 

Varsó szállodák általában meglehetősen foglaltak az év nagy részében. Varsó üzleti jellege miatt, és ez gyakran teszi szállodafoglalást kiszámíthatatlanná.

 

  Booking.com  

 

 

Főleg ha jelentős konferenciáknak ad helyet. A hétvégékre azonban s többnyire jó szállodákat lehet foglalni.

 

Látnivalók

 

Az aprólékosan újjáépített óváros, a Starego Miasta macskaköves utcái, gótikus és barokk épületei megkapóak. Az Óvárostól vezető Királyi út mentén templomok és paloták sorakoznak, itt találod a Szent Kereszt-templomot, amelynek főhajójában őrzik a Chopin szívét tartalmazó urnát.

 

Vess egy pillantást, nem is tehetsz mást, a Kultúra és Tudomány Palotájára, a hivalkodóan magas sztálini ajándékra. A teraszáról azonban remek a kilátás.

 

Közlekedés

 

Menj gyalog az óvárosban és környékén, aztán ha lefáradsz, ülj villamosra, remek a hálózata, a busz csak kiegészítés, a metró meg egyvonalas. Taxi viszonylag olcsó és korrekt. Kerékpárral közlekedni öngyilkos vállalkozás, ráadásul szívesen és fürgén lopják... De ha ott kelsz át az úttesten, ahol tilos, ott terem egy rendőr és megbüntet. A részegeket se tűrik .

 

Aktuális árak ⇒ Varsó

 

Étkezés

 

Tedd magad próbára: bigos (lengyeles pörkölt), pierogi (sós, húsos vagy édes töltött gombóc, de e nevezet ellen a lengyelek tiltakoznak), barszcz (céklaleves), merészebbeknek  hajdina kása, no és zurek (savanyú alapú, krumplis, húsos, főtt tojásos leves), vodkaestek után kiváló.

 

Míg a kisebb városokban szinte csak lengyel és olasz éttermeket találni, Varsó széles palettáján szinte minden ízvilág szerepel: közülük is a vietnámi, kínai és indiai éttermek a legnépszerűbbek. A helyiek túlárazottnak tartják s így elkerülik az Óváros tér környékét, de nem kell túl messzire menned innen, a mellékutcákban is találni jutányos árszabású éttermeket.

 

Az újváros is zsúfolásig tömve van a jó étkezdékkel, s a legtöbb étterem, még az elegánsabbak is, szívesen látja a kisgyerekeket is. Ha hagyományos lengyel ízekre vágysz, próbáld ki a Lazienki Park melletti Lotust, amely még a 80-as évek világába röpít vissza hangulatos berendezésével. És ne felejts el felkeresni egy régimódi tejbárt sem, ha csak egy meglátogatására van időd, válaszd a pénztárcabarát Bar Mleczny Prasowyt.

 

Vásárlás

 

Varsót nem tartják számon a vásárlóparadicsomok között, de azért bőven kínál családias áruházakat, zsibongó, régi stílusú bazárokat és számos kézműves butikot. A nagy világmárkák, mint a Boss, Escada és Trussardi üzletei a trendi Plac Trzech Krzyzy-ben és a nagyobb áruházakban is megtalálhatók.

 

A Mokotowska utcában érdekes kis butikok sorakoznak. Régen a Nowy Swiat és Chmielna utcái a luxusüzletektől hemzsegtek, mára kávézók és éttermek vették át a helyüket, de néhány antiküzlet és dizájner butik is helyet kapott közöttük. A legjobb szabadtéri piac a Pragában található, 105 éves orosz bazár.

 

Szórakozás

 

A legtöbb esemény színhelye a városközpont, bár néhány trendi helyet találni kívül is, például a felkapott Praga negyedben. Hétköznaponként elég kihalt a város, hétvégenként azonban annál jobban nyüzsög… A legtöbb hely keddtől csütörtökig éjfélig tart nyitva, pénteken és szombaton meg kifulladásig. Némely klubba hölgyeknek ingyenes a belépés.

 

 

 

Még több információ: warsawtour.pl/en

 

 

 

Foto: pixabay.com

Betöltés...
(8)
Pozitív értékelés (8) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: